Pentru cei care nu știu, este vorba despre o aplicație de smartphone, disponibilă atât pentru utilizatorii de Android, cât și pentru cei de iOS, care permite verificarea foarte rapidă a transporturilor de masă lemnoasă, pentru a identifica urgent care dintre ele sunt ilegale și a acționa în consecință.
Aplicația a fost dezvoltată de către Indaco Software Development și face parte dintr-un proiect mai amplu inițiat anul trecut de Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor impreună cu Guvernului României, proiect care își propune transparentizarea a activitații de exploatare de masă lemnoasă din Romania. În acelasi timp aplicația este o metodă rapidă de identificare a tăierilor ilegale din Romania.
Este o problemă pe care foarte mulți dintre noi a conștientizat-o la un moment dat, așa că Inspectorul Pădurii este un prim pas înspre o implicare dincolo de like-uri și share-uri pe Facebook. Funcționează extrem de ușor și este intuitivă. Am folosit-o recent, așa că vă voi arăta în cele ce urmează care sunt pașii care trebuiesc urmați pentru a verifica un transport de masă lemnoasă.
În primul rând trebuie să instalați aplicația Inspectorul Pădurii din Google Play (link aici) sau din Apple Store (link aici). Odată instalată aplicația, în momentul în care identificați un transport care vi se pare suspect, o deschideți pentru a verifica numărul de înmatriculare al vehiculului respectiv.
După cum se poate vedea, era o oră destul de târzie în momentul în care am ajuns în spatele unui camion plin cu lemn destul de proaspăt tăiat, motiv pentru care am decis să verificăm dacă există autorizație de transport pentru el.
Se introduce numărul de înmatriculare pentru verificare, după modelul afișat de aplicație.
În momentul introducerii, aplicația verifică în SUMAL (Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialelor Lemnoase) dacă există autorizație de transport emisă pentru respectivul număr de înmatriculare în ultima perioadă (mai exact în ultimele 72 de ore). În cazul nostru, se pare că transportul era legal. Se oferă chiar și detalii despre transportul respectiv (timpul lemnului și volumul total).
În eventualitatea în care transportul nu este autorizat în ultimele 72 de ore, aplicația notifică utilizatorul și îi oferă posibilitatea apelării rapide, prin telefon, a numărului de urgență 112. Ceea ce ar trebui să și faceți, pentru că sunt șanse mari ca transportul respectiv să fie ilegal. Și asta se întâmplă de cele mai multe ori în urma unor operațiuni ilegale de tăiere. (Pentru exemplificare, am folosit un număr de înmatriculare la întâmplare).
Este foarte ușor de folosit și, așa cum spuneam, este un mare pas înainte, de la simplele like-uri și share-uri de pe Facebook. Un pas înspre normalitate! Așa că vă îndemn să folosiți Inspectorul Pădurii, nu se știe cât o vom mai avea la îndemână.
Cu marea rugăminte de a nu face acest lucru în timp ce conduceți. Dacă chiar nu aveți un pasager care să se ocupe de verificarea numărului de înmatriculare, trageți pe dreapta până îl introduceți în aplicație.