După aproape 5 ani de la instalarea Windows 7 și mai apoi upgrade-uri consecutive la Windows 8,8.1, 10, Anniversary Update și acum de curând Creators Update, am decis că e momentul să îi dau MacBook-ului meu (Air 13, model 2011) o gură de aer. Prin urmare mi-am făcut backup la fișierele importante, am șters partiția de Windows 10 și am făcut o reinstalare nouă. În final am ajuns să am un sistem care merge mai bine și am mai mult spațiu liber pe el.
Iar dacă tot am săpat puțin să văd care sunt pașii de lucru, vă spun și vouă ca să știți ce să faceți. Operația de instalare a durat undeva la sub 30 de minute, însă tot procesul – cu pregătirea stick-ului USB, descărarea imaginii de Windows, crearea discului cu drivere a durat peste 3 ore.
Vestea bună este că a mers fără nici cea mai mică problemă, ceea ce mă bucură – de acum și un utilizator care nu are prea multe cunoștințe tehnice poate să facă asta extrem de ușor.
Să vedem despre ce e vorba:
- Înainte de a porni la treabă asigurați-vă că aveți copii de siguranță pentru fișierele importante de pe MacBook – fie din Windows, fie din MacOS. Pe Windows copiați tot ce e important din directorul Users\contul vostru plus celelalte directoare unde mai aveți salvate fișiere.
- Faceți rost de un stick USB mai mare de 4GB (8GB ar fi ideal) daca vreți să instalați versiunea x64 de Windows 10 Creators Update. Salvați tot ce e important de pe acest stick pentru că el va fi șters în procesul de realizarea a unei imagini boot-abile de Windows 10.
- De pe un sistem ce are deja Windows 10 Creators Update mergeți pe site-ul Microsoft (aici) și descărcați utilitarul Media Creation Tool. După descărcare, lansați-l.
- Selectați opțiunea Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC.
- Urmați apoi pașii descriși de asistentul de configurare și selectați litera asociată stick-ului USB folosit. După ce se termină, scoateți-l din laptop.
- Acum boot-ați în MacOS și asigurați-vă că aveți instalat cea mai nouă versiune BootCamp (eu am folosit 6.1.0) pentru MacOS Sierra 10.12.5. Porniți BootCamp Assistant.
- Din fereastra de dialog afișată alegeți prima dată Download the atest Windows support software from Apple. Din păcate Apple a decis că nu permite instalarea directă de Windows 10 Creators Update pe modelele MacBook din 2011, doar cele din 2012 apar listă. Chiar dacă Apple nu ne dă voie, putem instala Windows 10 Creators Update fără probleme. E nevoie să mai aveți la îndemână încă un stick USB, de cel puțin 2GB pe care îl veți folosi ca și suport pentru setul de drivere de Windows 10 Creators Update pentru placa de sunet, tastatură, camera web, placa video.
Apăsați acum Continue și așteptați să fie creat sitck-ul USB. Apoi scoateți-l din laptop.
- Acum e un moment important: reporniți BootCamp Assistant și de data asta alegeți opțiunea Remove Windows 7 or Windows 8 ca să ștergeți partiția de Windows de pe MacOS. ATENȚIE MARE: odată cu asta veți șterge și toate fișierele de pe partiția Windows! Lăsați procesul să se termine.
- Reporniți sistemul de operare ca să vă asigurați că a fost ștearsă partiția Windows (țineți apăsată tasta ALT în procesul de boot și verificați dacă mai apare vreo unitate Windows).
- După boot-area în MacOS porniți din nou BootCamp Assistant. Introduceți acum în laptop stick-ul USB creat la punctul 4 și alegeți din BootCamp Assistant opțiunea de creare a unui disc pentru Windows. Selectați ce mărime să aibă (eu am mers pe varianta cu 60 GB pentru MacOS și 60 GB pentru Windows). Urmăriți pașii din interfață, sistemul va reporni și începe reinstalarea Windows-ului de pe stick-ul USB selectați versiunea de Windows dorită și la partiții alegeți-o pe cea mai mare, apoi Create și pe urmă porniți instalarea.
- Lăsați-l să își facă treaba. După vreo 20 de minute veți vedea fereastra de configurare a Windows 10 Creators Update. Dacă veți alege să vă conectacți cu un Live ID folosit și pe altă instalare de Windows 10, setările vor fi automat aplicate.
- Implicit Windows 10 instalează drivere pentru multe din componentele de pe MacBook Air, nu însă pe toate. Aveți încă nevoie de driver pentru cititorul de SD, camera web, tastatură, touchpad, placa de sunet. Pentru asta avem al doilea stick, creat ceva mai înainte.
Îl conectați la PC și alegeți Setup – va instala tot ce aveți nevoie. După asta reporniți Windows-ul și gata. Aveți un sistem de operare proaspăt instalat și funcțional.
Ca și alternativă, folosiți pachetul de driver-e BootCamp Assistant de pe site-ul Apple, de aici. Aveți versiunea 5.1.5640 cu drivere de Windows 7,8,10 x64 pentru MacBook Air 2011 până la 2013.
Mai multe detalii despre procesul de instalare Windows 10 pe MacBook găsiți și pe site-ul Apple urmând link-ul de aici. - E posibil ca la repornire să nu intre direct în Windows ci să se reîntoarcă în MacOS. Puteți selecta ce sistem de operare doriți să fie încărcat dacă la pornire țineți apăsată tasta ALT și apoi folosiți tastele cursor să vă selectați sistemul de operare dorit.
Ce am avut de câștigat cu acest reinstall?
- 5 upgrade-uri m-au costat destul de mult spațiu pierdut în Windows
- Am putut să trec înapoi de la varianta Enterprise la cea Pro
- Windows-ul este ceva mai rapid.
Spor!