Am avut plăcerea să testez câteva săptămâni Moto Z2 Play și am rămas cu o impresie destul de plăcută după această perioadă. Terminalul a venit într-o perioadă destul de aglomerată pe zona de mid-range și tocmai impulsul de a compara m-a determinat să mă atașez sentimental de el. E drept, este ceva mai scump decât competitorii săi care au trecut pe la noi, dintre care cred că Huawei P10 Lite este cel mai apropiat, însă perspectiva de a-l folosi în combinație cu Moto Mods, atât cele din generația veche, cât și cele noi, care văd că nu contenesc să apară, s-ar putea să merite banii.
Din punctul meu de vedere, Moto Z2 Play are cam tot ceea ce îi trebuie unui smartphone pentru a face față unor cerințe peste medie, fără exagerări duse în extremă. Nu cred că sarcinile și pretențiile pe care un utilizator mediu spre high le are de la acest smartphone ar putea să îi pună probleme. Are câteva argumente interesante de scos în față, are și vreo două minusuri care ar putea să fie deranjante și în cele ce urmează aș vrea să expun mai pe larg toate aceste păreri și să încerc să le și argumentez în fața voastră.
Am testat și folosit pentru o perioadă relativ scurtă, aproximativ o săptămână, în paralel, și un Asus ZenFone 4 Selfie Pro. Un telefon interesant, elegant ca și construcție, cu focus evident pe abilitățile de a realiza selfie-uri. În același timp, un smartphone cu o configurație destul de apropiată de cea propusă de Moto Z2 Play, așa că a fost inevitabilă comparația dintre cele două. Câștig de cauză a avut tot telefonul produs de Lenovo, prin divizia sa Motorola Mobility, achiziționată cu ceva vreme în urmă de la Google.
Și dacă tot am vorbit despre configurația lui Motorola Moto Z2 Play, haideți să vedem împreună lista cu specificațiile sale tehnice complete:
- Ecran: Super AMOLED
- Diagonală: 5,5 inchi
- Rezoluție: full HD, 1920 x 1080 pixeli
- Densitate: 401 ppi
- Protecție: Gorilla Glass 3
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 626
- Procesor: octa-core, 2,2 GHz (Cortex-A53)
- GPU: Adreno 506
- Memorie RAM: 3 GB/4 GB
- Stocare internă: 32 GB/64 GB
- MicroSD: da, slot dedicat
- Camera foto principală: 12 MP (f/1.7, 1.4 µm, phase detection, laser autofocus)
- Video: 4K la 30 fps
- Camera foto secundară: 5 MP (f/2.2, 1.4 µm)
- Acumulator: 3000 mAh
- Încărcare rapidă: da
- Sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat cu promisiune de 8.0 Oreo
- Senzor pentru amprentă: da, plasat frontal
- Altele: USB Type-C, radio FM, dual-SIM (în funcție de regiune)
- Dimensiuni: 156,2 x 76,2 x 6 mm
- Greutate: 145 g
O listă cu specificații destul de interesantă, care, ca de obicei, ridică rapid două semne de întrebare. Cât costă telefonul și ce performanțe este capabil să genereze.
La prima întrebare, am sugerat deja răspunsul în introducerea acestui material. Moto Z2 Play este ceva mai scump decât concurenții săi. Pe eMag.ro Moto Z2 Play costă 2199 lei, modelul gri cu 4 GB de memorie RAM și stocare de 64 GB, identic cu cel testat de noi. Un preț ceva cam aspru, care se transformă într-o bilă neagră pentru acest terminal. Dacă bugetul pentru achiziționarea unui smartphone este limitat, s-ar putea ca alte variante să fie mai atractive la aceleași specificații tehnice. Spre exemplu, Asus ZenFone 4 Selfie Pro, că tot l-am pomenit ceva mai devreme, ar însemna o economie de vreo 250 lei. Iar Huawei P10 Lite merge și mai jos cu prețul. Dacă însă vă face cu ochiul compatibilitatea cu Moto Mods și experiențele pe care aceasta le poate atrage, atunci investiția merită din plin.
În ceea ce privește performanțele sale, vin în întâmpinarea amatorilor de cifre, scoruri și comparații și vă supun atenției un clip video în care Moto Z2 Play rulează AnTuTu Benchmark în paralel cu Asus ZenFone 4 Selfie Pro. Diferența nu este extrem de mare, dar este în favoarea terminalului Motorola.
Performanțele unui telefon așa cum le văr eu, provenind din experiența de utilizare, sunt pe măsura scorului. Nu am avut niciun fel de problemă cu Moto Z2 Play în perioada în care l-am folosit, nu s-a încins, nu s-a blocat sau resetat și nu a dat rateuri. Cred că face față cu brio cerințelor care pot veni de la un utilizator să zicem decent, mediu spre high, care nu face excese.
L-am folosit cu un SIM cu date, conectat la două retele wireless (acasa și birou), pentru convorbiri, mail, browsing, social media, ceva fotografii și un joc mai mult de dragul testării. Dar și din curiozitate, pentru că citisem de Tap Busters: Galaxy Heroes, un joc produs de niște români. Nu este genul meu de joc, așa că nu are rost să insist, îl găsiți dacă vă împinge curiozitatea.
Comparativul de AnTuTu (ce denumire pretențioasă, care îmi aduce aminte de perioada CHIP) a scos în evidență două caracteristici ale lui Moto Z2 Play pe care aveam oricum de gând să le evidențiez ca plusuri ale aparatului. Ecranul Super AMOLED (în materialul video ambele telefoane au luminozitatea la maxim) și sistemul de operare extrem de curat, fără bloatware inutil și interfețe grafice obositoare.
Vizibilitatea exte excelentă pe display-ul Super AMOLED, chiar și în condiții de lumină puternică. Culorile sunt foarte vii și bine redate, contrastul pare să fie ideal, chiar nu am ce să îi reproșez cu ochiul liber.
În ceea ce privește sistemul de operare, Lenovo a avut inspirația să păstreze stilul pe care Google îl impusese pentru Motorola și să țină Androidul cât mai curat, chestie care mie îmi place mult și care s-a văzut și în testul de benchmark. Este mai ușor pentru un utilizator să adauge aplicații și teme, decât să le aibă preinstalate și să nu poată scăpa de ele. Am văzut, de exemplu, că atât cei de la Asus, cât și Sony, complică într-un mod inutil viața utilizatorilor dispozitivelor lor.
Pe parcursul experienței mele cu Moto Z2 Play au fost însă și câteva aspecte care nu mi-au plăcut. Primul dintre acestea fiind autonomia, care are de suferit. Și nu atât faptul că bateria se duce relativ repede (trece la limita bariera unei zile întregi) m-a deranjat foarte tare, cât mai ales modul destul de abrupt în care acest lucru se întâmplă. S-ar putea să fie doar o problemă a unității de test care a ajuns la noi, însă de multe ori după ce vedeam pe display că mai există undeva la 25-30% din acumulator (și interfața grafică folosită de Motorola te ajută să observi destul de repede acest lucru, dar probabil și destul de inexact), undeva în două ore constatam că telefonul s-a închis pentru că a rămas fără baterie. Este destul de deranjant, mai ales în timpul zilei.
Cumva acest inconvenient este compensat de unul dintre Mods-urile pe care cei de la Lenovo le-au scos odată cu seria de telefoane compatibile, pentru a completa și îmbogăți experiența de utilizare a acestor telefoane. Am folosit odată cu Moto Z2 Play și un Moto TurboPower, care adaugă o capacitate de 3490 mAh acumulatorului existent pe telefon. Este un accesoriu care costă 299 lei pe eMag și care se dovedește de multe ori foarte util.
Merită remarcată aici modalitatea de prindere pe telefon, prin priză magnetică. Sunt eliminate cablurile cu care vin acumulatorii externi și care pot fi de multe ori deranjante. În plus, dimensiunea acestui acumulator suplimentar este destul de mică și nu încarcă exagerat de mult telefonul, nici ca volum, nici ca greutate. Pentru comparație, cel puțin din punctul de vedere al dimensiunii, aveți câteva poze alături de un Moto E4 Plus, terminal cu aceeași dimensiune a ecranului.
Tot la capitolul dezamăgiri a intrat și camera foto a lui Moto Z2 Play. Deși se descurcă onorabil, parcă aveam așteptări ceva mai mari. Cu toate că pot ieși rezultate surprinzătoare uneori și, ca un plus, culorile sunt redate destul de fidel.
Probabil că cei de la Lenovo au lăsat și aici loc pentru un accesoriu suplimentar, care vine și îmbunătățește considerabil lucrurile. Este vorba despre Moto Hasselblad True Zoom, o unitate care aduce un obiectiv cu zoom optic 10x (plus câteva funcții software) pentru o calitate mult mai bună a fotografiilor.
Nu intru foarte mult în detalii, pentru că am vorbit despre acesta cu ocazia review-ului de Moto Z, dar cei care se decid în favoarea achiziționării unui Moto Z2 Play ar trebui să ia în calcul și achiziția acestui accesoriu. Este destul de scump, undeva la 1900 lei, dar există promoții chiar atractive și merită vânate. Spre exemplu, l-am văzut pe eMag la doar 999 lei undeva după Black Friday. Și era vorba despre unități noi, sigilate.
Este folositor mai ales pentru abilitățile sale de zoom, care pot dezvălui detalii greu de observat cu ochiul liber. Aveți mai jos două exemple, fotografiate din aceeași poziție. Întâi fotografia inițială și apoi detaliul fotografiat cu zoom optic 10x.
Și dincolo de aceste abilități de zoom, fotografiile realizate cu el pot fi interesante.
Însă se poate observa că, la același subiect pe care mai devreme l-am fotografiat fără Moto Hasselblad True Zoom, culorile parcă sunt mai șterse.
Părerile sunt diferite, ba că telefonul face poze mai bune fără obiectiv, ba că fotografiile realizate cu Moto Hasselblad True Zoom sunt mai reușite, așa că pentru a judeca mai bine aveți la dispoziție fotografiile la dimensiune mai mare pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Și dacă tot am vorbit despre Moto Mods, noi am mai testat și un JBL SoundBoost 2. Este peste accesoriul similar de acum un an, calitatea sunetului este mai bună și volumul parcă merge mai sus. În plus, vine și cu o aplicație dedicată, în care se pot face diferite configurări. Pentru pasionații de muzică sau chiar pentru o petrecere mică este ideal.
Una peste alta, cu bune și cu rele, Moto Z2 Play este un telefon interesant, care are o mare calitate: compatibilitatea cu Moto Mods. Aveți aici lista completă cu Moto Mods-uri, pentru a înțelege mai bine toate experiențele și oportunitățile care i se deschid unui posesor de Z2 Play. Și cred că această listă va crește în continuare. Deși se știe acest lucru, mai repet și eu faptul că Moto Z2 Play este compatibil cu toate Mods-urile, înclusiv cu generația anterioară.
Ca telefon idividual, cred că are o competiție destul de serioasă și, pe alocuri, chiar mai atractivă din punct de vedere al specificațiilor, în aceeași zonă de preț. Însă oferă această compatibilitate cu Mods-urile și de aici se deschid niște perspective interesante. Încercați să vă jucați cu acest dispozitiv și cu accesoriile dedicate înainte de a lua o decizie de achiziție, pentru a înțelege exact conceptul și experiențele pe care le poate aduce. S-ar putea să considerați că investiția merită.
[…] afișate de FCC, se pare că terminalul va fi compatibil și în această a treia generație cu accesoriile Moto Mods. Ceea ce reprezintă un gest foarte frumos făcut de Motorola la adresa celor care au investit în […]