Pot să zic că am stat cu sufletul la gură să văd finalul poveștii Google/HTC, pornită cu ctâeva săptămâni în urmă (despre care Cristi a avut aici un punct de vedere corect) și care prevestea încheierea drumului HTC pe piața smartphone.
Pentru un fan înrăit (folosesc produsele HTC de când au apărut pe piață, am fost printre primii care au avut/promovat Android în România, cu HTC) perspectiva unei ieșiri de pe piața Android a HTC era una sumbră. Numele HTC e sinonim cu interfața Sense, cu toate opțiunile faine de legare a diverselor conturi de pe un smartphone în vederea oferirii unei experiențe de lucru mai bune, a optimizării aplicațiilor, a unui design coerent etc.
Și cu primul Android: modelul T-Mobile G1.
Toate astea fiind lucruri ce ulterior au fost preluate de toți ceilalți producători de smartphone, din zona Android și nu numai.
Pe un astfel de context peste care avem rezultate financiare slabe în ultimele luni pe partea de smartphone, HTC a fost (sau poate că încă este) la limita supraviețuirii. Vestea unei posibile achiziții Google a circulat intens săptămânile trecute, ieri a atins apogeul când celebrul @evleaks a anunțat că știe de o ședință extraordinară în interiorul HTC plus oprirea tranzacționării acțiunilor. Era deja o chestiune de timp până să aflăm ce se întâmplă.
Azi dimineață a sosit și vestea: Google investește 1.1 miliarde USD în HTC, în schimbul preluării (non exclusiv) a licențelor și a celor mai buni oameni din divizia de smartphone, care să lucreze direct (ei oricum au mai făcut asta cu modelele Pixel și Nexus) pentru Google, pe partea de smartphone.
HTC își păstrează brandul (partea Vive nici nu intră în discuție), va mai produce și vinde smartphone-uri HTC.
Este dacă vreți un final dulce amărui. HTC nu dispare, așa cum a dispărut divizia Motorola (pe care Google a plătit 12,5 miliarde pentru ca apoi să o vândă la Lenovo), dar nici nu rămâne așa cum a fost. Pierde (sau poate doar împrumută) cei mai buni oameni de pe zona de smartphone în favoarea Google, are însă opțiunea de a mai vinde smartphone-uri și am înțeles că mesajul este că va și face asta, cel puțin în următoarele luni.
De cealaltă parte, se întrezărește posibilitatea ca Google să facă ceea ce face și Apple, adică să producă hardware premium pentru propriul sistem de operare. Face asta deja, prin seria Pixel, doar că aparatele sunt manufacturate de terți (Huawei, LG, HTC). Pentru mine asta nu e deloc un semn bun, doar că în competiție directă cu chinezii, în fața cărora ar putea pierde pe criterii de preț, parcă e mai bine propria fabrică de smartphone-uri.
Deși ni se prezintă ca fiind clare: Google dă 1,1 miliarde USD (bani pe care nici nu îi simte) să își ajute ”prietenul” și primul partener care a crezut în Android, primind în schimb niște chestii pe care oricum le-ar fi putut închiria, cred că lucrurile sunt mai mult de atât. Ar fi fain să fie doar o investiție de ajutor, așa cum a făcut și Microsoft (Bill Gates) cu Apple când aceștia se clătinau.
Timpul ne va arăta cum vor evolua lucrurile.
Partea bună este că HTC rămâne HTC. Cel puțin pentru moment.
via HTC