În cele ce urmează vă ofer un review ZenFone 5 (ZE620KL) în care spunem ce trebuie să știți despre plus elementele pro și contra ale acestui Android construit pe platforma Snapdragon 636, cu 4 GB RAM și o cameră foto de 12 MP cu performanțe foarte bune.
Îmi place să văd că Asus progresează și cu fiecare nouă iterație a seriei ZenFone smartphone-ul se schimbă devenind tot mai interesant. ZenFone 5 marchează o schimbare majoră de design, cu un excelent display aproape edge to edge (chiar dacă are notch), carcasă de sticlă. În marea de aparate Android Asus reușește să aducă un aparat care sigur o să vă atragă atenția.
Aspect: margini rotunjire, excelent display aproape edge to edge, cu notch
Sunt două lucruri care îmi plac extrem de mult la ZenFone 5: design-ul și ecranul. Asus a decis că vină cu o construcție de sticlă având în partea frontală un display (IPS) aproape edge to edge, cu notch, care a eliminat folosirea butoanelor hardware. Partea frontală îmi aduce cumva aminte de display-ul foarte bun al LG G6.
După cum puteți vedea în imaginile de mai sus, ZenFone 5 (ZE620KL) are o construcție modernă, fiind foarte similară cu cea a flagship-urilor moderne. Îmi place să văd că Asus a acumulat experiență și a înțeles că dacă vrea să înceapă să fie un nume în zona Android, trebuie să își adapteze strategia cu cerințele pieței.
ZenFone 5 are marginile rotunjite, este extrem de subțire (doar 7,9 mm) față de modelele anterioare, ceea ce îl face extrem de confortabil atunci când îl ții în mână. Țineți cont că vorbim de un smartphone cu display de 6.2 inci, într-o carcasă de 153 x 75.7 mm.
În zona superioară, notch-ul găzduiește difuzorul, camera foto frontală și senzorul de proximitate/luminozitate.
Pe laterala din stânga se găsește doar slot-ul pentru nanoSIM și microSD (dacă nu vreți să folosiți dual SIM).
Iar pe cea din dreapta avem butonul de volum și cel de pornire oprire, ambele ieșite foarte puțin peste nivelul bordurii.
În partea inferioară se regăsește fanta pentru difuzor, slot-ul USB Type-C (devenit deja standard) și cel pentru jack-ul audio clasic.
În zona superioară carcasa e curată, bordura fiind întreruptă doar de micul slot pentru unul din microfoane.
Spatele lui ZenFone 5 e dominat de senzorul de amprentă și sistemul dual de camere foto și cel format din două LED-uri pentru bliț. Logo-ul Asus este și el prezent pe mijlocul carcasei.
După cum se poate lense observa, lentilele ies în evidență, depășind puțin nivelul carcasei.
Display: IPS LCD cu Corning Gorilla Glass
Al doilea lucru la care Asus ZenFone 5 excelează este display-ul și nu neapărat pentru că acoperă aproape toată suprafața părții frontale – diagonala de 6.2 inci cu o rezoluție de 1080 x 2246 pixeli oferă un raport de 18.7:9 și o densitate de 402 ppi și o acoperite de 83.6 %.
Nivelul de luminozitate al ecranului e bun, la nivel maxim culorile sunt extrem de bine reliefate. Unghiurile de vizibilitate sunt largi.
Din păcate în soare puternic există ceva probleme în citirea informațiilor de pe ecran.
Display-ul de pe ZenFone 5 este protejat cu Corning Gorilla Glass și poate citi până la 10 puncte de touch separate – din păcate interfața Android nu pune în valoare această opțiune.
Performanță: Snadragon 636 plus 4GB RAM
Fiind un aparat construit pentru zona de mijloc a pieței smartphone-urilor, Asus ZenFone 5 nu beneficiază de platforma Snapdragon 845, fiind aleasă în schimb Snapdragon 636 cu octa-core Kryo 509 la 1,8 GHz . Are în însă 4 GB RAM, 64 GB pentru stocare și un GPU Andreno 509.
Această combinația îi oferă o performanță bună, la nivelul lui Sony Xperia XZ Premium de acum doi ani și peste Samsung Galaxy S7 Edge.
Mai exact: are 138264 puncte în benchmark-ul AnTuTu, 957 în 3D Mark Sling Shot Xtreme, 141,53 în testul Browsermark.
Sau în Browsermark, unde valori mai mari înseamnă clasare mai bună:
Și testul de grafică 3D Mark Sling Shot Xtreme:
Nu vă așteptați de la ZenFone 5 (ZE620KL) la performanțe majore, puterea de calcul e suficientă pentru activitățile normale de pe un smartphone. L-am testat și în jocul PUBG de pe Android unde se descurcă binișor. Și da, se încălzește, dar nu extrem de tare.
În condițiile date mă așteptam ca autonomia să fie una bună și așa și este: 13 ore și 146 de minute în testul Work 2 din suita PC Mark. Bateria de 3300 mAh în combinație cu Snapdragon 636 dau un rezultat bun. Adică vă puteți baza pe smartphone cel puțin o zi până să îl încărcați.
Pentru mine e suficient, în condițiile în care așa cum fac cu toate celelalte aparate pe care le testez pe rețeaua Orange, am folosit ZenFone 5 pentru muzică, browsing, Twitter. Facebook & Instagram, cu 4G+ pornit permanent și luminozitatea dată pe modul automat aproape o zi.
Camera foto: o clasare bună pe DXomark
De foarte mult timp Asus își propune să vină cu o cameră bună pe smartphone-urile sale Android și de cele mai multe ori a reușit. Cei de la DXomark au dat un punctaj de 90 pentru ZenFone 5, ceea ce este foarte bine dacă ne gândim că iPhone 8 este doar la 2 puncte distanță, având 92.
Cu combinația de sistem de camere dual, cu 12 MP (f/1.8, 24mm, 1/2.55″, 1.4µm, PDAF, 4-axis OIS) și 8 MP (f/2.0, 12mm, 1/4″, 1.12µm) și stabilizare optică ZenFone 5 este un aparat pe care vă puteți baza.
Mi-ar fi plăcut să pot avea ZenFone 5 atunci când am comparat flagship-urile momentului ca să pot să vă spun exact cum se clasează în comparație cu ele. Pe lumină puternică detaliile iese bine pe ambele camere. Pe lumină artificială, detaliile încep să se piardă:
Timpii de focalizare sunt mici, odată ce modulul Camera este pornit. Trecerea de la o cameră la alta se face aproape instant. Beneficiază și de un AI care știe să adauge automat finisajele necesare pentru diferite tipuri de fotografii – aș zice să nu vă lăsați neapărat în grija lui pentru că nu reușește întotdeauna să facă treaba pe care și-a propus-o.
Și nu în ultimul rând, ZenFone 5 are suport HDR
Software: Android 8 și ZenUI, mai puțin bloatware ca de obicei
Și la nivel software ZenFone 5 este o întâlnire plăcută: Asus pare că vrea să renunțe la meteahna încărcării nejustificate cu software (la fel ca pe PC) și din această cauză ZenFone 5 pare mai curat. Are Android 8 (cu patch-urile de securitate de la 1 aprilei) peste care funcționează interfața ZenUI 5.0, mult mai curată și mai bine desenată decât predecesoarele. Ca de obicei, cine nu vrea să fie asaltat de toate aplicațiile (inutile) Asus le poate dezactiva din Settings/Apps & notifications și App info.
ZenUI este scalabilă, arâtând corect (unul dintre puținele shell-uri care știe să facă asta) fonturile și mesajele după ce utilizatorul alege să personalizeze aspectul standard al display-ului.
În ZenUI se găsesc multe setări utile, peste cele standard Android – dau ca exemplu modul Kids, recunoașterea gesturilor și ZenMotion.
Pot să vă spun că ZenUI arată excelent pe display-ului cu notch al lui ZenFone 5, singurul lucru pe care l-aș fi vrut altfel este fluiditatea: interfața se mișcă bine, dar parcă nu este la fel de fluidă precum mi-aș fi dorit. E drept, sunt obișnuit cu flagship-urile (Samsung Galaxy S9+, Huawei P20 Pro, Sony Xperia XZ2 și mai nou HTC U12+).
Concluzie: un aparat care își merită banii
Cu modelul ZenFone 5 Asus face o figură extrem de frumoasă în zona Android midle-range. La 2000 de lei (jumătate cât un flagship) ZenFone 5 oferă o performanță și utilitate care este peste jumătate din ceea ce ar putea oferi oricare flagship Android al momentului. Din acest punct de vedere Asus a reușit în ceea ce și-a propus.
Camera foto este una bună, design-ul aparatului este excelent și display-ul te impresionează plăcut. Mi-a plăcut foarte mult și cum se ține/simte în mână acest smartphone, despre care nu ai spune că e suficient de mare cât să permită un display de 6.2 inci. După cum am mai spus apreciez și faptul că Asus începe să nu mai încarce cu bloatware interfața, lăsând utilizatorului o experiență mai curată.
Singurul lucru pe care l-aș fi vrut altfel este fluiditatea interfeței – sunt sigur că este doar o problemă de optimizare ZenUI, pe care care o puteți ocoli dacă instalați un shell terț (am folosit Microsoft Launcher).
Acestea fiind zise vă recomand ca măcar să mergeți să vă jucați cu un ZenFone 5 (ZE620KL) pentru că o să vă placă, iar dacă vreți un smartphone midle range care să vă ofere un raport bun preț/performanță, atunci acest smartphone este unul dintre candidați.
Preț: aproximativ 2000 de lei
Informații: Asus
PRO | CONTRA |
+ display
+ design + camera foto + memorie si capacitate de stocare + Fast Charge + husă de silicon în pachet |
– puțin cam lent
– autonomia putea fi mai bună – amprentele se văd pronunțat – Asus nu specifică certificări IP – carcasa se zgârie ușor |
Imi plac pozele pe care le puneti in articole si ar fi si mai de calitate daca ati incerca sa le curatati de amprente si/sau praf. Nu m-ati convins cu review-ul acesta.
Da, ai dreptate, am vazut tarziu ca nu am curatat cum trebuie aparatul. Pe viitor o sa fiu mai atent.
Intentia nu este sa va convingem de un aspect sau altul, pur si simplu ne spunem parerea despre produse. Mereu e loc de mai bine, asa ca asteptam feedback constructiv daca exista.
mersi!