Apple Watch împreună cu datele colectate în Apple Health App au ajutat deja la salvarea mai multor vieţi, dar cred că e prima dată când acestea sunt folosite pentru a rezolva un caz de omor. S-a întâmplat în Germania, unde un refugiat afgan a recunoscut că a violat-o şi omorât-o în octombrie 206 pe Maria Ladenburger, studentă la medicină.
Individul în cauză, un anume Hussein Khavari a fost identificat ca fiind autorul crimei după nişte mostre ADN preluate de pe o eşarfă ce a aparţinut victimei, dar nu a recunoscut toate detaliile decât în urma analizei detaliilor despre locaţie, extrase de pe iPhone-ul său. Şi asta după ce a fost spart de o companie de securitate din Munchen, similar cu cazul San Bernardino.
Datele despre locaţie şi mişcare au arătat că individul, în noaptea crimei, a depus activitate fizică tradusă în urcatul şi coborâtul scărilor, la un interval orar şi într-un loc apropiat de cel al producerii crimei.
Făcând un experiment simplu, cu o persoană de statura lui Khavari, poliţiştii au putut demonstra că datele furnizate de Apple Health sunt similare cu cele de pe iPhone-ul suspectului şi se suprapun exact pe o activitate de coborâre spre malul unui râu şi apoi revenire. Se pare că a fost suficient pentru a rezolva cazul.
Ce învăţăm de aici? Că smartphone-ul şi alte gadget-uri smart pe care le folosim înregistrează permanent date despre noi, date care analizate corect pot să spună mult mai multe decât am vrea.
E acesta un lucru rău? Cred că depinde de perspectivă.
via nakedsecurity