Toți utilizatorii de Android știu probabil că odată cu Google Photos și Google Assistant au pe telefon puterea Google Lens, AI-ul care acum poate recunoaște peste un miliard de produse, după cum suntem anunțați de către Aparna Chennapragada, VP. Google Lens and AR pe blog-ul Google.
Dacă vreți să aflați cum a putut Google să ajungă la această performanță vă invit să consultați cu atenție materialul de pe blog-ul Google. Pe scurt, Google Lens beneficiază de un motor OCR (optical character recognition) în combinație cu Knowledge Graph. Pentru recunoașterea de text, veți vedea (dacă nu ați făcut încă asta) că prin simpla fotografiere a unui text, Google Lens poate să facă rapid extragerea textului și chiar traducerea sa în mai multe limbi.
Aparna Chennapragada ne anunță că inrăm într-o nouă era vizavi de folosirea smartphone-ului și aceasta este ”era of the camera” sau mai exact, era camerei foto, în care smartphone-ul ne va ajuta să să căutăm rapid ceea ce vedem.
Într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, lumea se va schimba:
“Pe măsură ce computerele încep să vadă ceea ce vedem și noi, camera o să devină o interfață puternică și intuitivă între noi și lumea înconjurătoare; un AI ce are puterea de a vedea prin telefon și a oferi răspunsurile direct pe ecran – introducând informații despre direcția de urmat pe o stradă, identificând produsele pe care le căutăm în rafturile magazinelor sau chiar traducerea rapidă a cuvintelor. O să putem să plătim facturile, locurile de parcare și să învățăm mai multe despre lumea din jurul nostru prin simpla orientare a camerei foto către obiectele din jur.”
Întrebarea este: suntem pregătiți pentru așa ceva? Ne dorim asta?
Eu am folosit mult Google Lens și opțiunile de orientare/traducere și vă pot spune că sunt un instrument util atunci când călătorești și vrei să te informezi. Dar nu sunt de părere că ar trebui să ne bazăm 100% pe el, învățarea și educația fiind lucrurile ce ar trebui să primeze în fața folosirii directe a Google Lens.