De când Google Now face parte din dotarea standard a telefoanelor Android (adică de vreo două versiuni încoace) și e pregătit să asculte comanda ”OK Google”, informațiile pe care Google le știe/deține despre noi s-au înmulțit semnificativ pentru că tot ce se spune în preajma microfonului de pe smartphone/PC cu Chrome e stocat și analizat de Google.
Sper că pentru mulți dintre voi informația asta nu este nouă – eu am mai tras un semnal de alarmă aici.
Cum spuneam, via Now Google înregistrează tot ceea ce se prinde în microfon, inclusiv conversațiile care se poartă în preajma lui. Funcția a fost creată să fie folosită pentru a ușura modul în care interacționăm cu smartphone-ul, fiind posibil să dăm comenzi prin voce, care fiind înregistrate și apoi recunoscute, ne permit să nu mai folosim mâinile – scenarii găsiți câte vreți, cel mai simplu este cel când folosim smartphone-ul la volan.
Reversul este că nu numai comenzile sunt înregistrate și mai mult, detaliile din fundal rămân în arhiva Google (după ce au fost decodate și analizate) ceea ce poate să ducă ușor la scenarii interesante de ascultare și încălcare a intimității.
Eu cred că e important să știți la ce riscuri vă expuneți când folosiți Google Now prin voce și mai mult de atât, că e posibil să vedeți ce știe (a înregistrat) Google despre voi și să ștergeți arhiva (sau măcar pe cea care vă este disponibilă doar vouă pentru consultare).
Cum consultați ce știe Google despre voi?
Păi e simplu: deschideți pagina asta, vă conectați cu contul Google pe care îl folosiți pe Chrome/Android și vedeți detaliile din zona Voice & Audio. Sper să fie la cel de puține ca cele pe care le am eu.
Ascultați ce s-a înregistrat/notat apăsând pe butonul Play. Ia dacă e ceva ce nu vă place, apăsați pe butonul cu trei puncte și alegeți Delete.
Repetați asta pe toate înregistrările afișate.
Vă recomand să aruncați o privire și în zona My Activity pentru că s-ar putea să nu vă placă ce vedeți acolo: întreg istoricul operațiilor de pe Android și din Chrome e prezent.
Se poate șterge la fel de ușor, tot cu clic pe butonul cu trei puncte.
Cum dezactivezi monitorizarea?
Nu vă place ideea că totul se înregistrează? Nicio problemă, dați clic pe Activity Controls și dezactivați toate setările care vă deranjează: adică Web și App, Locația, Informațiile despre dispozitive, activitatea Voice și Audio, căutările de pe YouTube.
Teoretic asta vă scapă de probleme, însă dacă o să activați un Android nou sau veți avea o instalare nouă de Chrome, vă veți trezi din nou cu o fereastră de configurare din care nu veți înțelege prea multe, scopul ei fiind acela de a vă face să reactivați chestiile de mai sus.
Dar acum știți despre ce e vorba și veți putea să reparați problema în caz că reapare.