Lenovo K6 este un terminal mid-range care se plasează ca și preț în limita a 1000 de lei. Este genul de telefon care merge foarte mult pe un raport preț/specificații foarte corect, atractiv și cinstit și care, tocmai din acest motiv, are șanse mari să facă o figură frumoasă de vânzări. Nu excelează la calitatea construcției sau la design (acolo unde merge pe o linie devenită aproape standard și se seamănă destul de mult cu iPhone), însă își face treaba, cinstit și muncitor, fără a-i da bătăi de cap utilizatorului mediu, care nu emite pretenții exagerate de la telefonul său.
Faptul că echilibrează destul de eficient prețul cu specificațiile tehnice l-au și împins în oferta Digi Mobil, acolo unde destul de agresiv promovat. Lenovo K6 costă 899 de lei cu abonament Digi Mobil Optim Nelimitat. În mod surprinzător, poate fi achiziționat chiar mai ieftin. Pe eMag, Lenovo K6 costă 849 de lei, fără obligații contractuale. Un preț care chiar îl transformă în terminal ce merită luat în considerare atunci când intervin limitările legate de buget.
Prin acest preț, Lenovo K6 intră pe un segment de terminale mid-range, cu prețuri în jur de 1000 de lei, care a fost extrem de bine reprezentat în ultima vreme pe MOBzine.ro. M-am bucurat mult că l-am primit la teste, pentru că mi-a oferit ocazia să rearanjez un top al acestei categorii de smartphone-uri care mi-au trecut prin mână și care este deschis de Huawei P9 lite. Cu specificații tehnice destul de asemănătoare și în același interval de preț, am mai testat Honor 7 Lite și, puțin mai mari ca dimensiune (trecem la ecrane de 5,5 inchi), Moto G4, ba chiar și TP-Link Neffos C5 Max. O zonă care, chiar dacă nu este foarte interesantă pentru entuziaștii Android-ului și nu îi motivează ca un flagship cu trăsături de top, face ceva volume de vânzări. Unii mai inspirați, prezenți și în ofertele operatorilor, cu Huawei cel mai activ, se pare, alții doar în open market.
Pe de altă parte Lenovo K6 mi-a arătat destul de clar că, atunci când vine vorba de calitate, mai ales la nivel de construcție, Moto este brand-ul dedicat. Iar telefoanele pe care Lenovo le fabrică și le vinde sub nume propriu, sunt mai puțin atente la aceste detalii și mută focusul pe zona de preț. Este o strategie pe care producătorul chinez a și comunicat-o la un moment dat la nivel oficial și pe care cred că o va mai păstra cel puțin o perioadă.
Specificații tehnice
Înainte de a trece la lista de argumente care m-au determinat să spun că Lenovo K6 este o alegere care trebuie luată în calcul pe un anumit segment de preț, cred că ar fi momentul să trecem în revistă lista cu specificațiile tehnice complete ale lui Lenovo K6. Nu de alta, dar am precizat deja prețul său de comercializare și am și amintit de câteva ori că raportul preț/specificații este unul atractiv. Acum încercăm deja să argumentăm aceste afirmații.
Așadar, lista completă cu specificații tehnice ale lui Lenovo K6:
- Display: IPS LCD 5 inchi
- Rezoluție: 1080 x 1920 pixeli
- Densitate: 441 ppi
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 430
- Procesor: octa-core 1,4 GHz (Cortex-A53)
- GPU: Adreno 505
- Memorie RAM: 2 GB
- Memorie internă: 16 GB (există și o variantă cu 32 GB)
- Slot microSD: Da, până la 256 GB
- Cameră foto principală: 13 megapixeli
- Cameră foto frontală: 8 megapixeli
- Acumulator: Li-Ion 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 6.0 Marshmallow
- Senzor amprentă: Da
- Altele: dual-SIM (hibrid), LTE, radio FM
- Dimensiuni: 141,9 x 70,3 x 8,2 milimetri
- Greutate: 140 grame
Exact cum am afirmat în debutul acestui material, nimic spectaculos din punctul de vedere al specificațiilor, dar cu tot ceea ce îi este necesar pentru a-și duce treaba la bun sfârșit. O configurație decentă, căreia nu pare să îi lipsească nimic capital pentru a satisface cerințele unui utilizator mediu.
Performanțe
Am văzut prețul acestui smartphone, am văzut lista completă de specificații tehnice, este momentul să ne uităm puțin la performanțele sale. Ca întotdeauna, performanțele pot fi privite din două perspective. Cea teoretică, a aplicaților de benchmark, pe care eu unul nu prea le agreez, dar care lasă loc de comparații. Și cea a performanțelor reale, obținute în timpul utilizării cotidiene a terminalului în cauză.
Din prima perspectivă, nu sunt foarte multe de spus. Scorul obținut în AnTuTu Benchmark este mai mic decât al competitorilor direcți, cei pe care i-am enumerat mai sus. Vă las cu capturile de ecran care vă oferă și alte detalii.
Însă această diferență este mult mai puțin sesizabilă în realitate. Telefonul a rulat foarte cursiv, s-a achitat cu brio de sarcinile unei utilizări cotidiene, nu s-a blocat deloc timp de aproape o lună, nu s-a încins și nu s-a sacadat atunci când l-am folosit pentru activități multimedia. E drept, nu l-am folosit la jocuri cu pretenții, am rulat pe el doar un Angry Birds. Deh, vârsta! Însă, în condițiile descrise, și-a făcut treaba cinstit și s-a achitat de toate sarcinile. L-am folosit ca telefon de serviciu, la Integrator Soft, cu transfer de date, conectare la wireless-uri, mail-uri, telefoane, social media și trafic pe internet. Prea puține i se pot reproșa și, dacă ai tot timpul în vedere prețul său de achiziție, aceste reproșuri devin nesemnificative.
Ecran
Ecranul de pe Lenovo K6 este suficient de bun. Este un IPS care se comportă bine chiar și în condiții de lumină naturală puternică, culorile sunt redate destul de bine, luminozitatea este bună, iar rezoluția full HD își face simțită prezența. Este în mod clar unul dintre plusurile acestui smartphone.
Și tot în legătură cu display-ul, un mare plus pentru Lenovo îl constituie faptul că, în pachetul standard, în cutia lui Lenovo K6 pot fi găsite și două folii de protecție pentru ecran.
Sunt accesorii pe care unii utilizatori chiar le folosesc și care, chiar dacă nu sunt scumpe, îi pot bucura pe unii cumpărători, în momentul în care le vor descoperi.
Autonomie
Dacă tot am abordat stilul de utilizare pe care l-am folosit pe Lenovo K6, poate că ar fi momentul să vorbim puțin și despre autonomie. Sunt oarecum legate. În condițiile descrise mai sus și care se aplică la majoritatea telefoanelor din același segment de preț, pe care le-am amintit mai devreme și cu care sunt tentat să îl compar permanent, Lenovo K6 a avut o autonomie medie. Sincer, mă așteptam parcă la ceva mai mult.
Trece de bariera celor 24 de ore, chiar fără prea mare stres din partea utilizatorului, însă, dacă nu l-ai pus puțin la încărcat pe parcursul nopții, a doua zi nu o mai duce până la capăt. Iar nevoia de încărcare apare într-un moment oarecum nefericit al zilei de lucru. Huawei P9 lite ducea două zile complete și de aici sunt tentat să îi dau lui Lenovo K6 o primă bilă neagră. Dar, nu trebuie uitat totuși că telefonul trece lejer de barierea celor 24 de ore, una care este critică pentru multe terminale.
Construcție și design
Deși ar fi fost mai potrivită mai la început o abordare a construcției lui Lenovo K6, iată că de-abia acum i-a venit rândul. Ar fi multe de discutat aici, mai ales legat de calitatea materialelor. Deși este prezentată ca o construcție metalică (de tip unibody), senzația este mai degrabă de plastic. Destul de alunecos (doar ca senzație, în realitate este suficient de aderent) și fără strălucire, cu un aspect mat. Mi se pare că încearcă fără succes să îl imite pe cel de pe HTC One M8 sau M9, telefoane care au dus la excelență construcția metalică unibody. Este totuși metal, dar nu impresionează. E drept, la nivel de aspect, aprecierea este întotdeauna subiectivă.
Din punctul de vedere al designului, avem linii care sunt destul de clasice pentru telefoanele chinezești și care au fost inițial aduse pe piață de iPhone. (Este o discuție lungă și legată de faptul că iPhone s-a inspirat de la HTC, dar nu intrăm în detalii de acest gen tocmai acum.)
Iar ca aspect pozitiv, vine faptul că Lenovo K6 se ține chiar bine în mână. Este și meritul dimensiunilor reduse. Îmbinările sunt bine realizate și, în ciuda dimensiunilor, pare un telefon destul de solid și de rezistent.
Nu mai intru în detalii legate de poziționarea butoanelor și a porturilor, sunt destul de evidente.
Un mare plus, pe care eu îl văd tot la nivel de construcție, este plasarea senzorului pentru citirea amprentei digitale pe partea din spate.
Este ușor de accesat cu o singură mână și este chiar rapid și exact. Știu că poate suna aiurea, dar m-am descurcat cu el chiar mai bine decât cu cel de pe Samsung Galaxy S7, care din când în când îmi pune probleme. Și care mie îmi pare că are o poziționare mai incomodă.
Camera
Cred că este marea dezamăgire legată de Lenovo K6. Mă așteptam la ceva mai mult de la camera acestui smartphone, împins probabil și de faptul că Moto G4 sau Huawei P9 lite s-au descurcat onorabil la acest capitol. Onorabil în limita de buget în care se mișcă toate aceste dispozitive.
Dacă sunteți genul care folosește camera de pe smartphone pentru a surprinde majoritatea momentelor care merită imortalizate, atunci s-ar putea să nu fiți întotdeauna mulțumiți de rezultatele obținute. E drept, am avut o vreme întunecată în Brașov în toată perioada în care l-am avut la teste, dar chiar și așa, așteptările erau mai mari. Culorile mi se par șterse, cu accente doar pe cele vii, pe care le accentuează în mod exagerat.
Las câteva fotografii să vorbească de la sine, cred că este cel mai cinstit așa. Cu mențiunea că au fost realizate pe modul auto, fără setări manuale.
Iar fotografierea pe timp de noapte este recomandată doar atunci când este necesară, deoarece calitatea rezultatelor este undeva la nivel satisfăcător. Iarăși, poate că setările manuale ar mai fi rezolvat din probleme, însă majoritatea utilizatorilor folosesc modul auto.
Una peste alta, camera de pe Lenovo K6 este puțin sub media categoriei. Și asta poate cântări ca un ușor handicap în momentul în care un utilizator ar fi pus în fața unei alegeri pe acest segment de smartphone. Însă se poate dovedi suficientă pentru cel care nu ridică pretenții de la această funcție și care se mulțumește ceva mai ușor atunci când vine vorba de calitatea fotografiilor realizate.
Concluzii
Pe post de concluzii aș spune că Lenovo K6 are un mic avantaj în fața competitorilor enumerați ceva mai sus, atunci când vine vorba de prețul său de vânzare. Însă, acest preț puțin mai mic se reflectă și asupra comportamentului telefonului în vreo două puncte cheie, care, după părerea mea sunt camera și autonomia. Dacă limitarea de buget este drastică, și chiar vreți să vă opriți la 850 de lei, atunci poate că este o alegere demnă de luat în calcul și, cu siguranță, își va merita banii. Este un smartphone cinstit și corect, care își face treaba cu brio și nu a dat rateuri pe perioada testării.
Dacă însă sunteți dispuși să suplimentați puțin acest buget, poate că v-ați putea uita puțin mai sus. Sunt câteva alegeri ceva mai inspirate, care însă vă bagă ceva mai adânc mâna în buzunar.
Mai este și factorul subiectiv, mai ales în ceea ce privește aspectul fizic și primul contact cu un smartphone. Aici, Lenovo K6 poate fi ajutat de asemănarea evidentă cu iPhone, asemănare care, privită din perspectiva unui anumit grup de utilizatori, se poate transforma într-un avantaj în fața concurenței.
Tocmai de aceea repet un sfat pe care l-am mai dat și cu ocazia altor review-uri. Pe cât este posibil, încercați să interacționați cu un dispozitiv înainte de a-l achiziționa/comanda. Prima impresie cântărește destul de mult. Și prima mea impresie atunci când am făcut cunoștiință cu Lenovo K6 a fost că este un smartphone corect. Din punctul ăsta de vedere nu m-am înșelat!
Am un Lenovo k6 note am ceva de genul band mode state unite și nu mai am semnal de loc sti cum pot da la loc ?
In data de 23 iulie 2017 și-a făcut update la Android 7.0 în rețeaua Digi. Urmările ? Vom vedea în zilele următoare.