A fost o perioadă destul de aglomerată pe zona de mid-range-uri cu prețuri în jurul valorii de 1100 lei și cu performanțe asemănătoare, care până la urmă a fost interesantă pentru că am putut face o comparație cât mai elocventă.
În aceeași horă în care au mai jucat și Huawei P10 Lite, și modelul Huawei P9 Lite (2017), care câștigă premiul pentru cel mai mic preț, dar și Moto G5 Plus, care a înregistrat cea mai bună performanță, a intrat și Sony Xperia XA1, un telefon inedit prin designul său, care până la urmă s-a transformat și în principalul argument în favoarea lui. Evident, sunt și alte plusuri la acest smartphone, dar și minusuri. O să le analizăm împreună în scurt timp.
Însă înainte de a trece la argumentele pro și contra Sony Xperia XA1, trebuie să aruncăm o privire asupra configurației sale. Una destul de similară cu ceea ce au propus și competitorii enumerați mai sus, dar cu câteva mici diferențe notabile. Așadar, specificațiile tehnice complete pentru Sony Xperia XA1:
- Ecran: IPS LCD, diagonală 5 inchi
- Rezoluție: 1280 x 720 pixeli (HD)
- Densitate: 294 ppi
- Protecție: Gorilla Glass 4
- Chipset: Mediatek MT6757 Helio P20
- Procesor: octa-core (4 x 2,3 GHz Cortex-A53 + 4 x 1,6 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T880MP2
- Memorie RAM: 3 GB
- Stocare internă: 32 GB
- MicroSD: da
- Dual-SIM: da (hibrid), disponibil în funcție de regiune
- Cameră foto principală: 23 megapixeli (f/2.0, 24mm, phase detection autofocus, LED flash, 1/2.3″, face/smile detection, HDR, panorama, video 1080p@30fps)
- Cameră foto frontală: 8 megapixeli (f/2.0, 23mm, autofocus, 1/4″)
- Sistem de operare: Android 7.0 Nougat (promisiune de update de 8.0 Oreo)
- Acumulator: 2600 mAh
- Fast Charging: da (Pump Express+ 2.0)
- Culori: White, Black, Gold, Pink
- Dimensiuni: 145 x 67 x 8 mm
- Greutate: 143 g
- Altele: USB Type-C, radio FM, NFC, jack 3,5 mm
La o primă analiză rapidă a acestei configurații, vedem că Sony Xperia XA1 nu are senzor pentru citirea amprentei digitale. Este un minus cred eu destul de important față de competitorii săi enumerați mai sus, care beneficiază toți de acest feature tot mai prezent pe telefoanele contemporante.
În mod automat, după ce aruncăm o privire pe specificațiile tehnice ale unui aparat, ne gândim la două aspecte. Prețul cerut pentru aceste specificații și performanțele obținute.
În ceea ce privește prețul, Sony Xperia XA1 costă 1269 lei pe eMag.ro. E un preț ceva cam mare, prin comparație cu ofertele competitorilor. Există și un stoc limitat, tot e eMag, de la un alt distributor, cu un preț ceva mai mic, de 1199 lei, la fel cum există și variante de 1299 lei, tot pe eMag. Era cumva de așteptat acest lucru, Sony s-a plasat mereu ca un brand ceva mai scump și fanii brandului au înțeles și au susținut acest lucru. Cu toate acestea, diferența nu este mare și se pot găsi argumente care să o facă mai digerabilă. Chiar o să punctez și eu un astfel de argument ceva mai încolo.
Legat de performanțe, ca de obicei am rulat doar AnTuTu Benchmark. Scorul este puțin mai mic decât în cazul Moto G5 Plus, dar se plasează peste cel obținut de terminalele Huawei. Cred că un chipset Qualcomm în loc de MediaTek ar fi schimbat dramatic lucrurile în bine. Mai jos aveți un clip video cu Sony Xperia XA1 lângă Moto G5 Plus și lângă un Xperia L1, dintr-o altă categorie, ceva mai joasă.
Pentru comparație pun și materialul video cu Huawei P10 Lite și Huawei P9 Lite (2017) tot în AnTuTu Benchmark.
Dincolo de aplicațiile de benchmark, trebuie spus că performanța este dată și de comportamentul telefonului în ritmul de utilizare cotidian. Nu am nimic să îi reproșez, l-am folosit pentru convorbiri, browsing, social media, mail, cu datele pornite și cu conectarea la wireless activată. Nu s-a încins, nu s-a blocat, nu a dat erori, nu s-a resetat. Cred că aici este punctul sensibil, iar Xperia XA1 s-a descurcat onorabil. A rulat cursiv aplicațiile de care am avut nevoie, fără însă a trece în zona prea hard. Nu l-am folosit pentru jocuri, am considerat că o persoană care caută și partea de multimedia la un smartphone, vrea mai mult decât un ecran HD de 5 inchi.
În ceea ce privește aprecierile personale, sunt trei argumente mari în favoarea acestui telefon.
Primul este designul, forma. Și aici este vorba despre o apreciere subiectiva. Chiar îmi place forma consacrată de Sony Xperia, de bară, cu marginile foarte drepte sus și jos, însă rotunjită în laterale. Mi-e puțin ciudă că au anunțat că vom vedea un design cu totul nou la viitoarele terminale Sony. În mod special la Xperia XA1 îmi place și faptul că display-ul are marginile laterale extrem de subțiri și asta conduce la un aspect foarte lunguieț, inedit, dar apreciat și de alți utilizatori. Chiar am făcut un sondaj între cunoscuți și părerea a fost destul de clară. Xperia XA1 place în mod clar prin construcția sa atipică pentru utilizatorii de smartphone.
E drept, la acest aspect lunguieț contribuie din plin și marginile foarte groase de sus și de jos. Mai ales cea de jos este deranjantă, pentru că nu conține decât o fantă îngustă pentru difuzor. În rest, spațiu care pare irosit de pomană. Măcar cele trei butoane de navigație în Android puteau fi mutate aici, nu puse pe display, peste aplicațiile care rulează.
Oricum, sunt dispus să trec cu vederea acest lucru, tocmai pentru că, așa cum spuneam, contribuie la aspectul final al telefonului.
Și construcția metalică a fost pe gustul meu. A scos clar Xperia XA1 în față, pentru că Huawei folosește sticla, care este lucitoare, atrage urme de amprentă și cred că este și mai sensibilă la eventuale accidente, iar Moto a mers pe un soi de carcasă metalică pentru partea din spate, dar cu aspect foarte plasticos. Sony Xperia XA1 pare mai solid, mai bine construit, mai bine închegat, iar carcasa sa metalică de tip unibody chiar se simte bine în mână.
Pe de altă parte, spatele metalic al lui Xperia XA1 este destul de sensibil la zgârieturi, așa cum se poate vedea în fotografia de mai jos.
Mi-a mai plăcut apoi ecranul. Este destul de luminos și nu pune probleme nici măcar în lumină puternică. Iar la nivel de rezoluție, deși este sub cel al competitorilor enumerați mai sus, care vin cu rezoluție full HD (1080p), diferența nu este sesizabilă. Mi-a sărit în ochi acest detaliu și pentru că a existat o perioadă în care am folosit aparatele în paralel. Până la urmă vorbim de Sony, o companie care a avut ceva rezultate și are experiență în zona de display-uri, nu doar la nivel de dispozitive mobile.
Am avut așteptări mari de la o cameră foto principală cu sezor de 23 megapixeli. Nu pot să spun că au fost înșelate cu totul, pentru că din acest punct de vedere am senzația că Xperia XA1 s-a descurcat ceva mai bine decât concurenții săi. Am făcut câteva fotografii în aceeași perioadă și telefonul celor de la Sony s-a descurcat cel mai bine după părerea mea. Mai jos aveți câteva mostre, fotografi realizate în condiții bune de lumină, în natură (acolo unde pot fi sesizate cateva mici probleme de focalizare), dar și câteva poze macro, unde Xperia XA1 pare să se descurce chiar bine.
Fotografiile la dimensiuni mai mari le găsiți într-un album, pe pagina de Facebook MOBzine România.
Culorile sunt redate destul de corect, nu sunt accentuate în mod excesiv, ba chiar sunt păstrate la un nivel cât mai apropiat de realitate. Am considerat camera foto ca fiind un argument în favoarea achiziției acestui smartphone.
Ajungem acum și la minusuri. În primul rând, așa cum am evidențiat deja, lipsește senzorul pentru amprentă. Este un minus evident, mai ales în perspectiva comparației cu telefoanele Huawei și Moto enumerate mai sus.
Nu îmi place nici interfața software, nu reușesc să mă împac cu ea. E drept, se poate rezolva cu ajutorul unui launcher terț, dar atâta timp cât vorbim de interfața realizată de producător, o consider un dezavantaj. Vine cu foarte multe update-uri, care uneori sunt deranjante. Și cu câteva aplicații preinstalate, a căror utilitate nu o prea văd. E drept, eu nu sunt utilizator de Xperia, poate că pentru un fan ele au sens.
Autonomia este o chestie neutră, telefonul trece bariera unei zile de utilizare, dar nu o depășește spectaculos. De vreo două ori l-am încărcat chiar la două zile, dar au fost momente în care nu l-am prea folosit decât la convorbiri.
Și mai este, bineînțeles, prețul, care poate fi socotit tot un aspect negativ. Așa cum am spus, este mai scump decât competitorii săi și asta contează mult pentru un utilizator cu un buget limitat.
Una peste alta, telefonul este de recomandat pentru un utilizator dispus să sară puțin peste 1000 de lei (chiar puțin mai mult), care vrea un telefon atipic ca și formă, de-a dreptul interesant și care să nu aibă probleme într-un ritm de utilizare mediu. Atenție mare la ecran totuși, este de doar 5 inchi și rezoluție HD. Dacă sunteți consumator de conținut multimedia, cred că există și alte opțiuni, poate chiar la Sony în ogradă (vezi Sony Xperia XA1 Ultra). Recomand ca de obicei contactul direct cu terminalul, într-un magazin fizic, pentru că sunt șanse mari să vă placă de el.
Salut!
Am acest telefon, Xperia XA1, care după doi ani și trei luni a clacat pur și simplu, s-a blocat. Poate fi deschis cu mare greutate doar cu pornire forțată, rulează logo-ul Sony după care display-ul intră într-un joc de dungi albe, negre, gri care joacă între ele. Mă uit la el de vreo două săptămâni și nu găsesc nicio cale de rezolvare…
Sunt fan Sony, dar simt cum acest lucru se diminuează tot mai mult!
[…] deja de designul specific al terminalelor Sony, care mi s-a părut cel mai bine implementat la Sony Xperia XA1, dar acum aveam o dimensiune puțin mai mare, la pachet cu specificații de top. Adică exact […]