Pentru că numărul de accidente provocate de șoferii neatenți care interacționau cu telefoanele lor a tot crescut în ultima perioadă, autoritățile din Franța au introdus câteva modificări în legislația aflată în vigoare, modificări care îngrădesc destul de mult posibilitățile de utilizarea telefoanelor în timpul conducerii unui autovehicul.
Mai exact, s-a intervenit asupra noțiunii de vehicul aflat în trafic, prin care se înțelege acum și vehiculul staționat. Pentru a nu intra sub incidența acestei legi, care prevede amenzi de 135 euro în cazul în care este încălcată, un conducător auto trebuie să parcheze într-un loc public de parcare special amenajat, sau pe o proprietate privată, înainte de a interacționa fizic cu terminalul său. Altfel, este pasibil de amendă, chiar dacă în momentul în care a folosit telefonul vehiculul său nu se afla în mișcare. Practic aici era portița de scăpare a multor șoferi prinși folosind telefonul la volan.
Poate că sună destul de dramatic, dar cred că este o prevedere legislativă sănătoasă. Mi-ar fi plăcut să spun că mi-aș dori să văd și la noi ceva asemănător, pentru că situațiile în care câte un șofer arogant care scrie SMS-uri încurcă crunt traficul sunt tot mai frecvente, dar mai este cale lungă până acolo. Un prim pas pentru România ar fi respectarea legii actuale, o instituție a Poliției care să vegheze asupra respectării legii și un respect reciproc între participanții la trafic. Utopie!
via TheLocal