Atunci când am realizat materialul despre drona celor de la Overmax, X-Bee 5.1, am făcut o promisiune. Și anume că atunci când vremea îmi va permite, voi realiza și o filmare într-un spațiu mai deschis, care să permită ridicarea dronei cât mai sus, pentru a verifica atât abilitățile ei de a înregistra video într-un cadru mai amplu, cât și posibilitatea de a testa manevrabilitatea ei. Nu de alta, dar la testul inițial, realizat la Cetățuia Brașovului, am simțit că nu am exploatat la maxim potențialul acestei drone entry-level, adresată celor care fac primii pași înspre acest hobby.
Așa că iată-mă profitând de vremea frumoasă din acest week-end și survolând Poiana Brașov, pentru o nouă mostră de filmare cu Overmax X-Bee 5.1 Drone.
Exeperiența mi-a arătat, dincolo de clipul rezultat, că produsul polonezilor încă mai are surprize, cel puțin din punctul de vedere al calității filmării, care a fost peste așteptările mele stabilite după primele tentative. Nu a mai avut loc acea schimbare bruscă a tonalității de la o altitudine în sus, cromatica clipului rezultat s-a păstrat constantă (chiar dacă nu a fost cea mai fericită). Sunetul este extrem de bun (asta în măsura în care vă interesează să păstrați sunetul original pentru clipurile filmate), se aude la un moment dat și șuierul curentului de aer de la înălțime. Nu aș putea să îi reproșez decât lipsa oricărei urme de stabilizare, însă aici poate fi de vină și stilul meu stângaci de manevrare a dronei, care în mod evident mai poate suferi multe îmbunătățiri.
În rest, cu observațiile de mai sus, pot să îl conider destul de OK, clipul rezultat este decent din punctul de vedere al calității imaginii, atât cât poate fi o filmare HD (1280 x 720 pixeli) la 30 de cadre pe secundă, maximul pe care îl poate scoate camera de pe această dronă. Încă odată, o să vă rog să faceți abstracție de cele câteva bruscări ale dronei, ele sunt datorate lipsei mele de experiență în a manevra un astfel de dispozitiv, dar și vântului.
Și aici ajungem la problema pe care am identificat-o. Drona este destul de vulnerabilă atunci când bate vântul și utilizatorul își cam pierde posibilitatea de a o controla direcțional. Singura soluție este reducerea altitudinii cât mai repede. M-a surprins destul de plăcut distanța la care poate urca, însă în momentul în care a ajuns suficient de sus și a fost prinsă într-un curent de aer (care se și aude pe filmare), am cam pierdut controlul asupra ei. S-a dus cu vântul, cum s-ar spune și nu a avut suficientă putere pentru a se împotrivi. Am început să o las în jos, însă ajunsese deja destul de departe de locul decolării.
Tocmai de aici și aterizarea relativ zdruncinată. Noroc că am oprit filmarea din telecomandă, pentru a nu surprinde acest moment.
Vă las cu clipul mai jos, care ilustrează destul de bine cam ce poate face acest produs. Atunci când judecați filmarea, o să vă rog să aveți în vedere că este vorba totuși despre o dronă entry-level, care costă aproximativ 650 de lei.