Cu Huawei Mate 10 Lite m-am întâlnit cu destul de mult timp în urmă, într-o perioadă în care era destul de mare aglomerație la teste. Așa că am avut ocazia să îl folosesc pentru un timp mai îndelungat, iar comparația cu alte terminale din aceeași categorie de specificații tehnice m-a ajutat foarte mult să identific câteva aspecte care mi-au plăcut la el.
O să le împărtășesc cu voi în cele ce urmează, nu înainte de a explica puțin contextul în care l-am folosit pe Huawei Mate 10 Lite. Am făcut referire la alte terminale din aceeași categorie de specificații tehnice. Cel mai apropiat cred că a fost Motorola Moto G6 Plus. Și, imediat lângă, Moto X4. Poate că, dacă lărgim puțin intervalul, am putea să îl ducem și pe Samsung Galaxy A8 (2018) pe acolo. Însă Mate 10 Lite are câteva argumente de partea sa, unele obiective, altele ceva mai subiective, care îl fac să fie o recomandare serioasă pentru cei cu un buget limitat pentru achiziția unui smartphone.
Să ne aruncăm scurt o privire asupra lui Huawei Mate 10 Lite și să îi vedem lista cu specificații tehnice complete:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 5,9 inchi
- Rezoluție: fullHD+ (2160 x 1080 pixeli), aspect 18:9
- Densitate: 409 ppi
- Chipset: HiSilicon Kirin 659
- Procesor: octa-core (4 x 2,36 GHz Cortex-A53 + 4 x 1,7 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T830 MP2
- Memorie RAM: 4 GB
- Memorie internă: 64 GB
- MicroSD: Da (hibrid)
- Cameră foto principală: sistem dual camera, 16 MP (f/2.2, 27mm, PDAF) + 2 MP
- Cameră foto secundară: sistem dual camera, 13 MP (f/2.0, 26mm) + 2 MP
- Sistem de operare: Android 7.0 Nougat cu EMUI 5.1
- Senzor pentru amprentă: Da, plasat pe spate
- Acumulator: 3340 mAh
- Construcție: metalică, de tip unibody
- Dual-SIM: Da, hibrid
- Dimensiuni: 156.2 x 75.2 x 7.5 mm
- Greutate: 164 g
- Culori: Graphite Black, Prestige Gold, Aurora Blue
Așa cum se poate vedea din lista de mai sus, Huawei Mate 10 Lite propune o configurație decentă, care răspunde fără probleme nevoilor utilizatorilor de Android de nivel mediu. O configurație care, deși poate nu s-a ridicat la nivelul competitorilor amintiți mai sus în AnTuTu Benchmark, așa cum o demonstrează clipul de mai jos, a rulat cursiv și fără probleme.
Performanțele, așa cum îmi place mie să le cuantific, sunt date de comportamentul telefonului în timpul utilizării, de experiența avută cu el după o perioadă mai lungă de folosire. Huawei Mate 10 Lite nu a dat niciun rateu în mai bine de două luni în care l-am folosit cu două SIM-uri, cu wireless-ul deschis, conectat la două rețele (acasă și la birou), cu datele pornite permanent pe unul dintre cele două SIM-uri. L-am folosit pentru mail-uri, convorbiri, browsing, fotografii și social media. Așa cum v-am spus, nu am nimic să îi reproșez din acest punct de vedere.
Prețul
Dincolo de performanțele sale, una dintre întrebările care se ridică în mod automat atunci când parcurgem lista cu specificații tehnice complete ale unui telefon, este legată de prețul de achiziție. Huawei Mate 10 Lite costă 1199 lei la eMAG.ro. Este un preț mai mic decât al competitorilor amintiți mai sus. Sensibil mai mic!
Mai mult, în cadrul unor promoții, terminalul poate fi găsit și la prețuri mai mici. L-am văzut la un moment dat tot pe eMAG.ro la 999 lei. Își merită banii și pentru un utilizator cu un buget foarte clar, reprezintă fără îndoială o alegere demnă de luat în calcul.
Tocmai de aceea, am considerat prețul ca fiind primul argument în favoarea acestui terminal. Chiar dacă nu l-am comparat cu cei mai potriviți competitori și am ales să fac referință la telefoanele care mi-au trecut totuși prin mână, Huawei Mate 10 Lite este chiar competitiv din acest punct de vedere. Și acest lucru se întâmplă în bunul obicei al producătorului chinez.
Construcția
Într-un univers smartphone invadat parcă de construcția cu panouri din sticlă, unite printr-o ramă metalică, Huawei Mate 10 Lite este ceva aparte. Aluminiul carcasei sale metalice de tip unibody este exact pe gustul meu. Poate că aprecierea este subiectivă, nu mă împac deloc cu sticla care atrage precum un magnet urmele de amprente și, pe deasupra, mai și alunecă.
Am avut și norocul ca unitatea testată de noi să fie cea albastră, așa că totul a fost perfect. Albastrul mat este, din punctul meu de vedere, o alegere excelentă. Telefonul se ține foarte bine în mână, nu alunecă și, poate cel mai important, nu este deloc sensibil la urmele de degete.
Așa cum spuneam, este o chestiune subiectivă. Pentru cei care nu sunt încântați de această combinație, pot să recomand câteva huse de protecție pentru Huawei Mate 10 Lite, pe care chiar le-am testat. Sunt provenite, așa cum v-am obișnuit în ultima vreme, de la partenerii noștri de la MobileDirect.
Revenind la telefonul nostru, dincolo de construcția metalică, se distinge și ecranul, cu margini laterale extrem de subțiri, dar și cu limitele de sus și de jos destul de înguste. Nu mai există buton fizic frontal și acest lucru nu prea deranjează. Prin comparație, Huawei Mate 10 Lite chiar arată mai bine decât competitorii săi, strict privit din partea frontală.
Îmi place de asemenea și faptul că Huawei Mate 10 Lite are cel mai subțire profil dintre terminalele menționate de-a lungul acestui material.
În plus, tot la aspect fizic, finisajele sale sunt atent lucrate și nu există muchii, margini de trecere sau butoane care să fie deranjate la atingere.
Ca de obicei atunci când este vorba despre aspectul fizic al unui telefon, recomandarea mea este să încercați să luați contact cu el. Interacțiunea directă este cea mai grăitoare, iar un showroom de operator s-ar putea să fie locul potrivit pentru așa ceva.
Camera
Camera de pe Huawei Mate 10 Lite se descurcă mai mult decât onorabil pentru acest nivel de preț. Am ales să o includ în rândul argumentelor în favoarea acestui smartphone, pentru că este una dintre funcțiile cele mai utilizate la un telefon. Cu alte cuvinte este importantă și nu poate fi ignorată.
Telefonul se descurcă bine în condiții de lumină naturală puternică.
Dar și în condiții de iluminat slab. Am realizat și câteva fotografii de noapte cu el. Unele sunt chiar reușite, altele, ce-i drept, lasă de dorit.
Ziua mai ales, focalizarea funcționează fără cusur.
Se poate observa o ușoară accentuare a anumitor culori, care uneori poate fi deranjantă.
Însă una peste alta, rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare. Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Reproșuri și concluzii
Dacă ar trebui să îi reproșez ceva lui Huawei Mate 10 Lite, atunci acest lucru ar fi interfața grafică și structura meniurilor, ușor diferită de cea de la un Android clasic. Poate că m-aș putea obișnui cu ea dacă ar fi nevoie, însă senzația imediată este că Huawei ar trebui să se apropie mai mult de un model clasic.
Pe post de concluzie aș spune că Huawei Mate 10 Lite este un terminal care se adresează deopotrivă celor care au un buget limitat clar undeva la 1100 -1200 lei, dar și celor care își doresc o construcție clasică, metalică, pentru că încă nu s-au împăcat cu sticla cea tot mai prezentă.
Mate 10 Lite propune un raport preț/specificații extrem de atractiv, mai ales dacă scoatem din ecuație terminalele achiziționate pe canale ceva mai gri. Are tot ceea ce îi trebuie unui utilizator de nivel mediu de Android și face față cu brio oricărei solicitări venite din partea acestuia.