Să tot fie vreo trei luni de zile de când folosesc acest terminal, așa că a cam sosit momentul să aștern aici câteva impresii despre Asus Zenfone 4 (ZE554KL). Un smartphone pe care producătorul taiwanez l-a anunțat în toamna anului trecut și care încă se bucură de atenție prin ofertele vânzătorilor autorizați. Asta și datorită faptului că generația nouă, Zenfone 5, cam întârzie să apară la vânzare, deși a fost anunțată de ceva vreme.
Asus Zenfone 4 (ZE554KL) a picat la teste într-un moment în care am avut mai multe telefoane din categoria sa de preț, unul chiar cu o configurație foarte apropiată. Este vorba despre Motorola Moto X4, așa că nu ar trebui să vă mire dacă pe parcursul acestui material o sa fac comparații între cele două. Se va întâmpla pentru simplu motiv că le-am folosit în paralel, ba chiar am fost cu ele la fotografiat în același timp. Și până la urmă această comparație este ceva firesc. Datorită perioadei lungi de testare, Asus Zenfone 4 s-a suprapus și cu alte terminale mid-range cu configurații apropiate, dar asemănarea cea mai mare a fost cu telefonul Motorola.
Trebuie spus încă de la început că Asus Zenfone 4 (ZE554KL) este un telefon atent lucrat, bine finisat, care păstrează un aspect clasic (ecran cu proporție 16:9) și care încearcă să ofere un raport performanțe/preț destul de atractiv. Dacă reușește sau nu, vom vedea în cele de urmează.
Pentru că există mai multe configurații de Asus Zenfone 4, cred că în primul rând ar trebui să facem lumină asupra modelului testat de noi.
Specificații tehnice complete
Așadar, lista completă cu specificații tehnice pentru Asus Zenfone 4 (ZE554KL):
- Display: IPS LCD
- Diagonală: 5,5 inchi
- Rezoluție: 1920 x 1080 pixeli (fullHD, aspect 16:9)
- Densitate: 401 ppi
- Screen-to-body ratio: 71,4%
- Protecție: Gorilla Glass 5
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 630
- Procesor: octa-core (4 x 2,2 GHz Cortex-A53 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
- GPU: Adreno 508
- Memorie RAM: 4 GB
- Memorie internă: 64 GB
- MicroSD: da, hibrid
- Camera foto spate: dual camera 12 MP (f/1.8, 25mm, 1/2.55″, 1.4µm, OIS, Dual Pixel PDAF) + 8 MP (12mm, no AF), phase detection autofocus, dual-LED dual-tone flash
- Camera foto frontală: 8 MP (f/2.0, 24mm)
- Senzor pentru citirea amprentei digitale: da, frontal
- Acumulator: 3300 mAh
- Încărcare rapidă: da
- Sistem de operare: Android 8.0 Oreo
- Dual-SIM: da, hibrid
- Altele: USB Type-C, radio FM, jack 3,5 mm
- Dimensiuni: 155,4 x 75,2 x 7,7 mm
- Greutate: 165 g
- Culori: Moonlight White, Mint Green, Midnight Black
Așa cum se poate vedea, avem o configurație decentă, care nu ar trebui să întâmpine probleme în a satisface cerințele venite de la un utilizator de Android de nivel mediu. Dacă se descurcă sau nu onorabil, vă voi spune imediat.
Preț
Dar până acolo, trebuie să facem rapid lumină asupra unei prime întrebări care se ridică despre un smartphone, oricare ar fi el, după ce sunt scoase la lumină toate specificațiile sale tehnice. Cât costă! Prețul pentru Asus Zenfone 4 (ZE554KL) este de 1599 lei pe eMAG.ro. Un preț la care cumpărătorii primesc și un cadou, constând într-un încărcător auto, care însă apare ca fiind microUSB. E drept, mai are un slot USB, pentru un al doilea cablu, care poate fi Type-C. Este prețul pentru modelul testat de noi, cu 4 GB de RAM, 64 GB memorie internă, chipset Snapdragon 630 și culoarea neagră.
Nu o să interpretez încă prețul acestui telefon, voi face acest lucru la final, după ce îmi voi expune toate argumentele.
Performanțe
Imediat după întrebarea legată de preț, atunci când vezi configurația unui telefon te întrebi cum performează el. Iar pe Asus Zenfone 4 (ZE554KL) l-am folosit suficient de mult timp pentru a vă spune că este stabil, nu dă erori, nu se încălzește, nu s-a blocat niciodată și s-a achitat de sarcinile pe care le avea de îndeplinit pentru mine. Nu sunt un consumator de multimedia pe smartphone, așa că nu aș putea să vă spun cum se descurcă cu jocurile. Dar în rest face față cu brio.
L-am folosit ca al doilea telefon, cu SIM-ul de birou, cu convorbiri, mail-uri, ceva browsing și social media. A avut mereu pornit transferul de date și wireless-ul și s-a conectat automat la rețeaua de acasă și la cea de la birou.
Dacă vreți să vedeți performanțele și ca cifră seacă, pentru a putea face comparații, am un material video în care se vede comportamentul lui Asus Zenfone 4 (ZE554KL) în AnTuTu Benchmark. În vedeți mai jos performând în aplicația de benchmark alături de un Samsung Galaxy A8 (2018).
Vă propun și un clip în care Asus Zenfone 4 (ZE554KL) rulează AnTuTu Benchmark alături de Moto X4, telefon cu o configurație mult mai apropiată. De aici se vede destul de bine că terminalul celor de la Asus este deficitar atunci când vorbim despre calitatea ecranului. În plus, avem o nouă dovadă că scorurile raportate de AnTuTu pot fi relative.
Autonomie
Dacă tot am pomenit ceva mai sus cam care a fost regimul de utilizare pentru Asus Zenfone 4 (ZE554KL), să ne oprim foarte scurt și asupra autonomiei. Trece de bariera unei zile întregi, ba chiar am avut perioade mai mari de două zile între două încărcări. Cred că este unul dintre punctele forte ale terminalului, autonomia poate fi trecută fără probleme pe lista cu plusuri pentru telefonul nostru.
E drept, atunci când l-am folosit și pentru fotografii și am utilizat destul de mult camera foto în timpul câtorva ieșiri în natură sau prin centrul orașului, autonomia a fost limitată la o zi de utilizare. Încărcat dimineață, Asus Zenfone 4 (ZE554KL) nu a mai rezistat și a doua zi și, undeva la 24-30 de ore de la prima încărcare, a fost nevoie de o nouă alimentare. Chiar și așa însă, mie mi se pare un interval rezonabil.
Construcție și design
O să mă opresc puțin și asupra construcției terminalului nostru și aici o să vin cu cea mai categorică opinie personală din lista cu impresii despre Asus Zenfone 4 (ZE554KL). Este unul dintre cele mai alunecoase telefoane cu care am avut de-a face. Și nu este deloc o glumă sau o exagerare. Asus Zenfone 4 vine cu formatul consacrat de suprafețe din sticlă, unite de o ramă metalică. Spatele său este perfect neted și, deși îmi place foarte mult cum au reușit să integreze senzorii foto și flash-ul sub sticla de pe spatele telefonului, acest lucru contribuie din plin la senzația de nesiguranță atunci când ai telefonul în mână.
Este mai mult decât o opinie personală, am cerut părerea mai multor cunoscuți. Am crezut că mi se pare mie și am vrut să văd ce cred și prietenii mei. Părerea a fost unanimă, alunecă foarte tare. Și nu doar din mână. Trebuie să ai foarte mare grijă cu suprafețele pe care îl așezi. Și cea mai mică înclinare a acestora poate duce la accidente nedorite.
Tocmai de aceea, în cazul lui Asus Zenfone 4 (ZE554KL) se recomandă, mai mult decât oricând, utilizarea unei huse de protecție. Am apelat, ca de atâtea ori, la prietenii noștri de la MobileDirect, care ne-au recomandat câteva variante de huse de protecție pentru Asus Zenfone 4 (ZE554KL).
Dincolo de acest aspect pe care nu l-am putut ignora, construcția telefonului este una atent finisată, care, deși respectă un tipar clasic, fără să inoveze foarte mult, nu pare să aibă deficiențe. Materialele par să fie de calitate, iar îmbinările sunt foarte atent lucrate, lăsând impresia unei carcase de tip unibody.
În ceea ce privește designul, avem linii clasice. Profilul lui Asus Zenfone 4 (ZE554KL) este unul destul de îngust și senzația este amplificată și de suprafața perfect plană de pe spatele telefonului. Aici se văd aspectele pozitive ale integrării celor doi senzori în sticla care protejează spatele terminalului.
Aș putea să îi reproșez marginile destul de groase din partea de sus și de jos a ecranului, preț plătit păstrării unei proporții clasice de 16:9 a display-ului. În fotografii se vede pe lângă Moto X4 și un Huawei Mate 10 Lite, care vine cu ecran alungit (aspect 18:9) și exploatează mult mai bine suprafața frontală.
Camera
La nivel de impresii despre Asus Zenfone 4 (ZE554KL) și în general despre orice smartphone cu care am interacționat, camera foto ocupă un rol destul de important. Din punctul meu de vedere, după funcțiile clasice de telefon și cele de mail, browsing și social media, folosesc cel mai frecvent telefonul pentru poze. Sunt deja vreo trei ani buni de când mă bazez pe el inclusiv în concedii.
Așa că sunt destul de interesat de acest aspect. Asus Zenfone 4 (ZE554KL) se descurcă onorabil, dar nu excelează atunci când vine vorba despre fotografiile făcute. În condiții de lumină puternică, redă destul de bine culorile.
Câteodată pare să aibă ușoare probleme de focalizare.
Atunci când lumina este mai slabă, parcă sunt alterate și culorile și se pierd detalii.
În schimb, telefonul pare să se descurce mult mai bine cu detaliile atunci când vorbim despre fotografii macro.
Prefer să las fotografiile să vorbească, cu mențiunea că le găsiți la dimensiuni mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Concluzii. Pro și contra
Dacă ar fi să îi găsesc câteva argumente lui Asus Zenfone 4 (ZE554KL), acestea ar fi legate de autonomia sa, de stabilitate, de construcția extrem de atent lucrată. Cred că și prețul poate fi încadrat aici. La polul opus, îi voi reproșa ecranul (mai ales prin prisma comparației cu Moto X4) și poate interfața grafică. Asus a făcut eforturi mari pentru a reduce cantitatea de bloatware și acest lucru se vede din plin. Cu toate acestea, aș fi preferat un Android curat sau, oricum, cât mai puțin modificat.
Pe post de concluzie la tot setul de impresii despre Asus Zenfone 4 (ZE554KL), o să spun că pentru un utilizator care dorește un Android cu preț în jur de 1500 lei, este clar o opțiune care trebuie luată în calcul. Și, ca de obicei, recomandarea este să încercați să interacționați cu terminalele înainte de achiziție. S-ar putea să fiți cuceriți de construcția lină a lui Asus Zenfone 4 și să fie dragoste la prima vedere. Oricum, cu riscul de a mă repeta, avem un terminal stabil, care face față fără emoții cerințelor unui utilizator mediu de Android.
[…] ușor care sunt punctele sale forte și unde ar mai fi fost de lucrat. L-am folosit în paralel cu Asus Zenfone 4, cu care are destul de multe în comun, așa că, dacă pe parcursul acestui material voi face […]