După două săptămâni de utilizare a venit și momentul să public al meu review de Samsung Gaalxy S9+: avem o evoluție normală, cu multe elemente noi ce duc experiența de utilizare pe un nou nivel. Întrebarea cheie este: merită să faceți upgrade-ul la Samsung Galaxy S9+?
Răspunsul meu este simplu: depinde de la ce veniți.
Iterația din 2018 a seriei Samsung Galaxy marchează fără îndoială (ca la Apple, nu?) cel mai bun smartphone produs vreodată de coreeni, cu un aspect plăcut, performanță maximă și un super sistem dual de camere foto. Și atunci ce ar mai fi de discutat?
Păi … experiența, bloatware-ul, prețul și nu în ultimul rând autonomia.
Design: margini curbate, edge-to-edge și sticlă cu metal
Dacă privești Samsung Galaxy S9+ lână un S8+, fără să îl întorci, aproape că nu îți dai seama că ai de a face cu un produs nou. Se păstrează aceiasi linie de design, cu margini rotunjite, sticlă cât cuprinde și margini metalice. Design-ul e deja acceptat de piață, arată bine așa că e normal ca Samsung să meargă mai departe cu el.
Schimbarea este dată de faptul că senzorul de amprentă (care încă nu e montat sub sticlă, pe față) ajunge să fie poziționat sub camere, iar blițul și senzorul pentru bătăile inimii rămân în lateral.
Dincolo de astea, avem același corp al telefonului, însă cu aproape un 1 mm mai scurt și ceva mai gros.
Deși trendul pe piața smartphone-urilor pare să fie cel de renunțare la jack-ul audio clasic, Samsung are curajul să îl păstreze, mergând totuși spre viitor cu conectorul USB Type-C pentru care aduce direct în pachet și un adaptor pentru microUSB.
Există o singură fantă pentru difuzor, suficientă pentru a permite un sunet curat, de o calitate bună, fără să exceleze.
Display: Infinity, din margine în margine
Nu cred că există nicio urmă de îndoială vizavi de care este cea mai utilă caracteristică a lui Galaxy S9+: display-ul. Pentru diagonala de 6.2 inci, display-ul cu rezoluție de 1440 x 2960 pixeli și un grad de acoperire de 84,2% este excepțional. Aș zice că este superior celui de pe iPhone X atât la nivelul luminozității cât și la cel al culorilor.
Faptul că Samsung merge încă cu un raport de 18:5:9 pe seria Galaxy nu pare să fie niciun fel de problemă pentru public. Bara de control poate fi setată să dispară (dublu clic pe punctul din partea stângă și dispare, reapărând la swype) și acest lucru permite folosirea maximă a ecranului. Tot mai multe aplicații pot fi acum redimensionate pentru a folosi acest raport. Launcher-ul Samsung Experience Home pun foarte bine în valoare display-ul, oricât am încercat să trec pe diversele variante de Pixel Launcher, soluția Samsung e cea mai bună pentru display-ul lui S9+.
Nivelul de luminozitate este foarte bun, atât pe valoarea minimă cât și pe cea maximă.
Ce îmi place în mod deosebit la seria Galaxy S este posibilitatea de a seta culorile – ai de ales între mai multe valori predefinite, plus opțiuni de personalizare. Vă dau un mic sfat: dacă vreți să beneficiați de cea mai bună experiență, rămâneți pe setarea Adaptive, mai ales dacă activați opțiunea Blue light filter, cea care permite aplicarea unui filtru de albastru, excelent pentru seară. Și tot aici, folosiți opțiunea Sunset to Sunrise și nu cea pe interval orar standard.
Un alt element ce trebuie menționat vizavi de display-ul lui Samsung Galaxy S9+ este faptul că prin software rezoluția poate fi schimbată între 1480×720, 2220×1080 sau 2960×1440. Cele trei sunt în strânsă legătură cu opțiunile de Power Management (cânt vreți cea mai mare autonomie, reduceți rezoluția la valoarea cea mai mică).
Totuși, nu îmi dau seama de ce ați vrea să reduceți rezoluția și să fiți văduviți de cea mai bună experiență, atunci când alegeți Galaxy S9+: dacă vă orientați către acest model, nu faceți compromisuri și folosiți-l la capacitatea maximă.
În poza de mai sus puteți observa cum se vede display-ul lui S9+ în soare puternic – pe scurt, foarte bine.
Și să nu uit, Always On display. Samsung a dus această funcție la cel mai bun nivel posibil pe ecranele AMOLED, oferind informații utile direct pe ecran, pentru ca utilizatorul să le poată ”consuma” fără să mai fie nevoie să aprindă ecranul. Mă refer la ceas, notificări, agenda și nivelul bateriei ce sunt permanent disponibile pe ecran.
Configurație hardware: de TOP, ca de obicei
Flagship-urile Samsung au o caracteristică foarte importantă: vin mereu cu cea mai bună configurație hardware de pe piață, de cele mai multe ori cu mult înaintea concurenței. S9+ a fost lansat la final de februarie la MWC 2018 și de azi a ajuns deja în mâinile utilizatorilor pe când concurența nici măcar nu a adus pe piață generația de flagship-uri din 2018.
Ce înseamnă configurație de TOP? Păi 6GB RAM, cel mai nou cipset Exynos (9810 Octa), frecvență superioară (2,7 GHz), super camere foto, protecție IP68 la apă și praf, viteze mari de transfer.
Specificatii tehnice Samsung Galaxy S9+ | |
Dimensiune | 158.1 x 73.8 x 8.5 mm |
Greutate | 189 g |
Display | 6.2 inci (84,2 screen-to-body ratio) |
Rezoluție | 1440 x 2960 pixels, 18.5:9 ratio (~529 ppi density) |
Protecție | Corning Gorilla Glass 5 |
Cipset | Exynos 9810 Octa |
CPU | Octa-core (4×2.7 GHz Mongoose M3 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) |
GPU | Mali-G72 MP18 |
RAM | 6 GB |
Stocare | 64 GB + microSD |
Camera foto principală | Dual: 12 MP (f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55″, 1.4 µm, Dual Pixel PDAF) + 12MP (f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1 µm, AF), OIS, phase detection autofocus, 2x optical zoom, LED flash |
Camera foto frontală | 8 MP (f/1.7, 25mm, 1/3.6″, 1.22 µm), autofocus, 1440p@30fps, dual video call, Auto HDR |
Jack audio | Da, 3.5 mm |
USB | 3,1 Type-C |
Conectica | WiFi, Bluetooth 5, GPS, NFC, FM Radio |
Scaner Iris | Da |
Senzor amprentă | Da |
Senzori | accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, heart rate, SpO2 |
Baterie | 3500 mAh |
În momentul de față nu văd niciun fel de neajuns în configurația dată de Samsung pe S9+ și nu îmi dau seama ce ar mai fi putut aduce. Avem scanner de Iris, avem senzor de amprentă, avem senzor pentru bătăile inimii, Bluetooth 5, USB Type-C, NFC, Radio FM, GPS. Am uitat ceva?
Nu cred.
Cu alte cuvinte, dacă vreți ce e mai bun pe piață în materie de configurație hardware pe un smartphone Android, Galaxy S9+ e alegerea voastră.
Și dacă tot vă gândiți să vă luați S9+, poate nu ar fi rău să aveți în vedere și o husă originală Samsung pentru el – de la MobileDirect.ro am avut câteva chiar foarte interesante din piele Alcantara, plastic și material sintetic. Prima mi-a plăcut cel mai mult, e mai elegantă deși are șansele cele mai mari să se erodeze:
Camere foto: diafragmă variabilă, sistem dual, poze excelente în soare și lumină slabă
Discuția despre camerele foto de pe Samsung Galaxy S9+ poate să fie scurtă sau lungă, rezultatul este însă același: cine vrea un smartphone care să îi scoată cele mai bune poze, S9+ este alegerea în acest moment.
Secretul constă în combinația de sistem dual de camere foto – 12 MP (f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55″, 1.4 µm, Dual Pixel PDAF) + 12MP (f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1 µm, AF) cu diafragma variabilă și distanță focală diferită, perfecte pentru poze de aproape, respectiv cu cadru larg. Nu Samsung a venit cu ideea asta, ei sunt cei care până acum au implementat-o cel mai bine.
Diafragma variabilă mi se pare însă cea mai deșteaptă chestie a momentului și pentru utilizatorul obișnuit înseamnă că atunci când afară e soare mult, camera poate capta puțină lumină, ca să iasă pozele în regulă, iar atunci când lumina nu e suficientă, se deschide automat și permite mai multă lumină pe senzor, pentru detalii mai clare.
Toate astea se întâmplă în mod automat, fără intervenția utilizatorului, sau din contră, cu intervenția lui pe modul de fotografiere Pro. Uitați o poză făcută la lansarea lui Galaxy S9 în România, în condiții de iluminare slabă – pe ecranul smartphone-ului arată foarte bine, redimensionată (așa cum este cea de mai jos) e din nou în regulă.
Analizată în detaliu vedem că există zgomot în ea, însă chiar și așa nu are concurent.
Adăugați și opțiune de Zoom optic de 2x, cu HDR și stabilizare optică și ajungeți la rețeta celui mai bun sistem de camere existent în acest moment pe piața smartphone-urilor.
În lumină bună rezultatele produse de sistemul de camere foto de pe S9+ sunt excelente și înclin să cred că pentru mulți dintre noi ar putea să înlocuiască fără niciun fel de problemă camera foto pe care o luăm în vacanță, cel puțin pentru situațiile în care vrem să ne fotografiem atunci când avem parte și de acțiune, pentru că rezistența la apă și praf (certificarea IP68) recomandă smartphone-ul pentru luat pe pârtie sau la mare.
Din păcate pentru mine, pe aproape toată perioada de testare a lui Samsung Galaxy S9+ vremea din Brașov nu a fost deloc prietenoasă și nu am reușit să obțin pozele pe care mi le-aș fi dorit.
În zilele următoare o să revenim cu un test de poze mai detaliat în care să vă arătăm cum se comportă S9+ într-un test mai detaliat în fața altor flagship-uri. Mai multe poze la rezoluție maximă găsiți pe albumul nostru de pe Facebook.
O noutate importantă adusă de Samsung pe Galaxy S9+ este posibilitatea de filmare în Super Slow-Mo (aici am vorbit mai pe larg despre ea, cu exemplu pe un Fidget Spinner) – e foarte faină pentru toți cei ce vor să înregistreze cadre la 960 fps. Are dezavantajul că nu permite înregistrarea completă la 960 fps, ci doar secvențe de câte 2 secunde și doar la rezoluție Full HD, determinate de existența mișcării într-o zonă predefinită de pe ecran. Chiar și așa, veți vrea să o folosiți.
Pentru toate celelalte situații, înregistrarea 4K funcționează și face treabă excelentă – aici vedeți cum se comportă în lumină slabă.
Și să nu uit, vă recomand să folosiți funcția Live Focus, cea care permite o mai bună separare de fundal a subiectului din poză – aici aveți detalii despre cum funcționează.
Altele: AI cu Bixby, AR emoji, Smart unlock, Health, Pass
Samsung încearcă în continuare să aducă și alte elemente de diferențiere, dincolo de configurația hardware, display-ul și camerele foto. Uneori îi iese, alteori nu.
Seria Galaxy S e plină de multe surprize, unele plăcute, altele mai puțin. Introducerea cu încăpățânare a AI-ului Bixby, inclusiv cu buton hardware dedicat nu cred că ajută la imagine, dar ajută în decizia Samsung de a-și crea un AI propriu, așa cum are Google, Amazon, Microsoft și Apple.
Din păcate Bixby, asistentul digital preinstalat pe Galaxy S9+ e cu mult în spatele lui Google Assistant, Alexa, Cortana sau Siri. Bixby Vision aduce o funcționalitate limitată în recunoașterea obiectelor (aici am detaliat ce și cum), e un plus pentru pasionații de vinuri care pot primi rapid informații clare.
Se integrează și cu Linkedin, Calendar, Twitter, Facebook, YouTube în ideea că poate face ceva util, lucru ce nu se întâmplă. Partea bună este că butonul Bixby poate fi dezactivat și în locul său să fie activat Google Lens.
O noutate absolută este introducerea AR emoji, o funcție copiată evident de la Apple, prin care creează emoji-uri animate, care odată salvate ca GIF-uri animate vor putea fi folosite în aplicațiile Social Media. Procesul de creare a emoji-urilor personalizate e simplu: activați modul Selfie, apoi AR emoji și urmăriți informațiile de pe ecran. Așteptați apoi să se creeze avatarul, schimbații freza, culoarea pielii, hainele și apoi folosiți (dacă vi se pare în regulă) animațiile.
Aș vrea acum să amintesc și câteva elemente mai puțin cunoscute despre produsele Samsung: prima dată că soluția Knox încă există și prin intermediul ei pot să fie securizate fișiere și aplicații via Secure Folder (salvați cu parolă fișiere și aplicații) pentru acces neautorizat.
Avem apoi soluția SmartThings, un hub pentru interconectarea și managementul altor produse smart de la Samsung. În teorie sună bine și aduce posibilitatea de control centralizat pentru tot sistemul de entertainment și electronice din casă.
Pe seria S9 Samsung menține integrarea cu aplicația Health și păstrează senzorul de citire al bătăilor inimii. Mulți nu vor vedea nimic spectaculos în el și mai puțini îl vor folosi. Ideea de a avea pe telefon o aplicație dedicată monitorizării sănătății nu e rea. Mai ales că nou senzor este destul de performant, chiar azi citeam că poate oferi chiar și înregistrarea pulsului, cu rezultate foarte bune conform testului de aici – eu încă nu am reușit să fac asta, mai lucrez la subiect.
Nu în ultimul rând vreau să vorbesc puțin despre opțiunea de Smart unlock. Pentru că metodele de autentificare biometrică sunt vaste – senzor de amprentă, recunoaștere facială, scanarea irisului – Samsung a introdus un mod avansat de deblocare a telefonului via Intelligent Scan, unde e combinată scanarea irisului cu recunoașterea facială. Pentru ca apoi să ducă mai departe datele, deblocând (sau nu) accesul la anumite aplicații.
Mai sunt și alte elemente, poate la fel de interesante, despre care o să vorbesc cu altă ocazie.
Experiența în utilizare, performanță și autonomie
Samsung Galaxy S9+ este echipat foarte bine atât din punct de vedere hardware cât și din cel software. Teoretic ar trebui să fie cel mai bun, nu?
Aproape. O simplă comparație ce îmi vine în minte este cu echipele de fotbal compuse din staruri care nu reușesc mereu să dea rezultate optime.
Cam așa stă treaba și cu Samsung Galaxy S9+: când e folosit la capacitatea maximă, începe să dea rateuri, în special la autonomie, care lasă de dorit. Aici am explicat ce și cum. Cu perspectiva încărcării (chiar și prin Fast Charge, în jumătate de oră) undeva la jumătatea zilei, parcă nu îți mai vine să folosești chiar tot ce ți se oferă.
Am redus semnificativ consumul de baterie renunțând la autentificare prin iris, folosirea unui launcher terț, dezactivarea conexiunii Bluetooth, ajungând să pot să îl folosesc aproape o zi întreagă. Nu pot să zic că am pierdut mult, dată fiind păstrarea unei autonomii decente.
La nivel de performanță Galaxy S9+ este de departe cel mai rapid smartphone Android cu care am avut ocazia să mă joc până acum. Bate cu aproape 20% seria Galaxy S8 și automat celelalte flagship-uri Android in 2017, nu este însă suficient pentru a-i ține piept lui iPhone X, principalul său concurent. Puteți citi mai în detaliu articolul de benchmark-uri dintre iPhone X și Galaxy S9+ urmând link-ul de aici.
Dincolo de benchmark-uri, viteza lui Galaxy S9+ se vede în utilizarea normală unde merge excepțional (cu sau fără launcher-ul standard). Toate micile îmbunătățiri de la nivelul interfeței, rezoluția bună, culorile excelente contribuie alături de performanță la o experiență de lucru plăcută.
Sistemul de operare Android 8 Oreo, actualizat la nivelul patch-urilor de securitate din ianuarie, se comportă bine. Foarte faină este și opțiunea Picure-in-Picture cu care două aplicații pot să fie folosite simultan, una peste cealaltă. Gândiți-vă doar că puteți să citiți email-ul în timp ce urmăriți un material pe YouTube sau să deschideți un link fără să părăsiți clientul de email.
Concluzie: superior lui S8+, bun candidat de upgrade pentru utilizatorii de S7
Și iată că am ajuns la final: cum este de fapt Samsung Galaxy S9+?
Fără nicio urmă de îndoială este cel mai bun aparat scot de Samsung până acum, recomandat nu numai prin design, display și performanță ci și prin opțiunile hardware de TOP, calitatea camerelor foto și funcțiile software pe care le oferă. Este un progres evident și normal de la seria precedentă.
Este și un candidat perfect de upgrade? După cum am spus și la început, depinde. Dacă veniți de la un flagship din generația 2016, da, absolut. Luați S9+ că nu o să vă pară rău.
Pentru cine are acum un flagship din 2017 s-ar putea să nu fie chiar cea mai indicată opțiune de schimbare. Diferența de bani e importantă, sporul de performanță există alături de camere foto excelente, dar saltul nu e foarte mare. Bineînțeles, depinde foarte mult și cât veți da pe el – am înțeles că Orange are niște oferte foarte bune de portare/buy back.
Din punctul meu de vedere iese în față prin camerele foto, design și super display. Dar motivele nu sunt suficiente să mă facă să renunț la HTC U11/iPhone 8(X).
PRO |
CONTRA |
+ design
+ camere foto + display + fast charge + performanta + dual SIM + microSD + IP68 |
– autonomie
– software |
Informații:
www.samsung.com
Preț: de la 549 EUR cu abonament Orange
P.S. Testez noul Samsung Galaxy S9+, primit în teste de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester.
[…] ceea ce aduce un plus semnificativ în ceea ce privește fotografia de zi și de noapte. Pe Galaxy S9+ apare și a doua cameră secundară, capabilă de un zoom […]
[…] de un display cu proporție 18:9 și margini extrem de subțiri, care se apropie de cel a lui Samsung Galaxy S9+, un ecran IPS Sharp, cu diagonală de 6,0 inchi și rezoluție fullHD+ (2160 x 1080 pixeli). În […]
[…] Cred că merită să știți informațiile de mai sus, mai ales dacă vă gândiți să vă faceți cadou excelentul Samsung Galaxy S9+. […]
[…] benchmark-uri ne arată un scor de 252473 puncte în AnTuTu, mai bun decât ceea ce reușește Samsung Galaxy S9+, dar nu peste Xperia […]