În seara asta Apple a lansat cea mai nouă versiune a sistemului de operare macOS denumită (ingenios de altfel) macOS High Sierra. Începând cu ora 20:00 a apărut la download în App Store și poate fi descărcat și instalat gratuit de toți utilizatorii care au un Mac mai nou de 2010. Pentru restul … ghinion, rămâneți la vechiul macOS Sierra.
Ca să vedeți dacă îl puteți instala mergeți în About This Mac și vedeți ce informații vă apar vizavi de identificatorului sistemului – eu am noroc, MacBook-ul meu (care merge încă impecabil, fie vorba între noi) poate să primească update-ul.
Dacă sistemul este compatibil apăsați pe butonul Software Update și vedeți dacă update-ul la macOS High Sierra e găsit.
Dacă nu, atunci mergeți direct pe acest link (macOS High Sierra download) din App Store, care vă va permite să porniți instalarea.
Va dura ceva până să fie descărcat și pregătit de instalare. Urmați pașii oferiți de sistemul de operare și începeți upgrade-ul.
Atenție însă, înainte de a porni instalare e bine să vă faceți copii de siguranță pentru datele importante. Nu se știe niciodată ce poate merge prost și nu vreți să pierdeți documente, poze.
TOP 10 chestii noi din macOS High Sierra
În mod normal, vă veți pune întrebarea: ¨Ce aduce nou macOS High Sierra¨?
Pe scurt, dincolo de elementele de securitate și ceva optimizări legate de performanță și introducerea suportului pentru HEVC pentru filme 4K, Apple a mai încercat să schimbe una alta, pe ici pe colo.
- Un nou sistem de fișiere denumit APFS
Noul macOS High Sierra vine cu sistemul de fișiere APFS ce înclouiește HPF, aducând un nivel mai bun de securitate plus o viteză mai mbună de acces. La upgrade, dacă nu aveți dual boot, vă va fi prezentată opțiunea de schimbare a sistemului de fișiere. Folosiți-o dacă aveți deja făcute copii de siguranță, altfel, asigurați-vă că datele importante sunt salvate undeva și abia pe urmă faceți schimbarea.
2. Performanță grafică mai bună
Apple zice că noul macOS High Sierra e capabil să ofere o performanță grafică mai bună datorită tehnologiei Metal 2. Totodată cu High Sierra e introdus și suportul pentru Realitatea Virtuală.
3. Safari știe să suprime sonorul site-urilor în timpul browsing-ului
O opțiune care a venit și în cel mai recent update de Safari pentru macOS Sierra vine și pe High Sierra: posibilitatea browser-ului de a suprima sonorul site-urilor vizitate, în felul acesta nu vom mai fi deranjați de mesaje și sunete ciudate.
4. Protecție și personalizare în Safari
Browser-ul Safari (despre care Google tocmai ne-a avertizat că e cel mai vulnerabil) are opțiuni noi de securitate (încă nu suficiente) și în plus e capabil să păstreze elementele de personalizare setate de noi pentru anumite site-uri. Odată ce am vizitat un anumit site și am schimbat dimensiunea fontului, lucru acesta va fi salvat și folosit ori de câte ori revenim pe acel site.
5. Elemente noi în Photos
Aplicația Photos primește o interfață îmbunătățită și posibilități mai bune de sortare plus opțiunea de transformare într-un film a unei Live Photo. Elementele de editare avansată permit manipularea ușoară a culorilor plus adăugarea de filtre.
6. Upgrade pentru aplicația Mail
Clientul de email din macOS High Sierra are îmbunătățiri la nivel de interfață și funcționalitate, făcute să permită o utilizare mai eficientă. Merge mai simplu combinarea mai multor conturi de email, funcții split screen pentru editarea/crearea de mesaje etc.
7. Notes pare mai inteligentă
Aplicația Notes primește și ea ceva schimbări, poate cea mai utilă este facilitatea de țintuire a numitor notițe în zona superioară. Mai pot adăuga posibilitatea de folosire/creare de tabele plus liste de verificare.
8. Spotlight e mai deștept
Funcția implicită de căutare pe macOS devine acum mai deșteaptă, intrând în detalii mai avansate. Vrea să fie un fel de Google pentru fișierele stocate local – de exemplu știe să identifice datele pentru anumite zboruri, integrare cu Wikipedia și multe altele.
9. File sharing via iCloud
Cloud-ul Apple primește opțiuni ceva mai avansate de file sharing și permite trimiterea de link-uri către fișiere prin mesahe sau email, inclusiv posibilități de editare colaborativă.
10. Copy paste de pe un Mac pe altul
Via Universal Clipboard e posibil să se realizeze operații de Copy & Paste de pe un Mac pe altul, inclusiv fișiere.
Pe lângă acestea mai sunt și altele mai mult sau mai puțin vizibile și mai mult sau mai puțin utile. Din păcate văd și în curtea Apple ceea ce Microsoft face deja: sistemul de operare pentru desktop/laptop nu mai aduce salturi majore ci doar schimbări cosmetice și una două elemente noi legate de funcționalitate.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem upgrade-ul!
UPDATE: două ore mai târziu macOS High Sierra e instalat, fără probleme detectate.
Însă … e bine să știți că fix în ziua lansării a fost raportată o vulnerabilitate critică pentru macOS High Sierra prin care un atacator poate extrage parolele stocate în macOS. Detalii găsiți aici – iar unii recomandă să nu faceți încă upgrade-ul tocmai din cauza asta.