De ce mi-aș lua un hibrid laptop/tabletă, mai ales unul cu Windows 10? Este o întrebare legitimă pe care mi-au adresat-o mai mulți prieteni și cititori de fiecare dată când aduceam în discuție achiziția unui Surface Pro 4 (pe care în continuare sunt decis să o cumpăr la prima călătorie peste ocean).
Răspunsul poate să fie simplu – pentru că îmi place ideea, sau complex – pentru că aduce multe elemente de utilitate pe care odată ce le descoperi vei dori să le ai mereu.
Când am avut ocazia să testez pentru câteva zile laptop-ul hibrid ASUS ZenBook Flip UX360 mi-am adus aminte de momentul în care Steven Sinofsky ne-a vorbit despre noul Windows la evenimentul restrâns de presă de la conferința BUILD 2011: ”dacă ajungi să folosești un hibrid laptop/tabletă cu Windows 8, îți va plăcea ideea de touch încât nu o să mai vrei să renunți”.
De atunci și până acum s-au schimbat multe lucruri pe piață și în Windows, dar ideea de productivitate oferită de o soluție hibrid care poate fi un laptop performant și în același timp o tabletă versatilă rămâne în picioare, iar eu mă bucur că am avut ocazia să o experimentez pe ASUS ZenBook Flip UX360.
De pe urma perioadei de testare pot să vă spun 5 chestii care mi se par relevante.
1. Configurație hardware ok
Modelul ASUS ZenBook Flip UX360 cu care m-am jucat avea în configurație 8 GB RAM, CPU Intel Core i7, SSD de 256 GB, display de 13.3 inci cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și sunet HD Audio. Într-o carcasă de 323 x 220 x 13.9 mm ce cântărește 1,3 kg primești un laptop cu o performanță bună și o tabletă pe care viitorul Windows 10 Creators Update se mișcă chiar foarte bine.
Rezultatul benchmark-ului pentru SSD e mai jos, cu o viteză de citire secvențială de aproape 500 MB/s și una de scriere de 309 MB/s, sună bine.
La fel, rating-ul PassMark pune ASUS ZenBook Flip UX360 într-o poziție bună pentru toți utilizatorii care doresc un sistem mobil suficient de performant încât să nu aibă niciun fel de probleme în operațiile uzuale.
Pentru cine vrea să facă și alte comparații am și rezultatele benchmark-urilor Peacekeeper și Basemark:
2. Windows 10 full pe laptop și tabletă
ZenBook Flip UX360 este un laptop care duce fără probleme Windows 10 Home (sau Pro, după preferință) fiind capabil să ruleze orice aplicație x86, chiar și sisteme de virtualizare dacă e cazul. Asta îl distinge de marea majoritate a tabletelor pe care le veți găsi prin magazinele din România (bineînțeles la prețuri mult mai mici). Una este să folosești un laptop cu Windows 10 care abia se târâie și alta este să ai la dispoziție un sistem pe care Windows 10 merge extrem de bine.
iar când ai terminat de lucrul să poți să transformi laptop-ul în tabletă și să te bucuri de browsing, să consumi știri sau să te uiți la un film având la îndemână versatilitatea unei tablete. Cu toate documentele, pozele, filmele și aplicațiile la îndemână.
3. Carcasă metalică, construcție solidă
Făcând parte din seria ZenBook, UX360 Flip păstrează toate elementele de design ale seriei: adică un aspect clasic de ultra book, carcasă metalică, finisajele rotunjie, grija la detalii și tastatura clasică ASUS cu un touchpad bunicel (aș fi vrut să zic unul foarte bun, însă nu e cazul acum).
Fantele de pe laterale permit o aerisire bună astfel încât să nu fie nevoie pentru răcire de ventilatoare puternice, al căror zgomot să deranjeze în timpul utilizării.
Ca de obicei, orice ultrabook îmi cade pe mână e comparat cu al meu MacBook Air, care deși are mai bine de 5 ani, încă își face treaba excelent. Mi-a plăcut să văd că din punct de vedere constructiv nu sunt diferențe notabile între cele două, din contră, ASUS ZenBook Flip are câteva avantaje: display touch, autonomie mai bună, ieșire HDMI, USB Type-C, USB 3.0 și include în pachet și adaptorul ethernet.
Pentru comparație în ceeac ce înseamnă dimensiunea, vedeți mai jos ASUS ZenBook Flip UX360, cu display-ul întors pentru folosirea în mod tabletă, alături de un smartphone HTC 10.
4. Touch
ASUS prezintă ZenBook Flip ca fiind construit pentru o experiență deosebită în folosirea touch. Confirm că senzorii touch funcționează extrem de bine, iar prin modul în care ecranul poate să se rotească și să rămână deschis în diferite poziții, poți folosi modul tabletă la birou fără să fii nevoit să susții în mână toată greutatea laptop-ului.
Fiind vorba despre un hardware performant, vă dați seama că și experiența de utilizare în mod tabletă este foarte bună, rapidă, fluentă, cu mult peste ceea ce suntem obișnuiți să primim pe o tabletă clasică. Îmi place să citesc de pe tabletă, fie via News, fie via Flipboard. Ambele merg excelent pe ASUS ZebBook Flip.
Am încercat să activez Windows Ink numai că fără un stylus dedicat, e mai greu să scrii folosind degetele. OneNote (căci această aplicație am folosit-o mai mult) merge binișor, mult mai bine decât mă așteptam în modul tabletă, cu recunoașterea scrisului și a gesturilor.
Trebuie să vă spun și că display-ul este unul bun, cu culori vii, strălucitoare,
5. Autonomie
Pentru un laptop cu Core i7 ZenBook Flip UX360 are o autonomie bună. Dincolo de timpii anunțați (nu tocmai în concordanță cu realitatea) de Windows 10, am reușit să folosesc sistemul în mod tabletă pentru mai bine de 4 ore, cu wireless-ul pornit, power management activ pe Power Saver și modul touch.
În lucrul normal, pe modul laptop, cu telefonul conectat prin USB autonomia a trecut și ea de 4 ore. Nu pot să spun dacă într-adevăr se obțin cele 12 ore anunțate de ASUS, perioada de test a fost prea mică să ajung să verific toate aspectele.
Oricum, în comparație cu un laptop normal, hibridul laptop/tabletă oferă o autonomie mult superioară.
Sunt și lucruri care nu mi-au plăcut. Mi-ar plăcea ca ASUS să mai reducă (sau să elimine complet) din software-ul pe care îl preinstalează și să lase o experiență mai curată și mai rapidă. Apoi rezoluția putea să fie puțin mai bună dat fiind prețul la care este vândut acest produs.
Că merită sau nu investiția un astfel de produs e o decizie pe care fiecare trebuie să o ia în funcție de ceea ce are nevoie. Din punctul meu de vedere ASUS ZenBook Flip UX360 oferă exact ceea ce spune că oferă, adică o experiență Windows 10 completă, cu o autonomie bună și o construcție solidă. 5300 (sau mai mult) lei investiți pe un laptop cu Core i7 care e și tabletă nu reprezintă o sumă mare – da, există alternative mai scumpe și mai performante, doar că nu în România.
Ce pot să vă spun este că vă recomand să mergeți într-un showroom și să vă jucați puțin cu ZenBook Flip ca să vedeți cum vă place experiența Windows 10 de pe el. Nu știți ce pierdeți până nu încercați.
Info: ASUS