Un zvon recent ce a lovit puternic valoarea acțiunilor Intel (scădere de 8%) spune că Apple vrea să renunțe la procesoarele Intel pentru viitoarele sale MacBook-uri și să construiască un procesor propriu. Iar asta s-ar putea întâmpla chiar foarte curând, data de 2020 fiind adusă în discuție.
Nu ar fi prima dată când Apple face asta, înainte de 2006 toate sistemele Apple au funcționat pe platformă non Intel (adica pe PowerPC), izolând ecosistemul Apple. În teorie, anunțul Bloomberg are un impact major în ceea ce înseamnă integrarea iOS și MacOS. Proiectul cu numele de cod ”Kalamata” e încă la început, ideea din spatele lui este să ofere posibilitatea unei mai bune integrări dintre MacBook, iPad și iPhone.
Vestea nu ar trebui să ne surprindă în condițiile în care se știe că dominația Apple se bazează exclusiv pe un sistem super închis, iar pe fondul problemelor de securitate Meltdown și Spectre plus decizia Microsoft de a oferi Windows pe ARM, Intel nu este deloc într-o poziție bună.
Pe piața de mobile nu are niciun procesor, pe zona de sisteme laptop începe să aibă competiție de la ARM cu suportul Microsoft, rămâne încă lider pe desktop și server-e, dar poate că nu pentru mult timp dacă lucrurile evoluează la fel ca în ultima perioadă. Nici acțiunile Intel nu sunt într-o formă mai bună, ele scăzând, din nou, cu aproape 8% după ce vestea despre migrarea Apple a ieșit la lumina zilei.
Pe termen scurt Intel nu are neapărat probleme – doar 5% din producția sa merge către Apple, dar combinația de factori și evoluția pieței nu îi este deloc favorabilă.
Pentru Apple, următoarea mișcare logică este să schimbe și instrumentele de dezvoltare, permițând migrarea codului de pe x86 pe o platformă comună iOS/MacOS. Cum seria de procesoare A, culminate cu A11 Bionic par să fie o reușită, introducerea lor pe MacBook-uri e un pas logic: consum mai puțin de energie, costuri mai mici, decuplarea sistemului, izolare și unificarea platformelor.
Dacă mă gândesc bine e ceea ce Microsoft își propusese cu One Core: Windows pe laptop/desktop/consolă și smartphone. Microsoft a renunțat la idee, Apple continuă și e foarte posibil să aibă succes.
Iar Intel … navighează în Apple tulburi. Vestea că Apple vrea să renunțe la procesoarele Intel pentru MacBook-uri are mai degrabă un impact de imagine, nu neapărat unul financier pe termen scurt. Nu sunt fan al companiei, dar nu mi-ar plăcea să văd că episodul Nokia se repetă. Ar fi trist.