Într-o perioadă extrem de bogată în flagship-uri pe care am avut plăcerea să le testăm (și chiar să le comparăm performanțele, autonomia și abilitățile foto pe timp de zi, dar și pe timp de noapte), experiența oferită de Sony Xperia XZ2 Premium a fost cu totul aparte. Și asta în primul rând pentru că spre deosebire de Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy Note9, iPhone Xs, Sony Xperia XZ3 și Asus Zenfone 5z, prezente în testele amintite mai sus, Sony Xperia XZ2 Premium propune o construcție clasică, pătrățoasă, cu display cu aspect 16:9 și margini deloc subțiri.
Ar putea părea ciudat, dar pentru cei care s-au obișnuit mai greu cu noile trenduri în materie de design pe piața de smartphone, acest model este perfect. Și spun asta după ce am urmărit primele impresii în momentul interacțiunii cu acest terminal, în rândul mai multor cunoscuți. Am fost surprins să văd că o parte destul de însemnată s-a declarat cucerită de Sony Xperia XZ2 Premium, tocmai datorită formei sale.
Am luat destul de greu decizia de a nu-l include în testul comparativ (cu atât mai mult cu cât am avut la dispoziție și modelul Xperia XZ3), tocmai pentru că ar fi ieșit în evidență într-un mod clar. Asta însă nu înseamnă că la nivel de performanțe nu ar fi făcut față, ba chiar, din contră, s-a dovedit peste așteptări. O să revenim cu aceste detalii la momentul potrivit.
O să mai rămân puțin la partea de construcție și mai ales la decizia Sony de a păstra pe piață două flagship-uri cu performanțe foarte asemănătoare (până la un punct totuși), cu foarte multe specificații tehnice comune în configurațiile lor, dar cu aspecte destul de diferite, pornind de la dimensiunile ecranelor. Mă credeți sau nu, chiar cred că producătorul japonez a luat decizia corectă și, la fel cum încă se mai găsesc nostalgici care să suspine după forma specifică BlackBerry, cu taste fizice și display pătrat, la fel cred că Sony Xperia XZ2 Premium are destui adepți și va mai câștiga și alții.
Specificații tehnice complete Sony Xperia XZ2 Premium
Și dacă tot am menționat configurația acestui terminal, înainte de a trece la analiza detaliată a abilităților sale, cred că este oportun să trecem în revistă specificațiile tehnice complete ale lui Sony Xperia XZ2 Premium.
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 5,8 inchi
- Rezoluție: QHD, 3840 x 2160 pixeli
- Aspect: 16:9
- Screen-to-body ratio: 72,4%
- Densitate: 765 ppi
- Protecție: Gorilla Glass 5
- Alte features: HDR10 compliant, Triluminos display, X-Reality Engine
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 845
- Procesor: octa-core (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold + 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver)
- GPU: Adreno 630
- Memorie RAM: 6 GB
- Memorie internă: 64 GB
- Slot microSD: da, hibrid
- Sistem de operare: Android 8.0 Oreo (update la Android 9.0 Pie)
- Camera spate: dual camera, 19 MP, f/1.8, 25mm (wide), 1/2.3″ + 12 MP monocrom f/1.6, 1/2.3″
- Funcții: predictive PDAF & laser AF, LED flash, panorama, HDR
- Camera față: 13 MP, f/2.0, 22mm (wide), 1/3″
- Acumulator: Li-Ion, 3540 mAh
- Încărcare rapidă: da, Quick Charge 3.0
- Încărcare wireless: da, standard Qi
- Senzor de amprentă: da, pe spate
- Dual-SIM: da, hibrid
- Altele: Dynamic Vibration System, USB Type-C (adaptor la jack 3,5 mm inclus), NFC, certificare IP65/IP68
- Culori: Chrome Black, Chrome Silver
- Dimensiuni: 158 x 80 x 11,9 mm
- Greutate: 236 g
Așa cum spuneam, o configurație de top, cu trăsături de flagship veritabil, căreia nu-i lipsește nimic. Sony Xperia XZ2 Premium este în măsură să se bată cu vârfurile de gamă actuale, fără nici cea mai mică ezitare.
Tot din lista cu specificații, se disting o greutate peste medie și o lățime generoasă. Este, dacă vreți, elementul definitoriu pentru terminalul nostru, elementul distinctiv, care îl scoate în evidență. Este, într-un limbaj mai hipsteresc, ieșirea lui Sony Xperia XZ2 Premium din curentul mainstream.
Performanțe
Odată ce facem cunoștință cu configurația unui terminal, oricare ar fi acesta și în orice segment s-ar plasa el, se ridică automat două întrebări. Prima dintre ele este legată de performanțele de care este capabilă respectiva configurație. În cazul nostru, am parcurs lista de specificații tehnice ale lui Sony Xperia XZ2 Premium și ne-am pus de acord că este similară cu cea a oricărui flagship contemporan (evident, cu diferențele de rigoare). Se reflectă acest lucru și în performanțele terminalului?
Cred că este pentru prima dată când, legat de performanțele unui dispozitiv, o să insist pe comparația scorurilor din aplicațiile de benchmark. De obicei consider că performanțele unui smartphone reies cel mai corect din experiența de utilizare după o perioadă de timp. Însă la nivelul de flagship, diferențele sunt mici, practic insesizabile pentru utilizatorul mediu de Android. Nu mă consider un utilizator power, hardcore, sau cum vreți voi să îi mai spuneți, motiv pentru care și analiza dispozitivelor despre care scriu este realizată din perspectiva proprie. Folosesc Sony Xperia XZ2 Premium de mai bine de o lună de zile și nu am avut nici cea mai mică problemă cu el. Este stabil, nu se încălzește, nu s-a blocat niciodată, nu a dat rateuri sau erori. Însă sunt convins că pe oricare dintre telefoanele de top pe care v-am spus la începutul acestui material că le-am testat în paralel, l-aș fi folosit în această lună de zile, concluzia personală ar fi fost aceeași.
Tocmai de aceea, în această situație particulară, recomand ca și termen de comparație scorul realizat de Sony Xperia XZ2 Premium în AnTuTu Benchmark. Am ales să compar telefonul cu un Samsung Galaxy S9+, pentru că am preferat un flagship din aceeași generație (care și-a făcut apariția în prima jumătate a acestui an). Între timp, avem și generația de toamnă de vârfuri de gamă de la marii producători, însă la nivel hardware nu s-au schimbat prea multe.
Vă invit să urmăriți un clip video în care Sony Xperia XZ2 Premium rulează AnTuTu Benchmark cot la cot cu un Samsung Galaxy S9+. Rezultatul este surprinzător.
Ca o miniconcluzie la partea de performanțe, aș spune că Sony Xperia XZ2 Premium este un flagship în adevăratul sens al cuvântului.
Preț
Cea de-a doua întrebare care îi vine în minte unui pasionat de dispozitive mobile atunci când parcurge specificațiile tehnice ale acestuia, este legată de prețul cerut pentru configurația respectivă. Da, Sony Xperia XZ2 Premium arată bine pe hârtie (și, așa cum am văzut, și la performanțele reale), la nivel de specificații tehnice. Dar cât costă?
Ei bine, aici avem o mică problemă. Sony Xperia XZ2 Premium costă 3799 lei pe eMAG.ro. Este drept, în acest preț este inclusă și o boxă portabilă bluetooth Sony, cu un preț de aproximativ 500 de lei, dar parcă și așa prețul este prea mare. În mod ușor surprinzător, este peste prețul lui Sony Xperia XZ3 (3499 lei).
Pe de altă parte, Samsung Galaxy S9+, cel cu care am realizat și comparația din AnTuTu Benchmark, are și el un preț de vânzare de 3499 lei, în condițiile în care și Samsung a mai lansat un flagship de atunci. Așa că, mai degrabă decât să spun că Sony Xperia XZ2 Premium este scump, cred că concluzia mai corectă este că toate flagship-urile au început să fie tot mai scumpe. Și cred că nu greșesc când spun că acest lucru i se datorează în primul și în primul rând politicii practicate de Apple, pe care încearcă și alți producători să o copieze. Dacă cei din Cupertino știu și pot să practice o marjă de profit destul de serioasă, de ce nu ar merge și la alți producători care au un nume greu în IT-ul global și, automat, și un grup de fani dedicați (dar nu la fel de dedicați ca fanii Apple). Discuția ar fi destul de amplă aici, însă nu face subiectul materialului de față.
Așa că rămânem la prima impresie legată de prețul telefonului nostru. Și anume că Sony Xperia XZ2 Premium este puțin cam scump, chiar și în comparația cu competitorii săi direcți.
Design și construcție
Așa cum am spus în debutul acestui material, Sony Xperia XZ2 Premium propune o construcție clasică, cu display 16:9 și margini nu foarte subțiri. Asta conduce la un telefon destul de masiv, greu, dar care se prinde foarte bine în mână. Mai ales într-o mână bărbătească, ceva mai mare. Contribuie și particularitatea specifică Sony, cu un spate mai rotunjit, mai burtos, dacă vreți o construcție lexicală haioasă.
Așa cum o spune și numele telefonului, materialele folosite sunt de cea mai bună calitate. Și, poate chiar mai important, finisajele și îmbinările sunt foarte atent lucrate. Trecerile între cele două suprafețe de sticlă (cea plată din față și cea rotunjită din partea din spate) și rama metalică ce le unește sunt foarte fine. Oricât ai încerca, nu găsești un loc în care să simți că mâna îți este deranjată. Ba mai mult, deși recunosc că în primă fază am considerat că spatele rotunjit adoptat de Sony este doar o găselniță de marketing, vreau să spun că chiar îmi place cum se simte în mână, prin comparație cu un terminal cu spatele plat.
Tot pe rama metalică avem și butonul suplimentar dedicat camerei foto, la care Sony nu renunță. Cred că este util, deși recunosc că în perioada de utilizare a lui Sony Xperia XZ2 Premium, una destul de lungă, nu am reușit încă să mă obișnuiesc cu el.
Pe aceeași ramă se găsește și fanta pentru sertarul care poate acomoda două SIM-uri sau, după caz, un SIM și un card microSD.
Construcția din sticlă, vine și cu riscurile de rigoare în ceea ce privește vulnerabilitatea terminalului la eventualele incidente neplăcute. Dacă nu sunteți suficient de relaxați cu sticla Gorilla Glass 5, care, cel puțin în teorie ar trebui să fie suficient de rezistentă, puteți recurge la o husă de protecție. Am prezentat cu câteva zile în urmă un model de husă de protecție pentru Sony Xperia XZ2 Premium care chiar mi-a plăcut. Un model interesant, care a ajuns la noi (ca de atâtea ori când a fost vorba despre accesorii și soluții de protecție pentru smartphone) prin amabilitatea celor de la MobileDirect.
Ecran
Chiar dacă este un IPS LCD, ecranul de pe Sony Xperia XZ2 Premium este de o calitate peste medie. Se vede că japonezii au o tradiție în producția de panel-uri și că sunt un nume greu pe piața de televizoare. Aș spune că din punctul de vedere al calității și al redării culorilor, ceea ce propune XZ2 Premium este aproape de un AMOLED. Display-ul redă foarte fidel culorile și asigură o luminozitate mai mult decât suficientă chiar și în condiții de lumină exterioară puternică.
Contribuie aici probabil și tehnologiile importate de Sony de la televizoarele sale (Triluminos display, X-Reality Engine) și care sunt prezente și la Sony Xperia XZ2 Premium.
Putem adăuga tot aici și Dynamic Vibration System, o funcție care imprimă vibrații către ecran, în concordanță cu coloana sonoră dintr-un film sau joc. Pentru amplificarea senzațiilor unui consumator de conținut multimedia, este ceva interesant.
În rest, cred că cel mai important în legătură cu ecranul de pe Sony Xperia XZ2 Premium este formatul său clasic, cu aspect 16:9, care nu prea mai poate fi găsit pe segmentul high-end. Plus marginile deloc subțiri, chiar groasă în partea de jos, mai ales, dar și în partea superioară, o trăsătură la care Sony pare greu de convins să renunțe.
Autonomie
Am folosit telefonul peste o lună de zile, cu un singur SIM, cu datele pornite și conectat permanent la două rețele wireless (acasă și la birou), pentru mail, apeluri, browsing și social media. Plus poze, în mare parte penru a-i testa abilitățile. Îmi tot spun că ar trebui să rulez și jocuri pe telefoanele pe care le testez, mai ales că în cazul lui Sony Xperia XZ2 Premium aveam destule resurse hardware la dispoziție, dar nu îmi iese niciodată. Nu mi se pare că telefonul este un dispoizitiv pentru jocuri, dar sunt convins că mulți dintre voi mă veți contrazice. Oricum, pe de altă parte, dacă ai suficiente resurse, nu văd de ce nu ai face și acest lucru.
Revenind, în ritmul de utilizare descris mai sus, am reușit să trec lejer de bariera sensibilă a celor 24 de ore, semn că acumulatorul de 3540 mAh își face treaba bine. Dacă vă zic și că am avut perioade în care autonomia s-a dus înspre 48 de ore, cred că deja v-am lămurit că din acest punct de vedere nu merită să vă faceți griji.
Camera
Mărturisesc că parcă aveam așteptări mai mari de la sistemul dual camera de pe Sony Xperia XZ2 Premium, mai ales în condițiile în care Sony pare destul de greu de convins să treacă la un sistem dual. Pe următorul flagship, Xperia XZ3, avem doar un senzor în partea din spate, așa că, cel puțin teoretic, Xperia XZ2 Premium ar fi trebuit să fie peste în ceea ce privește calitatea rezultatelor.
Fotografiile făcute cu Sony Xperia XZ2 Premium sunt OK, nu am foarte multe să le reproșez, mai ales că nu tot timpul m-am bucurat de o vreme însorită. Însă nici nu m-au dat pe spate. Da, se pot obține rezultate decente.
Am observat că anumite chestii se întâmplă destul de frecvent, chiar permanent. Cea mai deranjantă dintre ele este alterarea culorii cerului, chiar dacă fotografiile nu erau mereu făcute în contralumină.
Aș prefera să nu detaliez prea mult și să vă las cu rezultatele, cu mențiunea că fotografiile pot fi văzute la o dimensiune mai mare pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Concluzie
Îmi place telefonul, tocmai pentru că este atipic. Însă recunosc că m-am învățat cu ecranele mai alungite și mi s-a părut destul de ciudată imaginea 16:9 a lui Sony Xperia XZ2 Premium. Aprecierea sa va depinde într-o foarte mare măsură de gusturile utilizatorului și de cât de mult este el învățat să folosească un display mai pătrățos. Așa cum am spus, mulți fani BlackBerry vor aprecia un display ca cel de pe XZ2 Premium, mult mai apropiat de preferințele lor.
Pe de altă parte, cred că unul dintre marile argumente în favoarea lui Sony Xperia XZ2 Premium este tocmai calitatea materialelor folosite, atenția acordată finisajelor și impresiei generale de lucru bine făcut, premium, așa cum spune și numele, pe care el o lasă. Toți apropiații mei care au inteacționat cu el au declarat la unison că Premium-ul din denumire este justificat.
Rămâne totuși și senzația că prețul cerut este prea mare, pentru un flagship din generația de la începutul anului, care nu excelează, nu iese în evidență la niciuna dintre specificațiile sale. Da, este vârful vârfurilor pentru Sony, dar parcă ar fi trebuit să se raporteze și la principalii săi competitori. Oricum, parcă este o tendință la Sony să pună destul de mult preț pe brand și nu vreau să stau acum să analizez dacă este o decizie înțeleaptă sau nu.
Oricum ar fi, Sony Xperia XZ2 Premium este un telefon impresionant (măcar prin statura sa impozantă) și, în cazul în care nu ați interacționat încă cu el, dar materialul de față v-a făcut să ridicați din sprânceană puțin, sfatul meu este să încercați să îl vedeți. Prima impresie contează enorm de mult și s-ar putea să fiți cuceriți de el în mod iremediabil.
[…] calcul că Sony a mers până acum pe un singur senzor foto pe partea din spate, cu excepția lui Sony Xperia XZ2 Premium, care a mizat pe un sistem dual camera. Mă rog, și Xperia XZ2 […]