Am testat timp de aproape o lună un terminal destul de interesant de la Lenovo, un smartphone din zona mid-range cu un raport preț/specificații destul de atractiv. Este vorba despre modelul Lenovo P2, care are câteva argumente interesante care îl pot impune în preferințele cumpărătorilor indeciși. Mai ales în rândul acelor cumpărători care au un buget limitat pentru achiziția unui telefon inteligent și care vor să valorifice cât mai bine acest buget, măcar la nivel de aspect fizic, de construcție și mai ales la nivel de specificații tehnice. Da, este un terminal ceva mai vechi, lansat de Lenovo în toamna anului trecut, însă configurația sa este destul de actuală, ba chiar depășește multe telefoane mai recente, care vin să se plaseze pe același interval de preț.
Senzația pe care mi-a lăsat-o acest Lenovo P2 este de telefon pe care te poți baza. Și spun asta nu doar din perspectiva autonomiei, care în mod evident reprezintă un as pe care terminalul în scoate la înaintare în fața competitorilor, ci și din alte motive. Este stabil, are o interfață destul de simplă, care nu este deloc încărcată cu bloatware și este foarte bine construit din punct de vedere fizic. Nu impresionează prin design, păstrează aceleași linii oarecum terne pe care Lenovo le-a cam folosit în ultima vreme și pe care le-am văzut și la Lenovo K6, dar care dau impresia de lucru solid, bine închegat. Senzația că nu te va lăsa la greu este valabilă atât din punct de vedere software, cât și la nivelul construcției. Și este destul de importantă pentru relația dintre utilizator și dispozitivul său.
Înainte de a trece la analiza argumentelor pe care acest telefon le scoate la înaintare, trebuie să vedem puțin cam care este configurația sa. L-am plasat deja în zona de mid-range, ba chiar l-aș poziționa în jumătatea de sus a acestui segment. Și tocmai de aceea, vreau să argumentez această poziționare prin a vă prezenta lista cu caracteristicile tehnice ale acestui terminal.
Așadar, lista completă cu specificațiile tehnice ale lui Lenovo P2:
- Ecran: Super AMOLED
- Dimensiune: 5,5 inchi
- Rezoluție: full HD (1080 x 1920 pixeli)
- Densitate: 401 ppi
- Protecție: Gorilla Glass 3
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 625
- Procesor: octa-core 2,0 GHz (Cortex-A53)
- GPU: Adreno 506
- Memorie RAM: 3 sau 4 GB
- Stocare internă: 32 sau 64 GB
- MicroSD: da (slot hibrid)
- Cameră foto principală: 13 megapixeli (f/2.0)
- Cameră foto frontală: 5 megapixeli (f/2.2)
- Sistem de operare: Android 6.0.1 Marshmallow cu upgrade la Android 7.0 Nougat
- Acumulator: 5100 mAh (Li-Ion)
- Încărcare rapidă: da
- Senzor pentru citirea amprentei: da
- Dual-SIM: da (slot hibrid)
- LTE: da
Așa cum se poate vedea, Lenovo P2 are mai multe variante la nivel de memorii. Cea testată de noi a fost cea cu memorie RAM de 4 GB și capacitate internă de stocare de 32 GB. Poate că pentru cei care vor să folosească două SIM-uri ar fi mai indicată cea cu memorie internă de 64 GB, pentru că Lenovo P2 propune un slot hibrid SIM2/microSD.
Așa cum se poate vedea, configurația este mai mult decât decentă pe segmentul mid-range. Și este destul de evident accentul pus de Lenovo pe autonomie, prin capacitatea de 5100 mAh a acumulatorului, una cu mult peste media propusă de telefoanele din această categorie. O configurație care, pentru amatorii de cifre și comparații, a dat un scor oarecum sub așteptările mele în AnTuTu Benchmark. Vă las totuși capturile de ecran, în caz că vreți să vedeți câteva detalii.
Dincolo de AnTuTu, performanța este reprezentată de fapt de stabilitatea telefonului în timpul utilizării cotidiene, de comportamentul său din perioada testării. Nu am avut nicio problemă de ordin tehnic (sacadare, blocare, încingere) așa că, din acest punct de vedere, pot spune că performează bine.
Autonomia
În strânsă legătură cu configurația detaliată ceva mai sus, intrăm în zona argumentelor pe care le are acest telefon și începem cu autonomia. Este clar un avantaj major în fața competitorilor. Și este dată nu doar de capacitatea mare a acumulatorului, 5100 mAh, așa cum am văzut, dar și de funcțiile speciale pregătite de Lenovo pentru conservarea cât mai eficientă a energiei. De altfel, telefonul vine prevăzut chiar cu un buton lateral dedicat, un fel de switch, care declanșează o interfață special concepută pentru eficientizarea consumului bateriei și pentru a prelungi cât mai mult durata acestuia de viață între două încărcări.
Lenovo a denumit această funcție Ultimate Power Saver și, dincolo de interfața simplificată, care îți arată foarte clar cât te va mai ține bateria, apelarea ei prin acționarea acelui buton oprește și datele mobile și majoritatea aplicațiilor, lăsând utilizatorul să folosească doar funcțiile de apelare și pe cele de mesagerie. Practic, îți transformi smartphone-ul într-un feature phone, doar de dragul bateriei.
Acest mod se va dovedi extrem de util în situații critice. Pe de altă parte, sunt momente în care butonul lateral care activează modul Ultimate Power Saver, poate fi acționat accidental. Totuși, eu cred că este o funcționalitate benefică.
Cum se traduce această focusare a lui Lenovo P2 pe zona de autonomie? Într-un comportament peste așteptări. Recunosc că nu am folosit deloc Ultimate Power Saver, pentru că accesul la Internet este destul de important, mai ales pentru partea de mail. Însă, chiar și fără acest mod, am reușit să ajung și la patru zile și jumătate de autonomie între două încărcări, cu un singur SIM, cu date mobile sau conectare la două wireless-uri (acasă și birou), cu convorbiri destul de frecvente (l-am folosit ca telefon pentru job), social media, mailing și browsing.
Să considerăm totuși o medie de trei zile de autonomie (cifră pe care am văzut că au vehiculat-o și cei de la Lenovo) și tot avem un comportament la care mulți utilizatori de smartphone nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Și ea este totuși atinsă de Lenovo P2 fără eforturi evidente. Motiv suficient pentru a considera autonomia acestui terminal ca principalul argument în fața competitorilor, argument care să îl aducă în atenția celor care caută un telefon care să îi scape de grija încărcării zilnice.
Pretul
Lenovo P2 are un preț pe care eu îl consider destul de atractiv, mai ales privit prin perspectiva specificațiilor tehnice enumerate mai sus. Lenovo P2 costă 1490 de lei pe eMag.ro (este vorba chiar despre versiunea testată de noi, cea cu 4 GB de memorie RAM și capacitate internă de stocare de 32 GB). Este un preț cinstit, care oferă câteva specificații atractive. Aș aminti aici doar display-ul Super AMOLED de 5,5 inchi și rezoluție full HD sau memoria RAM de 4 GB, destul de rar întâlnite în segmentul mid-range.
Eu îl consider un preț bun pentru un terminal din categoria sa, disponibil oficial pe piața din România. E drept, dacă vrem să facem comparații, la aceiași bani poți găsi flagship-uri de acum aproape trei ani, precum LG G4 sau HTC One M8. Însă, dacă mergem doar înspre terminale care au fost lansate în ultimele șase-șapte luni, atunci Lenovo P2 are destul de puțini competitori cu aceleași specificații la un nivel apropiat de preț.
În plus, terminalele celor de la Lenovo devin și mai atractive odată cu trecerea timpului, așa că s-ar putea ca după încă câteva luni P2-ul să fie o afacere și mai bună.
Constructie si design
Într-o perioadă în care tot mai mulți producători de smartphone trec pe carcase din plastic glossy, lucioase, învelite cu sticlă (și care, după părerea mea, sunt un adevărat magnet pentru urmele de degete), începi să apreciezi o construcție metalică de tip unibody. Aș fi preferat, personal, o culoare ceva mai vie, am spus-o deja că nu îmi place acest gri metalic pe care Lenovo îl folosește excesiv și la alte terminale, denumit Graphite Gray. Mi-ar fi plăcut să văd și cealaltă versiune în care se vinde Lenovo P2, Champagne Gold. Sunt aproape sigur că mi-ar fi plăcut mai mult.
Însă, dincolo de culoare, construcția metalică este una fericită.
E drept, merge pe rețeta consacrată după mulți de Apple cu al său iPhone, construcție pe care eu cred că HTC a fost cel care a adus-o inițial în industria de smartphone, dar este o rețetă dovedită a fi de succes. Telefonul este foarte bine închegat și lasă impresia de lucru trainic, construit cu simț, care nu te va lăsa la greu. Senzația aceasta de ordin fizic merge de minune cu autonomia telefonului, care îi conferă utilizatorului un alt fel de siguranță.
Îmi place mult modul în care liniile carcasei metalice se continuă cu ecranul, trecerea fiind una foarte lină, lucru care denotă o atenție la detaliu din partea producătorului chinez. Una peste alta, avem un telefon care se ține și se simte extrem de bine în mână.
E drept, aprecierea este subiectivă și ține de gusturile fiecărui utilizator, de aceea, la fel ca la toate materialele de acest gen, o să vă îndemn să încercați să luați contact cu terminalul, să îl țineți în mână, să vedeți care este prima senzație. Contează extrem de mult!
Alte aprecieri PRO si CONTRA
Mi-a mai placut destul de mult la acest smartphone ecranul. Ca de obicei, Super AMOLED-ul face treabă bună atunci când vine vorba despre culoare și despre vizibilitatea în lumină puternică, acolo unde se descurcă mai bine decât alți competitori de pe aceeași nișă. Este un alt avantaj al acestui smartphone, pe care nu puteam să îl trec cu vedere.
Pe de altă parte m-a dezamăgit camera foto, de la care aveam așteptări mai mari.
Fără să intru prea mult în detalii, pentru că de multe ori imaginile fac cât o mie de cuvinte, vă las cu câteva fotografii realizate cu Lenovo P2. Câteodată, mai ales în lumină naturală puternică, pare să se descurce destul de bine, intensificând culorile până la un nivel prea ridicat. Însă atunci când lumina nu este foarte bună, parcă rezultatul lasă de dorit.
De asemenea, se poate observa modul în care este reprodus în fotografiile realizate albastrul cerului. Pozele au fost făcute într-o zi extrem de senină, însă cerul capătă pe alocuri nuanțe de gălbui, mai ales la intersecția cu planul apropiat. În alte poze, este foarte deschis la culoare, devenind aproape alb.
Mai jos aveți un set de trei fotografii realizate la Cetățuia Brașovului, toate trei cu focus pe incripția din perete. Rezultatele diferă de fiecare dată.
Un alt set de fotografii, cu trei planuri, cu focus pe fiecare dintre cele trei planuri. Culorile sunt și aici alterate.
Senzorul de pe Lenovo P2 pare destul de inconsecvent și de aceea, de multe ori, rezultatul vă poate surprinde neplăcut. Și este păcat, pentru că pentru mulți utilizatori, calitatea fotografiilor realizate este unul dintre primele criterii care contează în alegerea unui smartphone.
Concluzii
Pentru genul de utilizator care nu pune un preț foarte mare pe fotografiile realizate cu telefonul și care are de la camera foto pretenții de nivel mediu în cel mai bun caz, Lenovo P2 este o opțiune interesantă, care iese în evidență printr-un raport preț/specificații destul de bun, dar mai ales prin autonomia cu mult peste medie pe care o oferă. Un display Super AMOLED și o memorie RAM de 4 GB sunt tresăturile care merită ținute minte și privite prin perspectiva prețului acestui dispozitiv.
Mai ales dacă este comparat cu telefoane din generația sa, poate avea un avantaj. Cred eu însă că principalii săi competitori sunt flagship-urile de acum doi-trei ani, care pot fi găsite la prețuri similare (chiar mai mici câteodată). Eu cred că aș opta pentru un smartphone actual, cu un sistem de operare mult mai recent ca și versiune. Alegerea vă aparție și cu siguranță va conține și motivații subiective.