Despre Moto G4 trebuie spus încă de la bun început că am așteptat cu destulă nerăbdare să îl primesc la teste, pentru că era primul terminal din seria Moto (pre și post-Lenovo) pe care îl aveam pe mână pentru review. Așteptarea nu a fost în zadar, pentru că Moto G4 oferă o experiență de utilizare extrem de curată. Am căutat mult termenul, mi se pare cel mai potrivit. Iar această curățenie se face simțită încă de la nivelul sistemului de operare, un Android 6.0.1 Marshmallow (cu promisiuni de update la Nougat), fără bloatware inutil și fără interfețe grafice stufoase și greoaie, un lucru pe care eu personal îl apreciez foarte mult la un smartphone. Așa că întâlnirea noastră a început cu dreptul. Cum a decurs relația după această primă întâlnire și cu ce impresii am rămas după o perioadă de peste o lună de zile de utilizare, veți afla în cele ce urmează.
Însă înainte de a trece la opiniile personale, trebuie să prezentăm telefonul mai pe îndelete, pentru a afla ce are el de oferit, în primul rând din punct de vedere hardware. Configurația completă a lui Moto G4 este prezentată mai jos:
- Display: IPS LCD 5,5 inchi
- Rezoluție: full HD (1080 x 1920 pixeli)
- Densitate: 401 ppi
- Protecție: Gorilla Glass 3
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 617
- Procesor: octa-core (4 x 1,5 GHz Cortex-A53 plus 4 x 1,2 GHz Cortex-A53)
- GPU: Adreno 405
- Memorie RAM: 2 GB
- Stocare internă: 16 GB
- Micro SD: da, până la 256 GB, slot dedicat
- Camera foto principală: 13 megapixeli
- Camera foto frontală: 5 megapixeli
- Acumulator: Li-Ion, 3000 mAh, încărcare rapidă
- Sistem de operare: Android 6.0.1 Marshmallow
- Dual-SIM: da (dual stand-by)
- Conectivitate LTE: da
- Dimensiuni: 153 x 76.6 x 9.8 mm
- Greutate: 155 grame
După cum se poate vedea, din punctul de vedere al configurației, telefonul este destul de apropiat de TP-Link Neffos C5 Max, pe care l-am testat o perioadă oarecum în paralel. Așa că îmi va fi imposibil să evit comparațiile între cele două terminale. Și până la urmă cred că acest lucru este chiar benefic, pentru că astfel avem o viziune mai amplă asupra pieței de smartphone din România și mai ales asupra opțiunilor pe care un utilizator le are la îndemână, în funcție de criteriile pe care și le alege.
Dincolo de configurațiile celor două telefoane, comparația merge în mod automat la nivel de preț. Și aici lucrurile sunt departe de a fi simple, așa cum ar trebui. Moto G4 este disponibil pe site-ul Orange, la un preț de 209 euro (cu TVA inclus), ceea ce s-ar traduce la aproximativ 900 lei. Pe de altă parte, eMag oferă Moto G4 la 1299 lei. Iar diferența este destul de mare, nu îmi dau seama care din cele două oferte merită luată ca referință. Mă gândesc că pe site-ul Orange, chiar dacă telefonul nu este condiționat de un abonament, s-ar putea să fie blocat în rețea. Dar este doar o supoziție personală. Pe de altă parte, eMag nu este întotdeauna cea mai ieftină variantă de achiziție pentru un produs.
Prin comparație, TP-Link Neffos C5 Max costă 899 de lei, dar este vorba despre un preț recomandat pentru România. Deocamdată telefonul este greu de găsit în magazinele de la noi.
Evident, dacă prețul pentru Moto G4 este cel de la Orange, alternativa propusă de Lenovo este net câștigătoare, nu încape discuție. Pe de altă parte, dacă prețul de referință pentru Moto G4 este cel de pe eMag, de 1299 lei, atunci aș merge pe mâna celor de la TP-Link, pentru că nici produsul lor nu a dezamăgit. Peste toate însă, ca opinie strict personală, la un nivel de preț de 1000 de lei, eu unul aș alege Huawei P9 lite, care vine cu câteva argumente în fața competitorilor. Dar nu vreau să insist, astazi este momentul lui Moto G4.
Iar ca efect al acestei comparații și al înșiruirii specificațiilor tehnice de mai devreme, pot să îi fac un prim reproș. Și anume, lipsa senzorului pentru citirea amprentei digitale, care a ajuns un must have pentru orice smartphone mid-range care se respectă.
Cum se reflectă aceste specificații tehnice la nivel de performanțe? Foarte corect, foarte curat, fără pretenții exagerate, însă reușind să satisfacă cerințele unei utilizări standard, chiar și cu mici incursiuni în zona de multimedia. Și asta contează cel mai mult. Telefonul nu a dat semne de oboseală, nu s-a blocat, nu s-a restartat și nu a închis aplicații în perioada în care l-am utilizat. Ceea ce contează cel mai mult, din punctul meu de vedere cel puțin, atunci când vorbim despre performanțele unui smarphone.
Pentru cei care sunt de altă părere, pentru cei care sunt fanii cifrelor și ai comparaților seci, am rulat și un AnTuTu Benhmark. Ce a ieșit, vedeți în fotografiile de mai jos.
La fel, o comparație între Moto G4, Neffos C5 Max și Huawei P9 lite (în această ordine), care demonstrează încă odată, dacă mai era nevoie, că aceste cifre nu reflectă în mod obligatoriu realitatea.
Ce merită reținut este că Moto G4 este un telefon stabil, capabil să răspundă cerințelor utilizatorului mediu de smartphone din 2016, fără să dea erori și fără să altereze experiența de utilizare cu incidete nedorite.
Din punctul de vedere al construcției, Moto G4 mi-a lăsat o impresie foarte bună. Se abate de la tiparul devenit clasic deja, al carcasei metalice de tip unibody, și propune o ramă metalică deloc strălucitoare (lucru pe care îl apreciez foarte mult), rotunjită, care unește ecranul și partea din față, cu capacul din spate, realizat dintr-un plastic negru cu o textură care asigură aderență și care pare să fie special concepută pentru a nu păstra urmele degetelor. În mod ciudat, deși are un capac în partea din spate, acumulatorul nu poate fi scos și înlocuit, astfel încât soluția pentru cei aflați în căutarea unei autonomii extinse rămâne un acumulator extern.
Încă un plus mare, pe care nu văd unde altundeva l-aș putea include, este dat de adaptorii pentru nano-SIM care sunt incluși în pachetul inițial. Telefonul suportă și micro-SIM-uri, însă pentru cei care au trecut deja la nano, vine cu adaptori pentru ambele sloturi SIM. Este un mare plus, pe care nu prea l-am întâlnit la multe dispozitive în ziua de astăzi.
Pe de altă parte, ca o notă negativă, trebuie remarcată lipsa din pachetul inițial a unui încărcător care să pună în valoare funcția de încărcare rapidă de care acumulatorul este capabil. Mai mult, încărcătorul din pachetul nostru de test nu avea un cablu USB plus un adaptor de priză, ci era dintr-o singură bucată. Cei obișnuiți să își conecteze telefonul la un computer, în diferite scopuri, trebuie să își facă singuri rost de un cablu USB. Iar lipsa căștilor pare a pune capac prezentării. O să pun acest lucru pe seama efortului celor de la Lenovo de a ține costul cât mai jos, deși personal cred că decizia nu este una fericită și că, la nivel de imagine, reprezintă un mare minus.
Partea din față se evidențiază și prin lipsa de butoane fizice, chestie care îi conferă o notă de uniformitate și care mie personal îmi place.
În același timp ce plasticul din spate lasă loc camerei foto și flash-ului. Cum acestea ies destul de mult în evidență, apare riscul zgârierii sticlei care le acoperă.
Însă acest risc dispare, împreună cu alte pericole la care un smartphone poate fi suspus, în momentul în care se utilizează o husă sau o carcasă dedicată. Ca de obicei, am cerut ajutorul celor de la MobileDirect, care ne-au furnizat o serie de carcase pentru Moto G4. Din oferta completă de huse și accesorii pentru orice smartphone, am ales câteva huse dedicate telefonului nostru.
Dintre acestea, mie personal mi-a plăcut cea de la Nillkin, care nu adaugă foarte multă greutate și grosime telefonului, fiind destul de finuță. De fapt este un fel de cover pentru spatele telefonului, care îmbracă parțial și lateralele. Poate că din acest punct de vedere suferă la partea de protecție, însă marele plus este dat de faptul că vine și cu două folii de protecție pentru display și cu o lavetă pentru șters ecranul. Un kit complet, care merită atenția posesorilor de Moto G4.
Puțim mai groasă, cu o ramă întărită pe lateral și cu un plus de protecție și pentru partea din față a telefonului este varianta iPaky de la Cubz.
Iar pentru cei mai activi dintre posesori, o carcasă (îmi este destul de greu să îi spun husă) de la Cubz, Hybrid Shell pe numele ei, care modifică radical aspectul fizic al telefonului, dar îi conferă fără discuții un grad de protecție superior.
Una peste alta, la nivel de construcție mi-a plăcut Moto G4 foarte mult. Este unul dintre acele telefoane care te convinge că o arhitectură cu capac în partea din spate nu este încă depășită și poate fi chiar atractivă.
La nivel de autonomie, telefonul s-a descurcat onorabil, în limitele categoriei sale. Am obținut o autonomie de aproximativ 2 zile jumătate cu conexiune wireless, conectare la două rețele (birou și acasă), mailing, convorbiri și SMS-uri, câteva fotografii pe zi și social media. L-am folosit pe post de telefon de serviciu, la Integrator Soft, așa că partea de apeluri a fost destul de vioaie. Și totuși, a ținut peste două zile, lucru care mie mi se pare o mare bilă albă pentru el.
Aș mai evidenția ecranul, care oferă imagini foarte clare și luminoase, cu culori naturale, contrast sănătos, de calitate, un negru puternic și unghiuri de vizualizare bune.
Pe de altă parte, camera foto, pe care eu o consider o componentă foarte importantă la un smartphone și care se descurcă relativ onorabil în condiții bune de lumină (ziua, mai pe românește), lasă de dorit atunci când este folosită în condiții slabe de lumină și mai ales noaptea. Parcă aveam așteptări ceva mai mari. Rămâne însă decentă pe timp de zi.
Am mers și pe ideea unei comparații cu camera de pe Samsung Galaxy S7, care poate fi considerat o referință atunci când discutăm despre calitatea fotografiilor realizate cu un smartphone. În partea de sus sunt pozele realizate cu Moto G4, în partea de jos cele realizate cu Samsung Galaxy S7.
Pe timpul zilei, în ciuda diferențelor care se pot observa, fotografiile cu Moto G4 sunt destul de satisfăcătoare, chiar peste așteptări, aș spune.
Cu totul altfel stau lucrurile noaptea, atunci când limitele camerei foto de pe Moto G4 încep să se facă simțite. Am fotografiat pe timp de noapte o stradă cu câteva surse slabe de lumină.
Apoi, Piața Sfatului, cu o sursă mai puternică de lumină în apropiere, care să altereze capacitatea de focalizare.
La final, am mers lângă Biserica Neagră, acolo unde am fotografiat o latură mai întunecată, cu o singură sursă de lumină, mai îndepărtată.
În ceea ce privește fotografierea pe timp de noapte, vă propun și un duel la distanță cu Huawei P9 lite, un alt telefon care se învârte în aceeași marjă de preț. Fotografiile au fost făcute în același timp.
Toate fotografiile au fost realizate pe modul auto, cu flash-ul având aceeași setare (auto).
Pe post de concluzie, trebuie spus că Moto G4 a reușit să mă impresioneze plăcut. Este un smartphone complet, decent și cinstit, care își face treaba și care, dacă este să luăm în considerare prețul valabil în rețeaua Orange, de 900 – 950 lei, este una dintre alegerile care merită luate în considerare.
Da, există și alte variante la acești bani, dar este o chestie de gusturi. Eu unul prefer o diagonală puțin mai mică și consider că și Huawei P9 lite este o opțiune serioasă, cu plusurile ei. Ca de obicei, rămâne în picioare sfatul de a încerca să luați contact cu terminalele între care aveți de ales. Interacțiunea directă contează enorm, alegerea are și o puternică componentă subiectivă.
Revenind la Moto G4, nu greșesc deloc dacă spun că este una dintre alegerile cele mai corecte de smartphone cu preț în jurul valorii de 1000 de lei. Are câteva argumente solide, așa că dacă aveți bugetul limitat în preajma acestei valori, vă recomand sincer să faceți tot posibilul să puneți mâna pe Moto G4. S-ar putea să vă placă și să rămâneți cu el.