Poate că deloc surprinzător, Microsoft a decis să schimbe abordarea vizavi de Windows 10 S, sistemul de operare făcut pentru a putea fi folosit în zona de educație. În esență Windows 10 S era un Windows 10 Pro, ce avea dezactivată opțiunea de a rula aplicații x86, fiind activă doar posibilitatea de a folosi aplicații UWP, descărcate din Windows Store. Dacă vreți, Windows 10 S era un sistem de operare pentru PC, cu opțiuni de download de aplicații din Windows Store, similar cu ce oferă Apple și Android pe tablete și smartphone-uri.
Windows 10 S a venit ca o alternativă mai robustă și mai eficientă la Chrome OS. Ulterior, Microsoft a anunțat că cei ce cumpără soluții hibride precum Surface Laptop sau cele produse de terți, au posibilitatea să facă upgrade la Windows 10 Pro, ceea ce un număr semnificativ nu a ales să facă – conform unor statistici date de Thurrott, cam 60% au rămas pe Windows 10 S. Foarte interesant de observat este că din cei ce au dorit să renunțe la Windows 10 S, 60% au făcut-o în primele 24 de ore de la achiziție – practic nici măcar nu au încercat să lucreze pe Windows 10 S. Din cei ce nu au făcut upgrade-ul gratuit în primele 24 de ore și s-au jucat cu el timp de o săptămână, 83% nici nu au mai făcut upgrade-ul.
Se pare însă că Microsoft consideră că e cazul să renunțe la Windows 10 S ca sistem de operare dedicat și să introducă opțiunea ”S Mode” pentru Windows 10 Home, Enterprise și Pro.
Ca utilizator de Windows 10 S pe un laptop de generație mai veche și pe Asus NovaGo (pe platformă Qualcomm) pe care îl testez zilele acestea, pot să spun că ideea de unui Windows care să poată folosi doar aplicații din Windows Store e una foarte bună pentru un număr ridicat de utilizatori – cei ce au nevoie de un sistem sigur, cu care să navigheze pe net, să se uite la filme și să comunice cu familia/prietenii.
Alegând să introducă ”S Mode” ca opțiune de blocare a instalării aplicațiilor x32 pe Windows 10, Microsoft permite practic oricui să testeze Windows 10 S pe propriul sistem.
Din ceea ce am înțeles, ”S Mode” va putea fi activat și dezactivat gratuit pe Windows 10 Home, dar pentru dezactivarea de pe Windows 10 Pro (după ce a fost activată voit), va fi nevoie de plata a 49 USD. E puțin cam ciudată această politică, dar poate că Microsoft știe ceva ce noi nu știm vizavi de acest subiect.
via TV