HTC a prezentat oficial modelul U11, noul flagship al companiei. Am avut ocazia să mă joc cu el o vreme, așa că vă pot spune câte ceva despre el și mai ales despre ce aduce el nou în peisajul actual al pieței de smartphone. Da, deși pare destul de greu de adus ceva nou, iată că HTC reușește să inoveze și să surprindă din nou, la fel cum a făcut-o de atâtea ori în istoria companiei. Însă până la a ajunge la elementele de noutate aduse de acest terminal și la impresiile personale despre el, aș vrea să trecem foarte rapid prin lista de specificații tehnice propuse de HTC U11.
Așadat, modelul HTC U11 (până la urmă aceasta a fost denumirea comercială pe care s-a mers, am intuit corect) propune:
PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 835, octa-core pe 64 biți, până la 2,45 GHz
ECRAN: 5,5 inch, Quad HD (2560 x 1440) Super LCD 5, 3D Corning Gorilla Glass 5
MEMORIE
- Inclusă: 4 GB RAM / 64 GB stocare
- Extensibilă: extensia prin microSD suportă carduri de memorie adiționale de până la 2 TB
PLATFORMĂ
- Android 7.1 cu HTC Sense
- HTC Edge Sense: strânge telefonul pentru a lansa funcții și nu numai
- HTC Sense Companion: sugestii pe baza obiceiurilor tale
- Google Assistant (disponibilitatea variază)
- Amazon Alexa (disponibilitatea variază)
CAMERA FOTO
Camera foto principală
- 12 MP HTC UltraPixel 3 cu pixeli de 1,4 μm
- UltraSpeed Autofocus
- Senzor BSI
- Stabilizare Optică a Imaginii (OIS)
- Apertură de f/1.7
- Bliț Dual LED
- Auto-temporizator de până la 10 secunde
- Detecție a feței
- Modul Pro cu control manual, expunere de până la 32 secunde, și suport pentru formatul RAW
- HDR Boost
- Panoramă
- Hyperlapse
- Filmare cu încetinitorul (1080p la 120 cps)
- Înregistrare video 4K cu 3D Audio, înregistrare stereo Hi-Res, și Acoustic Focus
- Video Pic
Camera foto frontală
- 16 MP
- Senzor BSI
- Machiaj live
- Auto Selfie
- Voice Selfie
- Auto-temporizator de până la 10 secunde
- HDR Boost
- Panoramă Selfie
- Înregistrare video Full HD 1080p
SUNET
- HTC USonic cu Anulare Activă a Zgomotului
- HTC BoomSound ediția Hi-Fi
- Înregistrare 3D Audio cu 4 microfoane
- Certificare Hi-Res audio
REZISTENȚA LA APĂ ȘI PRAF (NIVEL IP): IP67
ACUMULATOR
- Capacitate: 3000 mAh
- Timp convorbire pe 3G/4G: până la 24,5 ore
- Timp în modul standby pe 3G/4G: până la 14 zile
- Modul de economisire a energiei
- Modul de economisire extremă a energiei
- Quick Charge 3.0
FUNCȚII ADIȚIONALE
- Comenzi vocale mereu pornite
- Motion Launch
- Scăderea volumului soneriei la apucarea telefonului
- Modul buzunar
- Oprirea soneriei la întoarcerea telefonului
- Personalizarea culorilor ecranului
DIMENSIUNI: 153,9 x 7,.9 x 7,9 mm
GREUTATE: 169 g
SIM: Nano SIM
Dincolo de specificațiile sale tehnice, avem, în mod evident discuția despre aspect. La fel ca la modelele anterioare HTC U Play și HTC U Ultra, producătorul taiwanez a ales să meargă pe o carcasă din sticlă, o sticlă specială din mai multe straturi, fabricată prin tehnologia Optical Spectrum Hybrid Deposition, o suprafață lichidă așa cum o numesc cei de la HTC. Aici părerile sunt împărțite. Pe de-o parte, această combinație de ramă metalică cu spate din sticlă, permite o gamă mai largă de culori. Și surpriza plăcută este reprezentată de varianta roșie, care va ajunge inclusiv în România, pe canale oficiale. Lista completă de culori este următoarea: Amazing Silver, Sapphire Blue, Brilliant Black, Ice White și Solar Red, care va fi lansat la o dată ceva mai târzie.
Pe de altă parte, sticla lucioasă de pe spate este un adevărat magnet pentru urmele degetelor, pentru amprentele care sunt vizibile imediat.
Așa că revenim la discuția care apare inevitabil în legătură cu noua strategie HTC: sticlă sau metal. Personal înclin înspre construcția metalică de la modelele One M8, M9 și HTC 10, ultimul fiind, după părerea mea și cel mai reușit. Tocmai de aceea l-am folosit ca etalon pentru o scurtă comparație. Aveți mai jos câteva fotografii cu HTC 10 și HTC U11 (am ales tot modelul negru, pentru o comparație cât mai apropiată). Fiecare decide care este design-ul mai potrivit, până la urmă aprecierea este una subiectivă. Iar părerea mea cred că o știți deja.
E drept, trebuie spus acest lucru, HTC U11 vine mai aproape de trendul actual în ceea ce privește construcția telefoanelor smart. Și poate că tocmai ieșirea din acest trend era atât de frumoasă la HTC 10.
Trecem foarte pe scurt la partea de inovație, acolo unde, așa cum am spus, HTC a reușit din nou să surprindă și să vină cu ceva inedit. Și acel ceva inedit este fără îndoială HTC Edge Sense. Îți ia cinci-zece minute să te obișnuiești cu acest nou mod de a controla telefonul, care presupune o strângere destul de naturală a marginilor acestuia pentru activarea diferitelor funcții, care se pot customiza pe nevoile fiecărui utilizator.
Inițial am fost tentat să acționez cei doi senzor din jumătatea inferioară a ramei telefonului cu degetele, dar am realizat apoi că și în podul palmei, în poziția firească în care ți telefonul în mână funcționează. Sunt două tipuri de apăsare, una lungă și una scurtă, atât durata cât și intensitatea lor fiind configurabile. La fel se pot configura și funcțiile activate de aceste strângeri și, un lucru foarte util, în interiorul aplicațiilor se va putea folosi această modalitate de control pentru a activa funcții specifice fiecărei aplicații. În plus, este o modalitate de control care funcționează chiar și atunci când utilizatorul poartă mănuși sau cânt, spre exemplu, faci fotografii sub apă (da, trebuie spus încă o dată, are certificare IP67).
O să atașez un foarte scurt material video în care vedeți cum funcționează HTC Edge Sense. Nu are o calitate foarte bună, fiind realizat în condiții dificile, însă principiul de bază de funcționare al HTC Edge Sense se înțelege destul de clar.
Există chiar și două indicii grafice care apar pe marginile ecranului, în dreptul celor doi senzori și care îți arată că folosești funcția respectivă.
Este greu de descris în teorie, însă în practică este extrem de ușor de înțeles și de învățat cum se utilizează această modalitate nouă de control. Și sunt convins că se va dovedi de foarte multe ori utilă.
Ce ar mai trebui remarcat în legătură cu HTC U11? Faptul că este primul smartphone al companiei cu certificare IP67, faptul că pe lângă integrarea cu Google Asistant și cu Amazon Alexa, în China va fi integrat și cu noul asistent virtual pe care HTC il dezvoltă împreună cu Baidu DuerOS. Și, important, faptul că prețul său va fi plasat undeva în jurul valorii de 3400 de lei. Cel puțin asta au lăsat să se înțeleagă oficialii companiei.
Și, cel mai important, faptul că camera de pe HTC U11 a primit cel mai mare scor de la DxO Mark până în prezent, înregistrând 90 de puncte. Deși unii s-ar fi așteptat la un sistem dual camera, devenit parcă tot mai popular în ultima vreme, uite că tehnologia UltraPixel, ajunsă la generația a treia, încă face treabă. Și face o treabă foarte bună!
La prima vedere, HTC a reușit să facă un produs excelent. Prima experiență de utilizare, confirmă această senzație. Rămâne să vedem cât de mult se va păstra această impresie după o utilizare mai îndelungată. Și asta va face subiectul unui review detaliat.