Când am făcut megatest-ul dintre Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ mi-a părut tare rău că nu aveam un sample pentru un review HTC U12+ ca să îl pot include în teste, așa că am apelat la HTC U11+ ca să țină piept competiției. Acum, după aproape trei săptămâni de când testez HTC 12+ am ocazia să vă spun ce cred despre el: este un smartphone capabil, cu un excelent design (modelul albastru, cu carcasă transparentă), are o cameră excelentă și cel mai bun display folosit până acum de HTC pe aparatele sale. Din păcate are și minusuri, pe care unii dintre voi le vor considera insurmontabile. Să le discutăm pe rând.
Specificații tehnice HTC U12+:
Display | 6 inci, quad-HD+, Super LCD |
CPU | Snapdragon 845 |
RAM | 6 GB |
Stocare | 64 GB |
Camera foto principală | 12-megapixel f/1.7; 16-megapixel cu 2x zoom |
Cameră foto secundară | Sistem dual, 8 MP |
Baterie | 3500 mAh, încărcare rapidă |
Altele: | IP 68, CoomSound, Edge Sense 2 |
Design: sticlă plus aluminiu și margini rotunjite
HTC U12+ este un smartphone care iese din linia de design a HTC de până acum și aduce mai degrabă cu modelele din seria Pixel – poate că este și de înțeles, acum când știm că toată echipa de design a HTC s-a mutat la Google și acolo se ocupă de viitoarele modele Pixel.
HTC U12+ vine cu un ecran de 6 inci, Super LCD și un format 18:9, cu rezoluție 1440 x 2880 pixeli (cu o densitate de 537 ppi), într-o carcasă de 156.6 x 73.9 x 8.7 mm și o greutate de 188 grame. Înăuntru este dotat cu 6 GB RAM și Snapdragon 845 pentru o performanță deosebită și 64 GB pentru stocare. Carcasa este o combinație de sticlă și bordură de aluminiu, modelul pe albastru arătând excelent atunci când nu e acoperit de amprente.
Fața și spatele sunt protejate cu Gorilla Glass 3 (nu 4 sau 5!) pentru că HTC a considerat că aduce cea mai bună protecție la zgârieturi, impact și îndoiri. Până acum am folosit telefoanele HTC fără niciun fel de husă și experiența HTC U11 mi-a spus că dacă vreau să mă bucur mult de carcasa transparentă de pe U12+ ar fi bine să folosesc husa de plastic ce vine în cutie, ceea ce am și făcut. Din acest motiv pot să spun că (încă) HTC U12+ arată perfect. Senzația de produs premium încă persistă.
După cum se poate vedea mai jos, există diferențe clare de design de la modelul HTC U11, începând cu spatele și continuând cu lateralele, butoanele și partea din față.
Puteți observa că HTC U12+ beneficiază de sistemul dual de camere foto (introdus de HTC acum când toți ceilalți producători au găsit de cuviință să promoveze acest sistem), LED-ul Flash și senzorul de amprentă centrate în partea superioară a telefonului și microfonul special pentru înregistrarea audio cu ZoomSound.
Poate că unora li s-ar putea părea fragilă această construcție, dar vă asigur că se ține foarte bine în mână, iar faptul că este mai greu îi dă un plus de încredere. Nu l-am scăpat și nici nu îmi propun să fac asta ca să că pot spune cum se comportă la impact.
Și pe partea frontală există o schimbare de design, ecranul este acum mai mare, cu marginile mai mici, avem două camere foto pentru selfie, lipsește butonul fizic Home.
Marginile sunt în continuare rotunjite, marginea de aluminiu contribuind la crearea unei imagini distincte. Zona inferioară arată similar, cu un singur difuzor și slot-ul USB TYpe-C.
Laterala aduce însă cea mai mare schimbare de design: HTC a înțeles că acele componente care sunt în mișcare (butoanele) au și șansele cele mai mari să se strice. De asta a inventat ideea folosirii unor butoane touch pentru volum și pornire/oprire, pe care le-a implementat într-un design interesant, ieșit peste suprafața carcasei.
Aceste butoane beneficiază de un efect de vibrație, la fel ca ideea Edge Sense menținută și pe U12+. Din păcate însă, modul de implementare este defectuos, manevrarea volumului fiind o aventură. Dacă la niște butoane fizice poți controla nivelul de volum apăsând progresiv pe ele, la cele touch de pe U12+ ai nevoie de noroc să poți duce volumul la nivelul dorit doar apăsând pe butoanele touch. Chiar și prin apăsări progresive șansele de reușită sunt destul de mici.
Altfel, butoanele sunt desenate bine, ies frumos în evidență, cel de volum are chiar și niște striații ca să te ajute să îl identifici ușor – este de fapt și singurul pe care îl poți controla după cum dorești.
E păcat că ideea nu a ieșit cum trebuie pentru că locul în care HTC a încercat să nu renunțe cu totul la inovație, mai ales dacă ne gândim că HTC U12+ se diferențiază izbitor de concurență, dar nu în ideea că vine cu ceva nou, revoluționar, așa cum ne-a obișnuit HTC.
În partea superioară banda de aluminiu este continuă, întreruptă doar de un microfon pentru zgomotul ambiental.
Display: 6 inci, Super LCD și rezoluție 1440 x 2880
Cu ultimele modele de smartphone-uri HTC vine cu un display Super LCD foarte bun, care extinde aspectul strălucitor, premium al carcasei, având un aspect decisiv în crearea unui smartphone atractiv. După cum am amintit deja, U12+ beneficiază de un display de 1440 x 2880 pixeli, cu o densitate foarte bună – 537 ppi și un raport de 18:9, clasic deja. Culorile sunt foarte bune și strălucitoare, albul e redat corect, la fel și nuanțele de negru.
Uneori simți însă nevoia de un ecran ceva mai strălucitor, mai ales atunci când aparatul e folosit în soare puternic, cu opțiunea automată de reglare a luminozității. Se vede informația de pe ecran, e însă nevoie de ceva mai mult. Nu putem vorbi de culori mai bune decât cele redate de iPhone X sau Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+, dar ce oferă HTC U12+ nu sunt cu mult sub acestea.
Cine vrea să se joace puțin cu setările legate de culori o poate face apelând la Color Profile din Settings, de unde poate alege să modifice temperatura sRGB după cum dorește.
O chestie foarte faină este că HTC a implementat un sistem de reglare automată pentru modul de noapte, cu setări de la apus la răsărit, care reduc substanțial cantitatea lumină generată de ecran.
Pentru HTC U12+ avem suport pentru HDR 10 pe YouTube, asta dacă veți dori să consumați așa ceva pe smartphone – materialele video arată foarte bine. Nu veți ști că redați HDR decât dacă verificați în clientul YouTube setările de la Quality (1040p HDR e recomandat).
Ce îmi place extrem de mult la ecranul lui HTC U12+ este că e generos și că informațiile se văd foarte bine. Fiind mai lat decât cel de pe Huawei P20 Pro sau Samsung Galaxy S9+ permite ca informația să fie afișată mai mare, automat fiind mai lizibilă.
Pentru că nu există butoane fizice pentru navigație, cele touch vor ocupa mereu banda de jos a aplicațiilor. Partea bună este că pot fi făcute să dispară automat, readucerea lor pe ecran făcându-se cu swype up în zona inferioară a ecranului.
Audio: Boomsound plus căști cu noise cancelling
Cum deja ne-a obișnuit HTC aduce o calitate excelentă a sunetului pe flagship-urile sale. HTC U12+ nu face excepție atât la nivelul difuzoarelor cât și prin căștile USonic, cu noise cancelling. La prima conectare a căștilor se poate face o setare pentru noise cancelling, setare ce ulterior e aplicată automat atunci când opțiunea noise cancelling e activă. Pentru cineva care vrea să scape de zgomotul din jur, căștile USonic de la HTC 12+ fac toți banii, audiția fiind clară, cu sunet reliefat chiar și cu modele de căști mai puțin performante – asta în ideea că aveți așa ceva pe USB Type-C, căci U12+ nu are jack audio pe care să conectați căști clasice.
Sunetul generat de difuzoare este la rândul său foarte bun, puternic, fără distorsiuni.
Camera: sistem dual de 12 MP cu performanțe excelente
Din nou HTC aduce opțiuni excelente de fotografiere pe flagship-ul său. Sistemul dual de camere de 12 MP și f/1.75 plus 16 MP și f/2.6 a primit note mari pe DXoMark, suficiente cât să bată Samsung Galaxy S9+, iPhone X dar nu și Huawei P20 Pro. Practic, din punct de vedere al performanțelor foto, HTC U12+ este a doua opțiune de pe piață, dacă vă luați strict după testele DXoMark. Face poze excelente pe zi și în low light (atunci când nu dă rateuri), are opțiuni de bokeh și zoom (2x optic – 10x digital). Ambele camere principale beneficiază de stabilizare optică și pot salva imaginile în format RAW.
HTC folosește pe U12+ o combinație de stabilizare optică și electronică pentru materiale video la 4K/60 fps, respectiv 1080p/240 fps. Îmi plac mult materialele video înregistrate cu U11, îmi plac și mai mult cele cu U12+, mai ales cele în care ideea Sonic Zoom e folosită, pentru a înregistra mai clar sunetul aflat la depărtare.
Camera secundară, cu f/2.6 e capabilă de zoom optic 2x, care poate fi continuat de cel digital până la 10x – asta dacă nu vă tremură mâna și aveți răbdare să refocalizați.
Se obține ceva de genul:
Modulul software Camera de pe HTC e deja unul clasic, fără schimbări majore. Are opțiuni standard de fotografiere cu setări predefinite – Photo, Panorama, Pro, Hyperlapse, Slow Motion, Selfie, cu și fără HDR. Vizavi de HDR, camera poate recunoaște scenele și aplica corecțiile necesare.
Din păcate însă observ că și la U12+ persistă aceiași problemă legată de timpul de pornire: din momentul în care lansați aplicația Camera și până când o puteți folosi poate să treacă uneori chiar și două secunde, asta în condițiile în care Samsung, Apple și Huawei se mândresc că aparatele lor pornesc practic instantaneu.
Câteva poze realizate cu HTC U12+ cu Camera pe modul auto, redimensionate. Imaginile la calitatea maximă pot fi găsite în albumul de pe contul de Facebook al MOBzine.
Eu sunt mulțumit de calitatea pozelor, dar după cum spuneam, atunci când ies bine. Pentru că de câteva ori am fost în situația în care imaginile nu erau clare. E posibil să fie din vina mea, că m-am grăbit când am făcut pozele, totuși, timpii de pornire/focus ar putea fi îmbunătățiți.
Software: Android fără amprentă HTC
Era o vreme când un smartphone HTC ieșea în evidență datorită elementelor de personalizare pe care taiwanezii le introduceau pentru a oferi o experiență de lucru completă. De atunci a trecut multă vreme și am văzut cum tot ceea ce însemna HTC Sense s-a stins, rămânând doar Dialer-ul și modulul Contacts din ceea ce știam că e sinonim cu HTC. De când a început să colaboreze mai strâns cu Google HTC a renunțat la a mai aduce elemente de personalizare, oferind o experiență de lucru cât mai apropiată de cea standard Android.
Doar că nu este foarte apropiată, e încă o mixtură de chestii Vanilla peste care avem un Blinkfeed (care acum mi se pare inutil) și elemente de personalizare pentru interfață, centrate în jurul ideei de Sense Edge – adică cea care pune în valoare faptul că marginile aparatului pot fi strânse și în felul acesta să se poată interacționa mai simplu cu el.
La nivel teoretic ideea e bună – apeși mai tare sau mai încet pe margini și telefonul reacționează prezentându-ți diferite aplicații și meniuri – apropo, Edge Sense e personalizabil. Asta pentru cei ce s-au obișnuit cu el sau vor să facă asta, pentru ceilalți există o singură opțiune: dezactivarea, chestie pe care am și făcut-o pentru că de prea multe ori mă trezeam strângând aparatul în mână (când eram convorbire sau pur și simplu când îl scoteam din buzunar) fără să am vreo intenție de a porni nimic legat de Edge Sense.
Tot din cauza faptului că HTC Sense nu mai este ceea ce a fost și că m-am obișnuit să am o interfață simplă, am înlocuit launcher-ul HTC cu Pixel Launcher și în felul ăsta am adus aparatul mai aproape de ideea unui Pixel 3, chestie pe care vi-o recomand. Și dacă tot am vorbit de personalizare vă spun și că tastatura virtuală este Touchpal, veche și ineficientă din punctul meu de vedere, motiv pentru care am migrat către Swift.
Setările extra, mai ales cele legate de gesturi sunt binevenite și merită să le folosiți. La fel și setările automate legate de night mode (luminozitate) și do not disturb (sunet pe timpul nopții), sunt excelente. Îmi mai place foarte mult și că HTC menințe în continuare suportul pentru Air Play în HTC Connect, făcând din seria U11/U12 singurele aparate Android care se pot conecta la dispozitive Apple fără să fie nevoie de root sau cumpărarea unor aplicații terțe.
HTC U12+ vine cu Android 8, cel mai recent update fiind cel din martie 2018, cam vechi după standardele mele, mai ales că și Huawei și Samsung au lansat recent versiuni mai noi de Android pentru P20 Pro și S9+.
Performanță: puternic, cum era de așteptat
În termeni de performanță HTC U12+ se ridică la standardele momentului. Combinația de 6 GB RAM și Snapdragon 845 își spune cuvântul, viteza fiind punctul forte al aparatului.
În folosirea zilnică HTC U12+ se mișcă impecabil, indiferent de tipul de aplicații folosite. Dezavantajul este că bateria de 3500 mAh pare să fie insuficientă, abia ajungând pentru o zi. Partea bună este că deși HTC a decis că nu oferă încărcare wireless (pentru că este ineficientă și ocupă loc), avem încărcare rapidă care poate aduce 40% în doar jumătate de oră, ceea ce înseamnă foarte mult.
În testul PC Mark Work 2, HTC U12+ a obținut o autonomie de doar 11 ore și 48 de minute, foarte puțin în comparație cu Huawei P20 Pro (15:36), Samsung Galaxy S9+ (14:22) respectiv Sony Xperia XZ2 (15:46), ca să nu mai vorbesc că HTC U11+ ajunge la 16:25 în același test.
Revenind la performanță, benchmark-urile pentru HTC U12+ arată cam așa:
AntuTu: 268193 puncte
Browsermark: 313.72 puncte
3D Mark Slingshot Xtreme: 3623 (Vulkan 2796)
PC Mark: 8514 puncte
Geekbench CPU Single: 2371, CPU Multicore: 8413 și Compute: 13877.
Rezultatele sunt foarte bune în comparație cu Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+ și iPhone X, ă căror performanță poate fi găsită aici. Practic HTC U12+ are performanțe de top, trecând peste cele reușite de Xperia XZ2, primul smartphone cu Snapdragon 845 ajuns pe piață.
Concluzie: un smartphone complet, diferit si performant
După trei săptămâni de folosire am o părere mixtă vizavi de HTC U12+. Îmi place foarte mult forma și mărimea display-ului, viteza, calitatea audio (cu căștile noise cancelling USonic) și a pozelor (pe zi și low light), dar sunt dezamăgit de autonomie. Chiar și cu aplicația Boost+ activă și ideea de încărcare rapidă, autonomia mi se pare o problemă la fel cum butoanele touch de volum nu își ating scopul. Tot la plusuri trebuie trecute specificațiile de top și protecția IP68, că am văzut că mai nou lumea e interesată de așa ceva și mulți tineri se folosesc de smartphone să facă poze și filme pe la mare și prin piscină – apropo de asta, nu vă bazați 100% pe protecția IP68 și ar fi indicat să nu vă băgați cu niciun telefon în apă sărată!
Odată ce ajungi să te obișnuiești cu aparatul, mai ales că l-am și personalizat, devine un instrument util pentru comunicație voce/video și email/social media. Design-ul său îl aduce în centrul atenției, carcasa transparentă fiind punctul principal de atracție atâta vreme cât este ferită de amprente (husa de plastic din pachet e o adiție binevenită) – moment în care ești pus să alegi dacă vrei să îl păstrezi premium (apărat) sau să îl pui în valoare. Are momente când se încălzește destul de tare (și pe 4G+ și pe WiFi), fără impact vizibil asupra performanței.
Acestea fiind zise, recomand HTC U12+ tuturor fanilor HTC și celor ce vor să încerce un smartphone care își face treaba foarte bine. Și nu uitați, dacă tot luați un astfel de flagship asigurați-vă că aveți și net suficient în abonament pentru a-l folosi la capacitatea maximă.
Informații: HTC
Preț: de la 780 EUR
PRO | CONTRA |
+ cameră foto performantă pentru poze de zi și de noapte
+ design premium + performanță + calitatea audio în difuzoare și căștile USonic + încărcare rapidă + fără notch + senzor de amprentă + IP68 |
– autonomie
– probleme la butoanele touch pentru volum – design clasic – fără încărcare wireless
|
Salut,
Ai facut update? Am inteles ca ieri a aparut update-ul care ar trebui sa imbunatateasca semnificativ butoanele si Edge Sense. Daca da, cum se comporta dupa update?
Mersi!
L-am instalat, se vede o schimbare, dar nu e rezolvată problema complet.
Sunt insa utilizabile, dupa update, te poti obisnui cu ele, sau reprezinta un motiv bun de evitat telefonul?
Mersi!
Merg mai bine ca inainte. In niciu caz nu sunt motiv de evitat telefonul, te poti obisnui sa le folosesti, iti ia putin timp sa te acomodezi. Iar Edge Sense … eu l-am dezactivat, am zis si motivele.