Evolio iFly One HD este o dronă de dimensiuni mici, din segmentul entry-level. Însă în ciuda acestor două aspecte, mai ales a dimensiunilor care m-au cam pus pe gânduri în momentul în care am interacționat cu ea pentru prima dată, a reprezentat o surpriză plăcută din punctul de vedere al comportamentului și s-a descurcat chiar decent în ceea ce privește calitatea filmărilor.
Date fiind dimensiunile reduse, poate fi folosită cu succes și în interior, dar se descurcă onorabil și în exterior, după cum o să vă arăt în cele ce urmează. Doar vântul, de la o intensitate medie în sus este un dușman răutăcios. Și dacă tot am vorbit despre dimensiuni, iată o fotografie grăitoare.
Vă dați seama că am fost destul de sceptic când am văzut-o. Am fost tentat instant să o compar cu Overmax X-Bee 5.1 Drone, o altă dronă cu care m-am jucat, care făcea parte dintr-o altă categorie ca și dimensiune, dar se încadra în același interval de preț. Și tocmai de aceea, în mod foarte clar, dacă aș fi pus să aleg între ele, aș alege Evolio iFly One HD fără să clipesc. Și o să încerc să argumentez în cele ce urmează. Vreau însă să înțelegeți că vorbim despre drone entry-level, care se adresează utilizatorilor amatori, care vor din când în când să realizeze o filmare aeriană decentă, sau celor tineri, care pot avea o jucărie interesantă și își pot exersa abilitățile de pilot.
Evolio iFly One HD costă 299 lei pe evolioshop.com, ca parte a unei promoții. Prețul întreg este de 349 lei. La acest preț este greu să ridici foarte multe pretenții, însă drona noastră mi-a depășit așteptările și chiar m-a impresionat plăcut. Dimensiunile reduse o fac să pară mult mai compactă, mai solidă și automat mai rezistentă la eventuale accidente neplăcute. Însă, în același timp, este ceva mai vulnerabilă în fața vântului. Este realizată din materiale destul de solide. Îmi aduc aminte că drona de la Overmax era construită dintr-un plastic destul de ieftin și la primul incident carcasa ei s-a fisurat destul de puternic. La Evolio iFly One HD nu a fost cazul.
Lucrurile stau exact pe dos atunci când vorbim despre telecomandă. Pare realizată dintr-un plastic ceva mai ieftin, dar își face treaba. Nu are display, ca cea de la Overmax, însă poate adapta un smartphone (are un suport special construit pentru așa ceva) și poți avea imagini live direct pe telefon, prin intermediul unei aplicații dedicate. Asta este surpriza plăcută. Partea mai puțin plăcută este că aplicația dădea erori destul de dese și am renunțat ușor la această parte. Reconosc, a fost și din cauza fricii de a nu da cu telefonul de pământ, pentru că adaptorul pentru smartphone nu mi s-a părut foarte sigur. Și cumva legat de asta, atenție mare la modul în care fixați telefonul în locașul special gândit pentru asta. Inițial l-am pus pentru o vizibilitate mai bună, în forma de mai jos.
Însă, pentru mai multă sigurață și o prindere mai serioasă, care diminuează riscul de accidente, se poate astfel (cred că este și modalitatea corectă):
În rest, telecomanda este una destul de ușor de utilizat și se ține foarte bine în mână. Are o formă apropiată de cea a controller-ului de Xbox, ceea ce a făcut ca partea de învățare să fie rapidă. Dacă ar fi să îi reproșez ceva, ar fi plasarea ușor incomodă a butonului pentru pornirea și oprirea înregistrării video și mai ales faptul că acest lucru era posibil doar printr-o apăsare lungă, de aproape 3 secunde.
Așadar, controlul dronei se face extrem de ușor și, partea care m-a surprins, aceasta răspunde foarte eficient la comenzi. De asemenea, partea de calibrare chiar funcționează și, spre deosebire de experiența anterioară, chiar am reușit să fac drona să stea în aer nemișcată, ceea ce înseamnă că era calibrată/echilibrată aproape perfect. Lucru pe care nu l-am reușit nici în ruptul capului cu drona de la Overmax.
V-am spus că doar vântul se poate transforma în dușmanul acestei drone. Ei bine, date fiind dimensiunile mici, o rafală mai puternică de vânt poate duce la incidente și poate da peste cap zborul dronei. Mi s-a întâmplat să încerc să o aduc înspre mine, dar vântul să sufle în direcția opusă decât cea de zbor și am constatat că nu avea suficientă putere să învingă forța vântului. Așa că o aterizare rapidă a fost singura soluție.
Pe de altă parte, se poate întâmpla și cu produse dintr-o altă categorie de dimensiune, așa cum am pățit și când am filmat în Poiana Brașov cu drona Overmax X-Bee 5.1. Așa că nu cred că este musai un neajuns al dronei de la Evolio.
Nu am vorbit deloc despre specificațiile tehnice ale acestei drone, așa cum apar ele pe site-ul Evolio. Acestea sunt:
- Stabilizator: da, Gyro pe 6 axe
- Viteza de zbor: 3 moduri
- Distanța de control: 60-80 metri
- Frecventa de operare: 2.4 GHz
- Timp de zbor: 6-8 minute
- Baterie: 3.7V/520 mAh
- Durată încărcare: 40 minute
- Funcții: Altitude Function, FPV wifi camera, Headless Mode, One Key Return Buton, Radical flips & rolls, Throw to launch
- Dimensiuni: 17.5 x 17.5 cm
- Greutate: 60 grame
Așa cum vedeți, cei de la Evolio vorbesc și despre câteva funcții speciale, unele dintre ele descrise chiar în detaliu:
Evolio iFly One HD decoleaza printr-o simpla aruncare in aer si aterizeaza singura prin apasarea butonului One Touch Landing. “Headless Mode” permite orientarea dronei in directia dorita, indiferent de pozitia sa fata de radiocomanda.
Drona Evolio iFly One HD permite rasuciri la 360 de grade in orice treapta de viteza prin activarea functiei “Flip 360”. Astfel pot fi realizate fotografii si inregistrari video din orice unghi, selfie-urile fiind cu adevarat spectaculoase.
Recunosc că nu am încercat aceste manevre speciale, de teama unor incidente. Până la urmă vorbim despre un produs de test și nu am avut curaj să îl supun unor încercări care s-ar fi putut sfârși neplăcut. Merg pe încredere și le acord credit celor de la Evolio.
În lista de specificații tehnice nu s-a vorbit nimic despre camera foto de pe Evolio iFly One HD. Mie mi se pare că se descurcă destul de onorabil pe partea de video, acolo unde filmează în rezoluție HD (1280 x 720 pixeli), la 19 FPS-uri.
Vă supun atenției două clipuri video, realizate în condiții diferite. Unul în interior, în condiții de lumină decente, nu foarte puternice.
Al doilea, în exterior, într-o zi însorită și cu cer senin, pe dealul Cetățuii Brașovului.
Calitativ mi se par chiar în regulă. Le-aș putea reproșa doar mișcările cumva prea bruște care redau controlul dronei, dar aici poate că pilotul nu reușea să controleze mai finuț deplasarea și schimbările de direcție ale micului vehicul aerian. Până la urmă nu am o experiență prea vastă cu dronele și cred că sunt doar la nivel de începător. Un nivel către care merge și acest produs.
Aș mai insista puțin asupra autonomiei, care este de doar 6-7 minute. Destul de puțin, mai ales că Evolio iFly One HD nu are în pachet și un al doilea acumulator, pentru a putea prelungi rapid experiența de zbor. Poate că aici ar fi fost indicat să se umble puțin.
În rest, eu chiar am fost mulțumit de comportamentul dronei celor de la Evolio. Desigur, privită prin prisma prețului ei de vânzare. Așa că o recomand ca și produs pentru cei care vor să încerce o primă experiență cu un astfel de dispozitiv, sau pe post de cadou inedit pentru o persoană posibil pasionată de așa ceva. Chiar este o jucărie interesantă. Cei care vor să obțină clipuri video mai lungi și de o calitate mai bună, cei care vor să facă zboruri mai spectaculoase, merg către alte produse și trebuie să scoată din buzunar ceva mai mulți bani. Sensibil mai mulți.
Salut, drona are o baterie de 3.7v si 550mhA. Voi cu ce incarcator o incarcati ? Este ok sa fac incarcarea cu unul de 5v si 0.7mhA ?
Am conectat cablul de incarcare direct la USB-ul de la laptop.
nu inteleg cum se calibreaza,va rog sa ma ajutati.
In momentul in care cele doua stick-uri pentru directie sunt in pozitia neutra, ea ar trebui sa stea nemiscata pe cele doua axe fata-spate si stanga-dreapta. Am pus cele doua stick-uri in pozitia neutra si am incercat sa o ridic usor. Am vazut ca trage foarte tare in fata (pleca direct pe sol nici nu apuca sa se ridice), asa ca am inceput sa butonez tastele pentru calibrare. Sunt butoanele cu sageti de pe controller/trelecomanda, din partea inferioara a acesteia. Nu am o reteta anume, pur si simpu am luat-o pe ghicite pana am reusit sa o echilibrez chiar OK. Sper sa iti iasa!
Este o operatiune care trebuie facuta in interior, unde nu este influentata de curentii de aer.
Cum ai reusit sa o faci sa stea nemiscata in aer? Te rog un raspuns detaliat!! Multumesc muult!
Conteaza foarte mult calibrarea initiala, pe care eu am facut-o in interior. Ideea este sa nu se roteasca deloc in aer si nici sa nu se deplaseze in fata sau in spate in momentul in care cele doua stick-uri ale telecomenzii stau in pozitia neutra. Daca reusesti asta, de fiecare data cand este in aer si le lasi in aceasta pozitie, teoretic drona sta nemiscata in aer. Evident, orice adiere de vant iti va strica planurile, pentru ca este foarte usoara. Sper sa ajute raspunsul.
dar cum ai reusit sa faci calibrarea initiala,mie cand se ridica trage spate dreapta,multumesc
[…] Dacă vreți să aflați mai multe detalii și să vedeți cum filmează atât în interior, cât și în exterior, vă recomand să citiți review-ul complet al dronei Evolio iFly One HD. […]