M-am jucat pentru o scurtă perioadă de timp cu o pereche de casti Asus ROG Strix Fusion 300. Este destul de evident că sunt adresate gamerilor, dovadă stă ROG-ul din denumire. Nu îmi dau seama cam ce ar trebui să urmărească un gamer la o pereche de căști și recunosc sincer că le-am folosit pentru a asculta muzică, m-am cam despărțit de zona de gaming cu vreo 15 ani în urmă. Pentru cine nu știe, în studenție și puțin după am fost redactor LEVEL și a fost una dintre cele mai frumoase perioade din perspectiva interacțiunii cu industria de IT&C.
Revenind la Asus ROG Strix Fusion 300, din păcate pentru acest produs, el a venit la teste într-o perioadă în care mă jucam și cu o pereche de căști wireless Sony WH-1000XM2 (care chiar sunt bestiale din punctul de vedere al clarității audio), dar și cu o pereche de căști Sennheiser Momentum M2, care pun accentul pe finisaje și pe calitatea materialelor folosite (bureții care ating urechea, dar și puntea de legătură dintre cele două căști – headband-ul – sunt îmbrăcate în piele întoarsă Alcantara). Așa că săracele Asus ROG Strix Fusion 300, au cam pornit cu un handicap major.
E drept că, în apărarea lor, aș putea ridica argumentul prețului. Asus ROG Strix Fusion 300 costă 659 de lei pe eMAG.ro, în timp ce atât căștile Sony, cât și cele de la Sennheiser, se învârt în jurul valorii de 1400 de lei pe același magazin online. Însă la o pereche de căști contează mult calitatea sunetului și aici nu prea încape comparație. Așa că o să analizez mai degrabă partea de construcție, cu mențiunea că, din punctul meu de vedere, chiar și pentru gaming ar fi fost necesară opțiunea de Active Noise Cancellation pentru un sunet care se amplice cât mai mult experiența de gaming. Și tot aici trebuie precizat că Asus ROG Strix Fusion 300 oferă un efect de surround pe 7.1 canale. Am încheiat aprecierile legate de calitatea sunetului.
Din punct de vedere fizic, ce se poate remarca încă de la prima vedere este faptul că nu există un control al volumului pe cască sau pe cablul acesteia. Poate fi un minus, însă, ca aspect pozitiv, cablul este îmbăcat într-o cămașă textilă și are o lungime de 1,5 metri.
Îmi place că cei de la Asus au pus în cutie și un set de bureți de rezervă pentru cele două căști și că headband-ul are și el o protecție de burete, pentru a nu cauza disconfort. În ambele situații însă, buretele este îmbrăcat cu un strat textil destul de convențional, îmbinat cu un soi de imitație de piele, ca cărei rezistență în timp este îndoielnică.
Îmi place de asemenea la partea de construcție că Asus ROG Strix Fusion 300 au cupe cu o dimensiune destul de generoasă. Nu vă gândiți la prosti, însă pentru cei cu urechi ceva mai mari chiar contează acest lucru.
În rest, caracteristicile generale ale acestor căști, așa cum le-a descris chiar producătorul, sunt:
- Tip: Gaming
- Tehnologie: Cu fir
- Frecventa de raspuns (Hz): 20 – 20.000
- Conectare: USB
- Mufă: 1 x jack TRRS 3.5mm
- Diametru difuzor (mm): 50
- Utilizare: PC, Xbox One, Laptop, PlayStation 4
- Impedanta: 32 Ohm
- Microfon: Da
- Lungime cablu (m): 1.5
Pe post de concluzie trebuie să spun că pentru gamerii care vor un produs dedicat, Asus ROG Strix Fusion 300 s-ar putea să fie opțiunea potrivită. Simplu fapt că poartă brandingul ROG poate fi suficient. Și am avut chiar dovada vie, atunci câng gamerul familiei le-a ales fără nicio ezitare, deși, așa cum ați văzut mai sus, opțiunile erau diferite.
Le recomandă și construcția futuristă, care este destul de compatibilă cu această ocupație, dar și faptul că sunt destul de solide și par suficient de rezistente. Pentru că tot în această îndeletnicire nobilă, de gamer, apar și ieșirile necontrolate care își pot lăsa amprenta asupra unor obiecte prea fragile. Din acest punct de vedere, Asus ROG Strix Fusion 300 nu lasă loc de emoții. În rest, aprecierea este subiectivă și cred că se va face foarte mult pe aspect fizic și pe bugetul alocat. Pentru că în rest sunt destul de convins că diferențele nu sunt foarte mari.