HEIF este un nou format pentru stocarea pozelor ce a fost de ales de Apple pentru a înlocui clasicul (și vechiul) JPEG. Iar dacă Apple a decis că e momentul să facă o schimbare e cam clar că și ceilalți din industrie îi vor urma, fie că vor fie că nu. Așa că odată cu momentul în care iOS 11 va fi lansat oficial, HEIF va fi noul standard pentru salvarea pozelor.
Bănuiesc că mulți dintre voi doresc să știe ce este HEIF și de ce ar fi mai bun ca JPEG și cel mai important, care va fi impactul asupra noastră, a tuturor, atunci când sistemul de operare iOS 11 îl va folosi pentru salvarea pozelor.
Haideți să vedem:
1. HEIF produce fișiere de dimensiune mai mică decât JPEG și o calitate mai bună
HEIF vine de la High Efficiency Image File Format — care este o implementare a formatului HVEC (sau H.265) pentru poze. Marele său avantaj este acela că pozele salvate în HEIF au jumătate din dimensiunea unui JPEG și o calitate superioară, urmarea este că vom putea automat să ne dublăm numărul de poze stocate pe memoria internă a smartphone-ului.
Acest lucru e posibil pentru că algoritmii de compresie împreună cu puterea de procesare au evoluat extrem de mult în ultimii 20 de ani. Sai mai bine spus în ultimii 25 de ani, pentru că JPEG s-a născut în anul 1992. De menționat că modelele noi de dispozitive mobile de la Apple au suport hardware pentru compresia/decompresia formatului HVEC, automat și HEIF, ceea ce permite viteze foarte bune de manipulare.
2. HEIF este un format flexibil
Față de JPEG, HEIF se diferențiază semnificativ prin faptul că este un container pentru fișiere. JPEG conține o singură imagine, HEIF poate să conțină una sau o secvență de imagini ceea ce îl face perfect pentru stocarea pozelor Live.
HEIF poate să aibă transparență și adâncimea de culoare până la 16 biți, dublă față de cei 8 folosiți de JPEG – strict pentru iPhone, formatul HEIF va putea stoca toată gama de culori înregistrată de senzorul optic pe 10 biți.
HEIF e un format care permite manipulări ale imaginii: poza poate să fie rotită, să fie redimensionată fără să fie nevoie de suprascriere – ceea ce la un moment dat permite revenirea fără probleme la starea inițială.
3. Compatibilitatea pozelor din iOS 11 cu alte dispozitive, servicii
Cu toții suntem obișnuiți să avem poze în format JPEG. E un standard și prea puțini dintre noi au chef să încerce ceva nou. E firesc să ne întrebăm ce urmează când iOS 11 va fi lansat și va trebui să lucrăm cu pozele.
Vom putea să le urcăm pe Instagram, Facebook sau să le vedem pe un PC/Mac?
Răspunsul e simplu: DA. Pentru interacțiunea cu alte aparate/servicii nu se schimbă nimic pentru că sistemul de operare iOS va ști să facă conversia din HEIF în JPEG atunci când va trebui să interacționăm cu servicii/aparate. Se face transparent, fără ca utilizatorul să știe, simtă sau vadă asta, puterea de procesare din noile aparate iPhone/iPad fiind suficient de mare încât procesul să se facă instant.
În timp e foarte posibil ca HEIF să înceapă să fie adoptat la scară mare, inclusiv în site-uri, chestie care va duce la reducerea dimensiunii și automat la o calitate mai bună a pozelor afișate.
4. HEIF nu e format proprietar Apple
E important de menționat că formatul HEIF nu este unul proprietar Apple și la fel ca JPEG-ul sau AAC va putea fi folosit de toată lumea. Este un standard creat de MPEG.
5. E nevoie de licență pentru folosirea HEIF?
Teoretic nu. În cazul aparatelor Apple, acestea au deja suport hardware pentru codare/decodare, ceea ce înseamnă că licența e deja plătită. Pentru celelalte, e o discuție mai largă, pentru că acolo unde nu e suport hardware, de poate folosi software – care teoretic e gratuit (detalii aici).
În condițiile de mai sus decizia Apple de a schimba formatul JPEG e una înțeleaptă și probabil că va duce industria încă un pas înainte, așa cum a făcut-o și cu alte ocazii.
JPEG Are 25 de ani, și-a făcut treaba, e timpul să iasă la pensie.
Bine ai venit HEIF!
via KT
[…] JPEG, pentru salvarea pozelor făcute cu camerele de pe S10, fapt ce permite la fel ca pe iOS (citiți aici ce este noul format HEIF și ce beneficii aduce), o compresie mult mai bună, la o calitate superioară formatului clasic […]
[…] iOS să aducă soluții similare widget-urilor și notificările în timp real, acum Google a decis că inovația Apple vizavi de suportul HEIF și HDR trebuie adusă și în curtea fanilor Android. Microsoft a făcut deja asta pe Windows 10, a venit […]