În seara asta Microsoft a anunțat o nouă versiune de test pentru Windows 10 19H1, adică build-ul Insider Preview 18305 pentru Fast Ring. Vine cu o grămadă de chestii noi printre care se remarcă noul meniu Start, mai simplificat și integrarea Windows Sandbox.
În urma feedback-ului primit de la utilizatori Microsoft a decis să ofere un meniu Start simplificat pentru situațiile în care sunt adăugate conturi noi sau se face o nouă instalare. Meniul oferă o singură coloană, cu icon-uri clare și informație text mai puțină.
Windows Sandbox apare în Windows 10
Windows Sandbox este tot un desktop Windows, special creat pentru a permite aplicațiilor să fie rulate în izolare în vederea creșterii gradului de protecție. Este gândit să poată fi folosit atunci când utilizatorii au nevoie de un mediu privat, în care aplicațiile să fie izolate și e destul de complicat să fie pornită o mașină virtuală. Windows Sandbox este soluția, locul în care aplicațiile pot fi rulate fără teama că un posibil malware ar putea ajunge pe sistem. Teoretic. Iar la închiderea Windows Sandbox, tot ce era în interior este șters.
Caracteristicile Windows Sandbox sunt:
- Face parte din Windows – este activ în Windows 10 Pro și Enterprise, nu mai e nevoie de instalarea/configurarea niciunei mașini virtuale.
- Curat – de fiecare dată când Windows Sandbox este curat, la fel ca o instalare curată de Windows 10.
- Poate fi șters – nimic nu rămâne în aplicație sau pe PC după ce sesiunea Windows Sandbox este închisă
- Sigur– folosește funcțiile de virtualizare din procesor, via Microsoft Hypervisor pentru a rula un kernel separat ce are menirea de a izola Windows Sandbox de sistemul de operare.
- Eficient – folosește kernel scheduler, smart memory management și virtual GPU.
Pentru a instala Windows Sandbox mergeți la Settings > Apps > Apps & Features > Programs and Features > Turn Windows Features on or off și apoi Enable Windows Sandbox.
Iar pentru pornirea Windows Sandbox, Start și apoi Windows Sandbox.
Tot în acest build Microsoft aduce Tamper Protection, o nouă setare a Windows Defender Antivirus, disponibilă în Windows Security, ce odată activată asigură protecție suplimentară pentru componentele principale de securitate. Opțiunea se regăsește în Windows Security > Virus & Threat Protection > Virus & Threat Protection Settings.
În build-ul 18305 e introdus suportul pentru kaomoji – posibilitatea de creare de expresii faciale folosind doar caractere – de exemplu (╯°□°)╯︵ ┻━┻. Istoricul clipboard are și el un nou design.
Dincolo de acestea mai sunt alte câteva schimbări interesante legate de conectarea folosind autentificarea Hello, setarea unui tab implicit în Task Manager, o nouă aplicație Office și multe altele.
Bineînțeles că există și o grămadă de bugfix-uri pentru problemele detectate în build-ul precedent și cum vorbim de o versiune de test, inerentele probleme introduse acum.
Detalii despre toate acestea găsiți aici dacă vreți să explorați subiectul.
Ca de obicei, build-ul poate fi instalat și folosit de către cei ce sunt în programu Insider Preview pentru Windows 10. Vorbim de un build cu schimbări multe, așa că dacă vă tentează dați-i drumul la download și instalare!