Am citit recent o analiză, o teorie mai degrabă, despre achizitia Qualcomm de către Broadcom, afacere care părea ca și realizată. Și respectivul material vehicula că, de fapt, în spatele Broadcom ar sta Intel, care nu a găsit altă metodă de a lupta cu competitorul său de pe piața chipset-urilor. Intel care ar fi urmat să achiziționeze Broadcom după ce s-ar fi realizat achizitia Qualcomm.
Acum teoria respectivă nu prea își mai are rostul, pentru că ea a fost interzisă prin decret prezidențial (Presidential Order). Se pare că la americani, președintele are câteva prerogative care îl fac un jucător destul de activ pe scena politică și economică. Iar Donald Trump are oricum un spirit mai jucăuș și nu este genul cuminte, așa că profită de orice ocazie care îi permite să iasă la rampă.
Nu o să comentez deciziile sale, multe dintre ele controversate (asta ca să folosim un termen blând), însă în hotărârea de a bloca achizitia Qualcomm de către Broadcom, au fost invocate motive de siguranță națională. Și asta probabil pentru că în Broadcom, companie cândva americană, a devenit proprietatea integrală a Avago Technologies, cu sediul în Singapore. Este o încrengătură destul de complicată, important de reținut este că achziția Qualcomm a fost stopată.
Părțile implicate s-au conformat destul de rapid și au reacționat și cu comunicate publice pe acest subiect. Interesant este cum nimeni dintre cei implicați nu a contestat acest decret prezidențial și nu a protestat la adresa lui. Așa turbat cu este, Trump este președintele Statelor Unite.
De reținut că seria de oferte făcute de Broadcom pentru achizitia Qualcomm a culminat cu o propunere de 121 miliarde dolari, refuzată oricum de compania americană.
via Qualcomm