Am vorbit cu ceva vreme în urmă despre LG Telly Woofy și despre LG Sound+. Telly Woofy este un subwoofer pentru televizor extrem de versatil, produs de LG. Dincolo de hardware în sine, LG a încercat să ofere însă ceva mai mult. Un concept care poartă numele de LG Sound+ și care presupune împachetarea acestui subwoofer cu un televizor LG cu webOS 3.0, tocmai datorită soluțiilor software speciale care au fost integrate în această versiune a sistemului de operare pentru televizoare inteligente de la LG. Este vorba LG Music Player, Magic Sound Tunning sau Smart Sound Mode. Noi am testat Telly Woofy cu un televizor LG 50UH635V, un televizor UHD cu diagonală de 126 centimetri, care costă 2750 lei la eMag.
Pentru o mai bună manevrabilitate, în acest concept de LG Sound+ ar fi indicat să fie inclusă și o telecomandă LG Magic Remote, un accesoriu care, după părerea mea, nu ar trebui să îi lipsească niciunui proprietare de smart TV LG.
Revenind la subwooferul nostru LG Telly Woofy, trebuie spus că acesta poate funcționa și în varianta să-i spunem simplă, în combinație cu orice televizor, indiferent de producător și de sistemul de operare, dacă vorbim de smart TV-uri. Singura condiție este ca acesta să fie dotat cu o ieșire optică și să fie capabil să redea sunetul simultan atât pe ieșirea optică, cât și pe sistemul propriu de difuzoare. Cred că ați intuit deja că partea de conectare se face cu ajutorul cablului optic (inclus în pachet), care asigură o transmisie digitală curată a semnalului audio de la TV la subwoofer.
Tocmai de aceea am ales să vorbesc despre configurarea subwooferului și nu despre instalarea sa. Pentru că instalare este cam pretențios spus. Telly Woofy trebuie conectat în ieșirea optică, cu ajutorul cablului din pachet. Ca o mențiune specială, trebuie notat că lungimea cablului este suficientă pentru a permite diferite poziționări ale wooferului în funcție de mobilier și de locul televizorului.
De aici, trebuie doar setată opțiunea care permite televizorului să redea sunetul în același timp și prin ieșirea optică și prin sistemul propriu de difuzoare.
În cazul televizorului nostru LG 50UH635V, acest lucru poate fi făcut în două moduri.
O variantă ar fi prin intermediul meniului rapid care poate fi apelat direct de pe telecomanda LG Magic Remote și care este afișat pe laterala din dreapta a ecranului. În cadrul acestui meniu, la partea de sunet, se afișează direct opțiunile de ieșire a sunetului, din care trebuie să selectăm Internal TV Speaker + Audio Out (Optical).
Cealaltă variantă presupune intrarea în meniul principal al televizorului, apoi în submeniul dedicat sunetului (Sound) și apoi în alegerea căii de ieșire a sunetului (Sound Out).
De aici se selectează aceeași opțiune Internal TV Speaker + Audio Out (Optical).
Ca o mențiune, partea de instalare a lui LG Telly Woofy diferă în funcție de producătorul și sistemul de operare al televizorului. Eu am exemplificat, așa cum am spus și mai sus, pe un LG 50UH635V, însă pentru rezultate corecte indiferent de televizorul deținut, este indicat să consultați manualul de instrucțiuni al televizorului, în cazul în care nu vă descurcați.
Asta a fost tot ceea ce înseamnă punerea în funcțiune într-un mod corect a lui LG Telly Woofy. De aici încolo începe partea de Sound+, cea care presupune configurarea subwooferului pe un televizor LG cu webOS 3.0 (LG 50UH635V în cazul nostru), astfel încât să obținem performanțe maxime de la el în materie de efecte audio, de claritate și calitate a sunetului și, de ce nu, chiar și de volum.
Un prim pas ar fi reprezentat de activarea modului Smart Sound (On), din același submeniu Sound din cadrul meniului principal al televizorului. Acum lista cu opțiuni în materie de sunet este ceva mai largă.
O setare al cărei efect se simte instant este Magic Sound Tuning, cel mai de jos submeniu din meniul Sound. Acolo se pot alege mai multe presetări: Standard, Bass Mode, Treble Mode, Flat Mode.
Vă recomand să le încercați pe toate și să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine. O influență foarte mare asupra lor o are calitatea semnalului atunci când vine vorba despre posturile TV, iar aici fiecare operator are plusurile și minusurile sale.
Pentru cei care se mulțumesc mai greu, se poate face și o setare proprie, care ține cont de poziția televizorului și a privitorului (Start New Sound Tuning).
Este nevoie de o telecomandă LG Magic Remote pentru ca televizorul să determine exact poziția privitorului astfel încât să facă automat setările în funcție de aceasta. Sfatul meu este să încercați și un tuning personalizat. Dacă nu vă satisface rezultatul, puteți oricând reveni la una dintre cele patru setări predefinite (Standard, Bass Mode, Treble Mode, Flat Mode).
Ca o scurtă paranteză, tot în meniul principal de sunet al televizorului (Sound), aveți și opțiunea de a regla timing-ul între semnalul audio și cel video, atunci când apar decalări între cele două (AV Sync Adjustment).
Tot în meniul principal de sunet al televizorului (Sound) avem posibilitatea de a selecta tipul de semnal audio care intră în televizor, atunci când sunt mai multe opțiuni. Acest lucru se poate face în DTV Audio Setting, iar recomandarea mea este să îl lăsați pe Auto.
Așa cum se poate vedea, sunt multiple opțiuni de reglare a sunetului astfel încât să corespundă gusturilor fiecărui utilizator. Chiar și în aplicații sunt astfel de setări, pe care le veți întâlni, de exemplu, în LG Music Player. Asta înseamnă de fapt LG Sound+, o experiență audio completă și customizabilă pe care LG încearcă să le-o ofere utilizatorilor.
Eu vă recomand să vă jucați cu toate aceste setări, pentru că numai experimentând veți ajunge la acel sunet care vi se pare cel mai potrivit. În plus, nu aveți ce să stricați. Mai mult, calitatea semnalului care intră în fiecare locuință este influențată de o mulțime de factori și diferă de la caz la caz. Tocmai de aceea doar jucându-vă cu aceste setări de sunet puteți să vă dați seama cum scoateți maximul de la LG Telly Woofy.
Ca exemplificare, am constatat că semnalul care trece prin tunnerul celor de la Digi, canalele TV, este mult mai slab decât cel care vine direct în televizor, YouTube spre exemplu. Tocmai de aceea este de recomandat să se evite aceste echipamente ale operatorilor și să se meargă pe un smart card pentru decodarea semnalului, acolo unde este cazul.
Spuneam în materialul anterior despre LG Telly Woofy și LG Sound+ că LG pregătește și o ofertă comercială pentru subwooferul nostru. O să revin cu detalii pe marginea acestui subiect într-un material viitor.