Comunitatea Europeană a amendat Qualcomm cu aproape 1 miliard (mai exact 997 milioane EUR) pentru că s-a folosit de poziția dominantă pe piața cipset-urilor LTE și că ar fi plătit Apple miliarde de dolari pentru ca se asigura că produsele cu mărul pe el nu vor avea în ele alte cip-uri decât cele Qualcomm și în felul acesta tăind competiției orice șansă de a se mai afirma.
Conform legislației actuale a UE, așa ceva este interzis.
”Qualcomm și-a scos ilegal competitorii de pe piața cip-urilor LTE în ultimii cinci ani, asigurându-și în acest mod poziția de lider” spune Margrethe Vestager.
“Qualcomm a plătit miliarde de dolari unui client cheie, Apple, în așa fel încât acesta să nu cumpere de la competiție. Aceste plăți nu au fost doar un discount – au fost făcute cu condiția ca Apple să cumpere și să folosească exclusiv produsele Qualcomm în toate aparatele iPhone și iPad”.
În acest context Qualcomm s-ar fi asigurat că Apple va cumpăra produsele sale, indiferent de cât de bune ar fi fost cele ale competiției.
Înțelegerea cu Apple s-a semnat în 2011, iar conform investigației UE, este momentul în care Qualcomm a promis că va face plăți consistente către Apple, în schimbul exclusivității Apple. Iar în 2013 înțelegerea a fost extinsă până în 2016.
O bucată din raportul Comisiei Europene menționează că la un moment dat Apple ar fi avut de gând să înceapă să folosească și tehnologii Intel (probabil că acum se felicită că nu a făcut asta):
”Documente interne ale Apple arată că luau în considerare trecerea către produse Intel. Dar exclusivitatea Qualcomm ce aducea condiții financiare foarte bună a fost principalul argument împotriva migrării, cel puțin până la expirarea acordului. Apoi, în septembrie 2016, când acordul a expirat și cheltuielile de migrare erau minime, Apple a început să folosească și produse Intel.”
Pe de altă parte, Qualcomm și Apple sunt acum într-un război ca urmare a faptului că anul trecut Apple a dat în judecată Qualcomm pentru neplata unor discount-uri de aproape 1 miliard USD, motivul fiind acela că Apple ar fi ajutat organismele din Corea de Sud ce investigau afacerea Qualcomm. Bineînțeles că Qualcomm a reacționat spunând că Apple nu și-ar fi respectat contractul, prin neplata datoriilor.
S-a ajuns ca la final de 2017, Apple și Qualcomm să își deschidă alte procese, pe motiv că Qualcomm ar fi încălcat patente Apple în platforma Snapdragon, iar aceștia din urmă pentru că vor să blocheze importul și vânzarea de iPhone X și iPhone 8 în SUA, pentru AT&T și T-Mobile.
Distracția e în toi, motivele financiare sunt cele care stau la baza disputei.
Este însă o întrebare care merită luată în considerare: ce drept are UE să se bage în curtea Apple și să îi dicteze cu cine să facă afaceri? Dacă ei au considerat că din punct de vedere financiar e mai rentabil cu Qualcomm, treaba lor. Parcă vorbim de business privat, nu?
Oricum, Qualcomm contestă decizia, lucru normal din punctul meu de vedere. Desfășurarea evenimentelor va fi interesantă, mai ales că Apple e încă în vizor pentru neplata taxelor datorate către UE.
via UE