Anunțul acesta plutea în aer de ceva vreme și iată că în seara asta a venit: sub denumirea de Always Connected PCs, noile sisteme Windows cu ARM vin să închidă prăpastia dintre smarpthone și PC, aducând în format de PC elementele de mobilitate ale smartphone-urilor. Și nu prin sisteme gen DeX sau Continuum for Phones, ci direct sub forma unor laptop-uri/tablete pe platforma ARM, ce merg cu Windows 10 … S, și au o autonomie de peste o zi, fiind foarte ușoare.
Asus a lansat NovaGo 2-in-1, un laptop cu o autonomie anunțată de 22 de ore și conectivitate LTE. GP a adus o tabletă Envy 2x, cu display de 12.3 inci, rezoluție 1920 x 1280, autonomie de 20 de ore, stylus și tastatură. Ambele produse sunt construite pe platforma Snapdragon 835 și au modem X16 LTE, 8 GB RAM și 256 GB pentru stocare.
Cum spuneam, sistemele vin cu Windows 10 S, dar cine vrea va putea să facă upgrade la Windows 10 Pro ca să aibă acces și la aplicațiile x86, nu doar la cele distribuite prin Windows Store.
Poate vă întrebați care e diferența dintre aceste noi sisteme Always Connected PCs și fostele soluții Windows RT? Ea constă în faptul că generația actuală folosește aplicațiile din Windows Store ce sunt disponibile și pe platforma x86, iar dincolo de asta pot rula și aplicații x86 dacă sunt upgradate la Windows 10 Pro.
Pentru asta se folosește emulatorul din Windows, care la rândul său apelează cod nativ ARM. În teorie orice aplicație x86 va putea funcționa bine și pe Windows 10 Pro pe ARM, în practică însă e mai mult ca sigur că acele soluții consumatoare de resurse vor fi foarte greoaie.
Cu alte cuvinte, da e fain Windows 10 pe Always Connected PCs, dar nu sperați că vă veți juca pe sistemele astea – ca să dau doar un exemplu. La fel, nu cred că soluții gen Photoshop sau Premiere vor fi capabile să scoată performanțe bune, deși sunt sigur că vor putea funcționa la un nivel acceptabil.
Balanța pentru o autonomie mare pe o platformă Windows 10 va fi că spre deosebire de sistemele native x86, pe Always Connected PCs, chiar și cu Windows 10 Pro, nu vor funcționa elementele Hyper-V. Iar dacă vă gândeați că le veți putea folosi și pe post de telefon, cu care să primiți și să dați apeluri, nici asta nu merge.
Partea bună este că actuala versiune Windows 10 pe ARM este pe 64 de biți, cu procesul de dezvoltare în derulare.
Dacă azi am aflat la conferința Qualcomm care sunt modelele Windows 10 cu ARM pe care deja le-am tot ”văzut” prin leak-uri, au venit și detaliile legate de preț, factor determinant zic eu în succesul pe piață. Modelul Asus cu 4GB RAM și 16 GB pentru stocare va fi la 599 USD (un preț măricel) în timp ce varianta cu 8 GB RAM și 256 GB pentru stocare va fi la 799 USD.
Cum disponibilitatea pe piața va fi undeva în primăvara lui 2018, în perioada următoare vom afla mai multe, poate inclusiv noutăți vizavi de stadiul în care se află optimizarea codului Windows 10 pe ARM, ca să ofere performanțe mult mai bune decât ceea ce am văzut deja.
Anunțul de azi e fain, mi-a captat atenția și sper să văd cât de curând un astfel de sistem ca să vă pot povesti mai multe.
via ARS