Giganții precum Google, Facebook, Snapchat sau Twitter & Co au la dispoziție o oră să șteargă conținutul ilegal publicat pe de diverși pe rețelele de socializare, conform unei noi directive UE.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a trimis un nou set de recomandări pentru companiile ce activează în cadrul UE, legate de timpul în care sunt obligate să șteargă conținutul ilegal, incluzând aici elemente teroriste, violență, ură, produse contrafăcute și încălcarea proprietății intelectuale. În mod special, conținutul terorist trebuie să fie eliminat în mai puțin de o oră de la publicarea lui.
Nu este prima dată când UE mărește presiunea asupra companiilor ce activează în zona internet vizavi de terorism. E drept, am văzut și modificări în bine, majoritatea rețelelor sociale având soluții AI ce analizează și detectează/elimină automat conținutul ilegal. Anul trecut regula a fost ca în 24 de ore conținutul să fie identificat și eliminat.
Situația se schimbă dramatic cu noua cerere, cea de detecție/eliminare în mai puțin de o oră. E posibil? Poate că da, poate că nu.
Cred că în unele situații se poate face asta, dar ca regulă generală mi se pare o perioadă prea scurtă și așa cum zic și alții, rezultatul imediat va fi că orice reclamație de acest gen va duce la eliminarea conținutului și abia pe urmă analiza sa și eventual refacerea dacă se dovedește că raportul a fost eronat.
Recomandarea UE specifică și că statele membre vor trebui să aducă rapoarte trimestriale vizavi de progresul avut în relațiile cu ofertanții de servicii vizavi de conținutul terorist. Urmând ca ulterior, după analiza modului în care decurge progresul să se ia măsuri suplimentare.
La nivel teoretic măsură este foarte bună și va duce la schimbări. Numai că unele dintre aceste schimbări s-ar putea să aibă de a face cu libertatea noastră de a naviga și discuta pe internet.
Voi ce părere aveți?
via cnet