Cei de la Lenovo mi-au oferit ocazia să folosesc pentru aproape o lună de zile un Moto G5S Plus, astfel încât pot să vin cu impresii după această perioadă petrecută cu acest telefon. Este un nou mid-range Android cu care interacționez în a doua jumătate a anului foarte bogată în terminale din această zonă, așa că am fost tentat să și fac comparații, mai ales că am utilizat în paralel și un Sony Xperia XZ1. Nu sunt chiar din aceeași categorie, însă mici comparații, mai ales la nivel de design o să tot vedeți pe parcursul acestui material.
În ceea ce îl privește pe Moto G5S Plus, este un smartphone care aduce un mare argument în plus față de generația anterioară, Moto G5 Plus, pe care l-am avut în teste de asemenea. Nu sunt prea multe deosebiri tehnice, aspectul fizic este aproape identic (chiar dacă există o creștere la nivel de display), însă avem de această dată un sistem dual camera în loc de o cameră foto cu un singur senzor. Aici este principala deosebire, aici este plusul adus de generația a doua din 2017 și aici este principalul argument al lui Moto G5S Plus. Avem un smartphone cu dual camera, la un preț extrem de accesibil și care propune o configurație destul de decentă.
Așa că haideți să ne aruncăm privirea mai în detaliu asupra acestui telefon, pentru că s-ar putea să reprezinte o alternativă extrem de interesantă pentru cei care vor să investească un buget destul de clar limitat și să maximizeze investiția.
Și o să începem cu lista completă de specificații tehnice ale lui Motorola Moto G5S Plus:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 5,5 inchi
- Rezoluție: 1920 x 1080 pixeli
- Densitate: 401 ppi
- Protecție: Corning Gorilla Glass 3
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 625
- Procesor: octa-core 2,0 GHz (Cortex-A53)
- GPU: Adreno 506
- Memorie RAM: 4 GB
- Memorie internă: 32 GB
- MicroSD: da (hibrid)
- Dual-SIM: da (hibrid)
- Camera foto principală: sistem dual camera, doi senzori de 13 megapixeli fiecare (f/2.0)
- Camera foto frontală: 8 megapixeli (f/2.0)
- Sistem de operare: Android 7.1 Nougat (cu promisiune de Android 8.0 Oreo)
- Acumulator: 3000 mAh
- Încărcare rapidă: da
- Senzor pentru amprentă: da, frontal
- Altele: jack 3,5 mm, Bluetooth 4.2, microUSB 2.0, active noise cancellation
- Dimensiuni: 153,5 x 76,2 x 8 mm
- Greutate: 168 g
O listă cu specificații care dă senzația că poate satisface mai mult decât onorabil toate cerințele unui utilizator mediu. Și sincer cam așa și este. O configurație care ridică automat două semne de întrebare.
Primul, legat de prețul pe care Lenovo îl cere pentru un Moto G5S Plus. Și aici avem parte de o surpriză plăcută din partea producătorului chinez. Am găsit configurația testată de noi (cu 4 GB de memorie RAM și capacitate internă de stocare de 32 GB și cu dual-SIM de tip hibrid – al doilea SIM sau microSD), la un preț de 1239 lei, ceea ce mie mi se pare destul de atractiv pentru un smartphone cu dual camera și cu specificațiile de mai sus. Cred că acest preț îl transformă pe Moto G5S Plus într-un candidat destul de serios în ochii celor care caută un smartphone în jurul unui buget de 1200 lei. Ca de obicei, cu o competiție puternică din partea Huawei.
Ca de obicei, m-am lovit de problema eternă a telefoanelor Motorola, o disponibilitate destul de limitată pe piața din România. Așa că prețul de mai sus este valabil pe un magazin online destul de anonim, însă am verificat, exista pe stoc și se putea comanda.
Al doilea aspect care apare în discuție imediat după ce trecem prin lista de specificații tehnice este legat de performanțele terminalului. Apare în scenă prima comparație cu Sony Xperia XZ1, pentru că vă propun să urmăriți materialul video de mai jos pentru a vedea cum s-au comportat cele două telefoane în AnTuTu Benchmark. Asta ca să satisfac pofta amatorilor de cifre, scoruri și comparații.
Recunosc că m-a surprins scorul destul de mic scos de Moto G5S Plus, parcă aflat într-un soi de disproporționalitate cu specificațiile aparatului. Și nu este prima dată când un terminal Motorola se comportă astfel în AnTuTu Benchmark.
Dacă privim performanțele terminalului din perspectiva care îmi place mie, aceea a experienței de utilizare pe o perioadă mai lungă de timp, lucrurile stau mult mai bine. Moto G5S Plus s-a achitat cu brio de cerințele pe care un utilizator de nivel mediu le-ar putea pretinde de la un smartphone. L-am folosit pentru apeluri, conectat la două rețele wireless (acasă și birou), cu conexiunea Bluetooth, datele și wireless-ul permanent pornite, pentru browsing, mail și social media. Nu m-am jucat deloc, dar sunt destul de sigur că s-ar fi descurcat destul de bine și în această privință. Așa că aș îndrăzni să spun că performanțele dispozitivului nostru sunt mai mult decât onorabile.
Și dacă tot am expus maniera în care am utilizat telefonul, cred că este momentul să ne abatem puțin atenția și asupra autonomiei. Una destul de bună! Moto G5S Plus trece lejer de bariera sensibilă a unei zile de utilizare și, spre supriza mea (plăcută), au fost destule momente în care bateria a ținut chiar și două zile întregi. Ceea ce este, cred eu, suficient.
Probabil că un utilizator ceva mai hard, care consumă și o cantitate însemnată de conținut multimedia într-o zi, va pune în dificultate acumulatorul, însă este știut faptul că chipsetul Snapdragon 625 este unul foarte eficient atunci când vine vorba despre consumul de energie.
În ceea ce privește aspectul fizic și construcția, Moto G5S Plus este în linia destul de conservatoare a celor de la Motorola. Între el și Moto E4 Plus nu prea existau diferențe de ordin fizic, doar plasarea senzorilor și sistemul dual camera de pe G5S Plus fiind elementele diferențiante. Aș spune că se păstrează acea linie ternă cu care Motorola ne-a obișnuit, cu colțuri rotunjite, cu un spate metalic destul de solid și cu o culoare gri închis destul de anostă. Mi-ar plăcea să văd și la Motorola niște culori mai vii, așa cum au început să aducă marii producători, un verde, un roșu sau un albastru, dincolo de clasicele negru, gri sau auriu.
Însă până atunci, soluția rămâne utilizarea unei huse de protecție, pentru cei care vor și o schimbare la nivel fizic. Am avut de-a face cu câteva soluții propuse de MobileDirect, un magazin online în oferta căruia puteți găsi o gamă foarte variată de huse, carcase, sticle și folii de protecție, dar și alte accesorii (încărcătoare, suporți, baterii externe sau căști) pentru orice model de smartphone sau de tabletă.
În ceea ce privește husele pentru Moto G5S Plus, mie mi-a plăcut mult modelul Gel TPU Grain Dark Blue CUBZ, pentru că asigura și un grad sporit de protecție, dar venea și cu o culoare ceva mai vie, mai în ton cu gusturile mele.
Revenind puțin la construcția și designul lui Moto G5S, trebuie spus că este o chestiune de gusturi, subiectivă. Și revin cu comparația cu Sony Xperia XZ1, pe care o vedeți și mai jos puțin, pentru că și la nivel fizic, acesta din urmă m-a cucerit. Este părerea mea, fiecare este liber să își exprime aici propria părere, care ar trebui să vină în urma interacțiunii cu terminalul.
Partea bună pentru Moto G5S Plus este că telefonul lasă o impresie de soliditate, de lucru bine construit și asta se datorează în mare parte construcției metalice. O construcție care mai are un avantaj. Rezistă foarte bine la urmele de degete, un aspect la care construcțiile de sticlă tot mai frecvente nu au cel puțin deocamdată o rezolvare.
O să mai punctez puțin câteva elemente despre abilitățile foto ale lui Moto G5S Plus, pentru că aveam ceva așteptări de la un sistem dual camera, chiar și de la unul de nivel mediu. Terminalul face poze decente, fără să exceleze, mai ales în condiții bune de lumină, atât exterioară cât și interioară.
Atunci când lumina nu este suficientă, chiar și ziua, rezultatele sunt ceva mai slăbuțe.
Însă marele argument al său în zona de fotografie este că știe să pună în valoare acest sistem printr-o funcție care permite delimitarea fundalului și aplicarea unui efect în timp real. Așa cum se poate vedea, unele rezultate pot să fie chiar reușite.
Funcția respectivă poate fi accesată prin modul Depth Enabled și, așa cum se poate vedea, există și alte setări în modul pro cu care vă puteți juca pentru rezultate cât mai reușite.
Așa cum v-am obișnuit, un album cu fotografiile la dimensiuni mai mari poate fi găsit pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Una peste alta, mi-a plăcut ce știe să facă Moto G5S Plus, nu doar la nivel de fotografii. În general impresia despre terminal a fost una bună și comportamentul său și abilitățile foto, combinate cu prețul destul de interesant, mă fac să cred că merită atenția celor care se învârt în jurul unui buget bine conturat, undeva la 1200 lei. Este un mid-range interesant, care are câteva argumente pe care am încercat să le evidențiez. Normal, sunt și câteva reproșuri pe care i le-am putea aduce, unul legat de construcție și aspect (e drept, unul subiectiv), altul legat de ecranul său, care chiar și cu luminozitatea la maxim câteodată în lumină puternică pare să nu facă față, dar tot ansamblul trebuie privit prin prisma prețului. Așa că nota finală este una pozitivă.