Pentru smartphone-urile vândute în Europa producătorii vor trebui să plătească licențe către Google în ideea că vor dori să preinstaleze suita de aplicații Google care include GMAIL, YouTube, Play Store etc. Decizia Google vine ca urmare a amenzii record primite de la UE pentru practici neloiale vizavi de Android.
Cu alte cuvinte Google, după ce ani de zile a forțat toți producătorii de telefoane să preinstaleze toate aplicațiile sale, inclusiv Google Search, GMAIL și YouTube, vine acum să spună că nu le mai dă ”gratis” (că până acum erau gratis, nu?). Iar cine vrea să le preinstaleze va fi obligat să plătească un cost de licențiere.
Dacă vă aduceți aminte în luna iulie, Google a fost nevoită să plătească o amendă de peste 4 miliarde EUR pentru practici neloiale vizavi de impunerea forțată a browser-ului Chrome, a motorului de căutare Google și aplicațiile GMAIL sau YouTube.
În mod normal decizia Google nu ar trebui să fie nicio pierdere pentru utilizatori: așa vor avea posibilitatea să testeze și să folosească și alte aplicații care s-ar putea să fie mult mai bune decât ceea ce oferea Google preinstalat. Pentru Chrome există alternativă Firefox sau Opera, pentru GMAIL avem o grămadă de alte soluții de email. Și în plus, se mai eliberează spațiu de memorie, folosit abuziv de celelalte componente din suita Google.
Doar că lucrurile nu sunt așa de simple: problema nu este legată direct de GMAIL, YouTube sau Chrome ci de magazinul de aplicații Google Play Store. Pentru că și acesta va face parte din acordul de licențiere și dacă un producător decide să nu plătească, atunci nu va putea preinstala nici Play Store, văduvind cumva utilizatorii de o modalitate simplă de instalare a aplicațiilor, așa cum s-au obișnuit.
Bine, asta nu înseamnă că nu sunt soluții: APK-uri cu Play Store se găsesc destule pe Internet, cine va dori să beneficieze de el, poate să îl instaleze manual și apoi să descarce din magazinul Google exact acele aplicații pe care și le doresc.
Mie mi se pare calea cea mai bună de personalizare. Există însă riscul ca pachetele Play Store să fie infectate cu malware și cine nu se asigură că sunt ”curate” va porni la drum cu un dispozitiv infectat.
Probabil că pe asta și mizează Google când a venit cu ideea asta de a lega Play Store de licențele asociate suitei de aplicații Google pentru Android.
Android rămâne gratuit
Sistemul de operare Android rămâne în continuare gratuit și oricine va putea să îl folosească în Europa, fără suita Google. Și cine va ști cum să creeze propriul magazin (cum face de exemplu Samsung și Huawei) va putea să ocolească extrem de ușor strânsoarea Google, chestie care s-ar putea să îi genereze pierderi însemnate.
De menționat și că UE nu a cerut Google să ceară bani pentru suita de aplicații ci doar să ofere posibilitatea producătorilor să ofere un Android fără ele. E evident că Google s-a supărat și a dat-o scurt: ”ba pe a m…”.
Rămâne să vedem cum vor reacționa producătorii de smartphone-uri. Eu cred că Samsung, Huawei au puterea de a găsi variante să ocolească restricțiile Google și să permită totuși utilizatorilor din Europa o experiență bună pe Android.
Decizia Google devine activă din 29 octombrie 2018 și va afecta toate aparatele vândute în Europa după această dată.
Sunt curios ce credeți voi despre această decizie?
via Google