De când activez în zona de media românească (imediat am 20 de ani) am avut extrem de multe ocazii să stau de vorbă cu tineri pasionați de tehnologie, pe marginea subiectului idei/proiecte/antreprenoriat. Acum vreo 10-15 ani lucrurile erau neclare, foarte mulți dintre cei interesați de așa ceva îmi ziceau că degeaba au idei sau încropesc proiecte pentru că nu prea au unde să le arate sau cum să le pună în valoare. Cu toate astea au fost oameni care au încercat și au reușit să facă chestii extrem de faine – și eu am ajutat pe unde am putut, iar cel mai frumos lucru pe care l-am auzit până acum vizavi de activitatea mea din zona media, a fost de la un antreprenor care și acum îmi mulțumește că i-am schimbat viața, încurajându-l să meargă la un eveniment tech și să încerce să își pună în valoare ideile.
Mă bucur enorm să văd că între timp lucrurile au evoluat în România și an de an apar tot mai multe ocazii în care cei interesați să se poată angrena, să ”își facă mâna”, să învețe ce înseamnă un proiect, să îl construiască și în final să încerce să îl vândă. Și să câștige bani și/sau finanțare.
Folosesc MOBzine.ro să fac cunoscute oportunitățile din România care pot să fie folosite de tineri ca să își transforme ideile în proiecte și de ce nu, să pornească pe zona de antreprenoriat. Am vorbit mereu despre Microsoft Imagine Cup, despre Innovation Labs, despre competițiile Intel, despre evenimentele Google și multe altele. Am avut ocazia să particip și ca mentor, speaker, media și juriu la multe dintre ele, poziții din care am învățat multe și cred eu, am avut ocazia să îmi spun părerea și să ajut tinerii să meargă înainte.
Orange Smart Design Challenge
Astăzi vreau să vă fac o nouă propunere: competiția Smart Design Challenge organizată în cadrul inițiativei Orange #TechABreak (https://www.orange.ro/techabreak/smart-design-challenge) din #OrangeSmartShop.
”Orange smart shop își deschide larg ușile și te invită într-o pauză prelungită de tehnologie. Tech a Break este o platformă de evenimente găzduită de Orange smart shop. Timp de câteva săptămâni, magazinele noastre se transformă într-un hub de comunicare, un rezervor de inspirație, unde oricine poate intra în contact cu tehnologiile de ultimă generație.”
Prin Smart Design Challenge (inițiativă deschisă tuturor persoanelor care lucrează în sau sunt pasionate de industriile creative în perioada 9 iunie -23 septembrie) Orange propune un concurs de idei de design de produs a cărui finalitate este un premiu de 5000 EUR și tablete Samsung Galaxy Tab S3.
Smart Design Challenge are mai multe etape:
- Partea de colectare de idei (a început pe 9 iunie,
durează până pe 9 iulieun update important: Orange a decis prelungirea perioadei de inscriere pana pe 16 iulie ora 23:59 pentru a permite mai multor persoane sa participe) - Selecția ideilor (10 iulie – 30 iulie 2017 – selectarea de către juriu a unui număr de 42 de proiecte finaliste)
- Transformarea ideilor finaliste în produse (toată luna august)
- Expunerea lor în magazinele Orange Smart Shop (4-22 septembrie)
- Anunțarea câștigătorilor (23 septembrie)
În prima etapă, adică din 9 iunie, ora 10:00 până pe 9 iulie, ora 23:59, 2017, cei interesați își pot înscrie ideile pe site-ul Orange #TeachABreak www.orange.ro/techabreak/smartdesignchallenge. Pe 31 iulie cei 42 de finaliști vor fi anunțați pe site-ul Orange și vor fi înștiințați prin email, având la dispoziție 4 săptămâni să creeze produsul. Au timp până pe 3 septembrie, pentru ca din ziua următoare proiectele să fie expuse în Orange Shop-urile din 14 orașe (trei în fiecare shop):
Sunt câteva lucruri de care vă recomand să țineți cont.
Cine poate participa la Smart Design Challenge?
Concursul este deschis studenților sau absolvenților universităților din domeniile: design, arhitectura, inginerie etc., precum și ai cursurilor conexe temei concursului. Ei au la dispoziție 4 săptămâni (au mai rămas doar două) în care să își înscrie ideile în concurs – nu este limită la numărul de idei, așa că dacă aveți, puneți cât mai multe sau și mai bine, dacă vreți să lucrați în echipă, înscrieți-vă echipa .
Care sunt condițiile de participare la Orange Smart Design Challenge?
Există două criterii de care trebuie să țineți seama:
- lucrările înscrise trebuie să poată fi produse în termen de 4 săptămâni de la desemnarea finaliștilor
- să se încadreze în dimensiunile minime de 5x5x5cm și maxime de 90x90x180cm ca să poată fi în expus Orange Smart Shop într-un paralelipiped de L100 x W100 x H200 cm.
Tipurile de proiecte acceptate în Orange Smart Design Challenge:
La elaborarea ideilor trebuie să se țină cont de faptul că trebuie să se proiecteze un obiect sau o instalație de design, atât decorativa cât și funcțională, care să se inspire din produsele și serviciile Orange din categoriile: Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home) sau telefoane, accesorii, gadgeturi și wearable.
Există și premii de popularitate
Mai exact 14 (unul pentru fiecare Orange Smart Shop. De la 1 august ora 10:00 și până pe 22 septembrie, ora 23:59, 2017 – are loc etapa Orange Smart Design Challenge în care publicul va vota proiectele preferate, pe baza alegerilor publicului făcându-se clasamentul de popularitate. Publicul va putea vota produsul preferat pe site-ul www.orange.ro/techabreak/smartdesignchallenge.
E o oportunitate bună să vă puneți prietenii în valoare – cred ca de fapt ei să vă pună pe voi într-o lumină bună.
Care sunt criteriile de evaluare a proiectelor finaliste din Orange Samrt Desgin Challenge?
Evaluarea proiectelor se va face pe mai multor criterii: Estetică, Funcționalitate, Originalitate, Încadrarea în dimensiunile și în criteriile ergonomice date, Folosirea materialelor, Tehnologie, Respectarea proiectului inițial. Pe fiecare categorie de evaluare se va da o notă de la 1 la 5, 1 reprezentând minimul, iar 5 maximul. Fiecare membru al juriului va acorda câte o notă fiecărui criteriu, nota totală obținută de fiecare concurent fiind media aritmetică a tuturor notelor primite. În urma voturilor, fiecărui proiect îi va fi acordat scorul obținut (suma notelor acordate împărțită la numărul de voturi).
„Orange susține anteprenoriatul din industriile creative și tehnice prin lansarea concursului Smart Design Challenge. Prin intermediul acestuia, tinerii designeri sunt provocați să proiecteze un obiect sau o instalație de design, atât decorativă, cât și funcțională, care se inspiră din produsele și serviciile Orange din categoriile: Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home) sau telefoane, accesorii, gadgeturi și wearables. Orange va premia cel mai bun proiect de design cu un premiu în valoare de 5000 euro. De asemenea, va mai fi acordat și un premiu de popularitate – câte o tabletă Samsung Galaxy Tab S3, în fiecare din cele 14 Orange smart shop-uri în care vor fi expuse proiectele. Concursul este dezvoltat în parteneriat cu Dizainăr.”
Pentru cei interesați, regulamentul complet poate fi accesat aici:
https://www.orange.ro/techabreak/bundles/app/pdf/regulament_smart_design_challenge.pdf
Acestea fiind spuse, aveți acum la îndemână toate detaliile despre Orange Smart Design Challenge. Folosiți-vă imaginația și veniți cu o idee (năstrușnică sau funcțională) și vedeți ce iese.
În cel mai rău caz … sunteți selectați și ajungeți în finală. 5000 de EURO vă așteaptă, nu îi ratați!
Baftă!
P.S.: Și mai e ceva – ideile înscrise în concurs rămân ale voastre, dar pentru produsul câștigător Orange poate cere cesionarea drepturilor de autor, așa cum mi se pare și normal, atâta vreme cât se oferă bani pentru el. Detaliile complete sunt în regulament, așa că citiți-l foarte bine înainte!