Nu a trecut mult și mai aflăm de o oportunitate deschisă de platforma Microsoft Hololens: instrument de studiu pentru operațiile pe creier care sunt oricum, numai simple nu. O echipă de medici de la Duke a ajuns la concluzia că platforma Hololens și ochelarii sunt ideale pentru a testa niște proceduri mai avansate ale operațiilor pe creier. Din cauza faptului că nu se poate vedea prin creier, operațiile care necesitau intervenție mai în profunzime erau până acum distructive sau se făceau mai mult pe ghicite.
Grație noilor orizonturi deschise de realitatea augumentată via Hololens se poate încerca o replicare a țesutului, iar doctorul care operează să aibă posibilitatea de a ”vedea” prin creier folosind o pereche de ochelari Hololens și software-ul adecvat.
O pereche de neurochirurgi de la Duke se joacă cu ideea de a virtualiza o operație care necesită extragerea lichidului din creier prin introducerea unui cateter dincolo de zona vizuală. În mod normal astfel de operații se fac în urma unor analize complexe și măsurători extrem de exacte care îi spun medicului cât poate să introducă acul în creier pentru a extrage lichidul periculos.
Metoda propusă de Andrew Cutler și Shervin Rahimpour se folosește de platforma Hololens și de o randare 3D a informațiilor extrase pe această cale, ce apoi este proiectată în ochelarii Microsoft Hololens – informațiile vin aproape în timp real iar operația se poate desfășura în condiții de siguranță mult mai ridicate.
Astfel de scenarii sunt cele care aduc cu adevărat valoare în societate și validează ideea de Hololens cu toate că o să mai treacă ceva vreme până când operațiile de acest gen vor fi uzuale.
E un film SciFi? Poate că nu.
via TC