Cam asta va ajunge să fie finalul oricărui smart TV cu Android sau al soluțiilor media center bazate pe Android: aparate nefuncționale sau care abia se mai târâie din cauza că au fost infectate cu malware.
Am spus de nenumărate ori că Android-ul, în special versiunile mai vechi, ce rulează pe hardware low end (sau noname) ar trebui să fie evitat dintr-un motiv extrem de simplu: sunt praf din punct de vedere securitate și mai rău, având de vulnerabilități cunoscute ale Android-ului (și care nu vor fi reparate niciodată, pentru că nu va mai veni niciodată vreun update de la producător), pot să fie sparte extrem de ușor, de la distanță.
Da, e foarte fain să poți să rulezi pe TV sau pe media center o grămadă de aplicații Android, să piratezi la greu, să te uiți ușor la filme (tot piratate). Toate astea sunt posibile datorită flexibilității Android. Numai că tot din cauza acestei flexibilități apar și probleme: fiind vulnerabil, poate să fie spart și să se instaleze malware remote. Asta s-a întâmplat de curând pe un Android TV LG, de generație mai veche – acum LG folosește webOS, aflat deja la a treia generație, mult mai stabil și mai sigur.
Via Twitter am văzut imaginea de mai sus și o descriere care invită la evitarea soluțiilor TV bazate pe Android.
Pentru că aparatul în cauză s-a infectat cu un ransomware de Android, care cere 500 USD pentru a decripta fișierele și LG nu vrea să facă reflash-uirea aparatului, televizorul nu mai poate folosit. A cui e vina?
A LG că nu a dat în continuare update-uri de securitate pentru televizor, a utilizatorului care a instalat aplicații infectate din surse dubioase sau a Google că a dat Android-ul cu probleme?
Probleme din acestea cu ransomware se întâmplă des și pe PC-urile cu Windows, deci nu e neapărat ceva nou. Doar că acolo, soluția e relativ simplă: o reinstalare de Windows rezolvă problema. În cazul de față, probabil o variantă mai avansată a malware-ului FBI-Lock, a reușit să obțină drepturi de administrator pe televizor și a criptat fișierele, făcându-l inutilizabil.
Teoretic o resetare de firmware ar rezolva problema, doar că se pare că LG nu oferă în mod gratuit așa ceva, ci doar contra cost și în urma unei vizite la un centru de reparații. Discutabil dacă asta e cea mai bună practică.
Pentru un entuziast probabil că nu e o problemă majoră să găsească o modalitate de a readuce Android-ul la setările standard, din firmware și așa să scape pentru moment de malware. Însă pentru un utilizator obișnuit, o infecție similară e egală cu imposibilitatea de a mai folosi televizorul.
Voi sunteți pregătiți să treceți prin așa ceva? Dacă da, luați în continuare soluții bazate pe Android pe care să le conectați la Internet și pe care să puneți software din surse dubioase.
via AP