Într-un stil cât se poate de Apple, imediat după ce au apărut primele procese intentate de utilizatorii nemulțumiți de ”înșelăciunea” legată de scăderea performanței ca urmare a deteriorării bateriilor de iPhone, compania americană a trimis deja mai multe scrisori posesorilor de iPhone în care își cere scuze pentru ”neînțelegere” și îi anunță că pot să își cumpere baterii noi, la 29 USD (cu reducere de 50 USD) timp de un an.
În traducere liberă, Apple își cere totuși scuze pentru că și-a dezamăgit clienții, numai că … e vorba de o neînțelegere. Și ca să arate cât de rău îi pare, îi îmbie pe cei interesați să mai cumpere de la ei încă un set de baterii. Cine are un iPhone 6 sau mai nou, poate să cumpere în perioada ianuarie – decembrie 2018 o baterie nouă la 29 USD (asta sigur pentru SUA, încă nu îmi dau seama cum o să fie și în România).
Totodată vine și promisiunea că în curând o să vină un update de software pentru iOS care să ofere mai multe informații despre starea bateriei, în așa fel încât utilizatorii să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu aparatele lor. Putem citi printre rânduri același mesaj celebru … ”voi nu știți să folosiți produsele noastre” dat de Steve Jobs la scandalul antenna gate de pe iPhone 4.
Cred că este o schimbare majoră de atitudine din partea Apple, care nu demult promitea că nu se nevoie de schimbarea bateriilor pe iDevice, dar mai cu seamă vizavi de ”mitul urban” conform căruia iPhone-urile își pierd din performanță pe măsură ce vin noi update-uri de iOS, tocmai în ideea de a forța upgrade-urile. De fapt era doar vorba de limitarea din software a frecvenței maxime la care puteau funcționa procesoarele și nu neapărat din cauza noilor versiuni de iOS.
Apple încă susține că ideea lor era bună: ca să păstreze autonomia la un nivel acceptabil, luau automat decizia de a reduce performanța, fără ca utilizatorul să fie informat. Iar când vorbim de performanță, Apple are în vedere atât reducerea frecvenței de lucru a procesorului cât și a GPU-ului, respectiv reducerea luminozității maxime.
Totodată, HTC și Motorola au anunțat că aparatele produse de ei nu au avut niciodată un astfel de comportament, chestie pe care toți utilizatorii de Android o cunosc: pe măsură ce baterie se degradează, scade autonomia. Performanța se recâștigă după un hardware reset și reinstalarea tuturor aplicațiilor.
Acum însă, piața de smartphone-uri a ajuns la un moment de cotitură: dacă Apple a recunoscut oficial că bateriile influențează performanța și că devin consumabile, exact ca la mașini dacă vreți, atunci trebuie să ne așteptăm că foarte rapid și ceilalți producători vor adopta aceiași atitudine și o să ne trezim că vrem sau nu, la o anumită perioadă (6 luni, 1 an?) să trebuiască să schimbăm consumabilul (bateria) dacă vrem ca smartphone-ul să rămână funcțional.
Din punctul meu de vedere lucrurile au logică: în timp bateria se degradează (mai ales că nu mai sunt folosite cele mai bune și performante materiale), odată cu asta se (poate) reduce performanța, dar utilizatorul ar trebui să poată alege, exact ca la un laptop, ce vrea să mențină: performanța sau autonomia. Și apoi să decidă dacă schimbă smartphone-ul sau doar bateria.
Nu credeți?
via TV
UPDATE: Ca fapt divers, dacă vă tentează să vă schimbați singuri bateria și să nu dați în plus bani Apple, atunci încercați KIT-ul de înlocuire de la iFixit care include instrumentele de demontare a iPhone-ului și o baterie de schimb. La doar … 29 USD, cu livrare din Europa.
Buna,totusi trebuie sa aflam daca bateriile de la ifixit sau cele aftermarket sunt la fel de rezistente si din aceleasi materiale ca cele de la Apple.
O sa treaca ceva timp pana o sa aflam asta si poate ca atunci nu va mai conta.
Apple sau… haplea…