Microsoft a anunțat Windows 10 on ARM ca un sistem de operare ce oferă aceiași funcționalitate ca Windows 10, dar optimizat pentru sistemele ARM – adică platformele ce acum sunt tradițional folosite pe telefoane mobile și tablete cu Android. Windows 10 on ARM (în versiunea S sau S Mode cum îi zice acum) a fost gândit ca un răspuns pentru avansul laptop-urilor Chromebook și din această primăvară ar fi trebuit să vedem multe modele pe piață.
Promisiunea Microsoft e frumoasă – și vă spun asta de pe urma utilizării unui laptop hibrid Asus NovaGo cu Windows 10 Pro – numai că din păcate nu e completă: Windows 10 on ARM este similar cu Windows 10 pe sistemele x86, dar are câteva lipsuri pe care le poți descoperi în urma utilizării unei soluții hibride, sau direct din documentele Microsoft.
Asta pentru că la finalul săptămânii trecute Microsoft a publicat pe Microsoft DevCenter (probabil neintenționat) un document denumit ‘Limitations of apps and experiences on Arm’ în care detaliază cum Windows 10 om Arm va fi diferit de un Windows 10 clasic pe x86.
Acum pagina nu mai este disponibilă și nici Microsoft nu a făcut vreun comentariu public, însă cine e interesat de subiectul Windows 10 on ARM a putut să aibă o imagine mai clară a ceea ce înseamnă acest sistem de operare și la ce performanță trebuie să se aștepte.
Oficial, Windows 10 on ARM e aceiași versiune de Windows 10 și în teorie vine cu aceiași funcționalitate. În practică se dovedește că informația nu e completă și că sunt ceva limitări. Adică.
1. Nu există Hyper-V
Dacă cineva se gândea că va pune Windows 10 Pro pe un sistem cu Snapdragon și va putea folosi și virtualizare, a sperat prea mult. Performanța unui Snapdragon cu Windows 10 on ARM e bună, mult mai bună decât își imaginează mulți, dar nu suficientă pentru a duce și virtualizare via Hyper-V. De asta și Microsoft a eliminat funcția.
2. Arhitecturile suportate:
Pe scurt, doar aplicațiile x32 merg în emularea Windows 10 on ARM, cele x64 nu merg.
3. Jocurile și aplicațiile cu OpenGL mai nou de 1.1 nu funcționează. Însă Windows 10 on ARM poate rula aplicații x86 care folosesc DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11 sau DirectX 12.
4. În principiu majoritatea aplicațiilor ce personalizează aspectul Windows-ului vor funcționa, nu toate, mai ales cele ce nu folosesc cod nativ. De exemplu soluțiile de personalizare IME sau aplicațiile de stocare în cloud, pentru că folosesc extensii shell ce nu pot fi instalate pe Windows 10 on ARM
5. Driver-ele care nu sunt scrise special pentryu ARM64 nu vor funcționa pe Windows 10 on ARM, asta în ciuda faptului că aplicațiile x86 pot fi rulate prin emulare. Am testat și eu asta când am vrut să instalez iTunes ca să sincronizez un iPhone 8 pe care îl testez în aceste zile.
Driver-ele vor trebui recompilate pentru ARM de cei ce vor să le folosească – o chestie ce ar putea fi realizată relativ ușor cu informațiile de aici: Building ARM64 Drivers with the WDK.
La fel ca în Windows 10, există opțiunea de setare a nivelului de compatibilitate pentru aplicații. Pe lângă cel standard, pentru diferite versiuni de Windows 10, apare și cel dedicat emulatorului ARM.
Uneori merge, alteori nu.
Cred că merită să știți la ce trebuie să vă așteptați atunci când veți decide să folosiți un sistem hibrid cu Windows 10 on ARM.
[…] Încă de la început trebuie să vă spun că dacă nu știți că folosiți o tabletă pe ARM, cu Snapdragon 835, nu vă veți da seama de acest lucru. În mod standard, Asus NovaGo vine cu Windows 10 S, oferă însă posibilitatea de a se face upgrade-ul către Windows 10 PRO, lucru ce permite evitarea restricției de a folosi doar aplicații UWP descărcate din Windows Store și deschide opțiunile de instalare și rulare pentru aplicații x32. Sună bine, dar trebuie să știți că upgrade-ul la Windows 10 PRO nu înseamnă că aveți un sistem Windows complet, sunt mai multe restricții, majoritatea neimportante pentru un utilizator clasic – puteți să le parcurgeți aici. […]