Cursa pentru descoperirea unor tehnologii alternative pentru baterii e în toi, dincolo de ce face Tesla sunt și alți cercetători care studiază acest domeniu. Din laboratorul de cercetare al University of Central Florida (UCF) a ieșit un prototip care se poate încărca de vreo 30000 de ori și are o capacitate de 20 de ori mai mare decât cea a bateriilor actuale. Și mai fain este că se încarcă în doar câteva secunde.
Vă dați seama cum ar fi să îți încarci smartphone-ul într-un minut și să dureze vreo 7 zile? Nu știu câți dintre voi își mai aduc aminte de vremea lui Nokia 5110 pe care efectiv uitai să îl încarci, dar cam așa era prin 2001/2002.
Tehnologia în cauză folosește supercapacitorii ce stochează electricitatea static pe suprafața materialelor, în loc să se folosească de reacții chimice așa cum fac acum bateriile clasice. E nevoie de mult material ca să stocheze electronii, prototipul de care vorbim folosește grafen (este varianta bidimensională a grafitului; este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală).
Deocamdată este o provocare să se integreze grafenul cu alte materiale folosite de supercapacitori. Echipa de cercetători a folosit materiale 2D metalice de grosimea câtorva atomi peste fire de grosimi foarte mici, lăsând electronii să treacă rapid de dintr-o parte în alta.
Teoria sună bine și dacă lucrurile merg bine, atunci zona wearable are un viitor fain. Ca și în alte rânduri, conceptele astea sunt încă în fașă, distanța de la ”se poate” până la un produs comercial e foarte mare.
Bine că e speranță.
via engadget