Azi, în cadrul unei conferințe de presă Telekom România și Ericsson au realizat prima demonstrație live din România a capabilităților tehnologiei 5G, atingând viteze de până la 24 Gbps pentru transferul de date. Totodată au fost prezentate cinci soluții explorând capabilitățile tehnologiei 5G: vitezele atinse prin intermediul 5G, două soluții de robotică în cloud și două soluții de tip smart city.
Tehnologia 5G este planificată să fie disponibilă în 2020, în conformitate cu agenda internațională actuală și este de așteptat ca noile capabilități, caracteristici și soluții ale tehnologiei 5G să accelereze procesul de transformare digitală a industriilor și tranziția la societatea interconectată.
Demonstrația live din cadrul evenimentului a evidențiat capabilitățile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latența și directivitatea de radiație controlată (beam forming), atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.
“Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul Grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți şi va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiţi să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, a spus Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom Romania.
5G reprezintă baza în conștientizarea întregului potențial al Societății Interconectate. Această tehnologie va permite organizațiilor să penetreze noi piețe și să construiască noi fluxuri de venituri în baza unor modele de afaceri și a unor soluţii cu totul noi, inclusiv aplicații de tipul Internet of Things (IoT). Noile capabilităţi 5G acoperă mai multe dimensiuni, inclusiv o flexibilitate extraordinară, nevoi reduse de consum de energie, o capacitate mai mare, lățime de bandă, securitate, fiabilitate, viteze, cât și o latență mai mică, dar și costuri foarte scăzute ale dispozitivelor în cazul aplicațiilor Machine to Machine (M2M).
Scopul demonstrației efectuate astăzi de către Telekom Romania și Ericsson a constat în instalarea dedicată a unei platforme prototip 5G, prin care au fost obținute viteze foarte mari, de până la 24 Gbps, folosind o tehnologie avansată de construcţie a antenelor. În plus, au fost prezentate o soluție de robotică în cloud, un robot autonom, o soluție bazată pe senzori montați pe un vehicul în mișcare pentru a obține o monitorizare dinamică a mediului și o demonstraţie live de transport urban conectat.
via Telekom