Încă din momentul în care TP-Link a anunțat că intenționează să intre pe piața de smartphone am fost curios să aflu cum își vor pune la lucru experiența acumulată pe piața de rețelistică. Așa că am fost extrem de nerăbdător să pun mâna pe un telefon de-al lor și am avut chiar surpriza să testez vârful de gamă al seriei Neffos C5, modelul Neffos C5 Max. Neffos pare a fi brandul pentru telefoane smart folosit de TP-Link.
Recunosc cu sinceritate că am fost destul de sceptic la început, până în momentul primului contact cu telefonul. Însă Neffos C5 Max a reușit să mă surprindă plăcut din mai multe puncte de vedere, motiv pentru care cred că poate fi o opțiune demnă de luat în calcul atunci când vă gândiți la achiziția unui smartphone și aveți un buget limitat. Pentru că aici este unul dintre marile atuuri ale acestui terminal. Vine cu un preț competitiv, de 899 lei, destul de cinstit pe piața din România, pentru specificațiile tehnice pe care le are de oferit. Însă, totodată, pare a avea nevoie de o strategie comercială bine pusă la punct, pentru că în prezent un utilizator care ar vrea să achiziționeze acest mid-range ar avea ceva dificultăți. Prețul oficial pentru Neffos C5 Max este cel pomenit mai sus, însă telefonul este greu de găsit în ofertele magazinelor online.
Și dacă tot am pomenit de configurația sa, cred că am putea să trecem în revistă specificațiile tehnice ale lui TP-Link Neffos C5 Max:
- Ecran: IPS 5,5 inchi
- Rezoluție: full HD (1080 x 1920 pixeli)
- Densitate: 403 ppi
- Chipset: MTK MT6753
- Procesor: octa-core 1,3 GHz (Cortex-A53)
- GPU: ARM Mali-T720 MP3
- Memorie RAM: 2 GB
- Stocare internă: 16 GB
- MicroSD: da (până la 32 GB)
- Cameră foto principală: 13 megapixeli, Auto Focus
- Cameră foto frontală: 5 megapixeli
- Conexiuni: Wi-Fi 802.11b/g/n, 2.4 GHz, Bluetooth 4.0
- Dual-SIM: da, Dual Stanby
- LTE: da, FDD Cat4 (până la 150Mbps DL/50Mbps UL)
- Acumulator: 3045 mAh
- Sistem de operare: Android 5.1 Marshmallow
- Greuate: 161 grame
- Dimensiuni: 152 mm x 76 mm x 8.95 mm
Așa cum spuneam, nu arată deloc rău pentru cei 899 de lei. Iar rezultatele date de această configurație în AnTuTu Benchmark, le puteți vedea mai jos. Împreună cu câteva detalii de ordin tehnic. Nu îmi plac cifrele seci, însă știu că unii dintre pasionații de dispozitive mobile fac comparații între ele. Și, așa cum veți putea vedea mai jos, am căzut și eu în această capcană.
Pe de altă parte, nu am putut evita comparația cu Huawei P9 lite, un smartphone pe care l-am testat recent, pe îndelete. Pe o plajă de preț apropiată (P9 lite este, ce-i drept, puțin mai scump), l-aș prefera totuși pe acesta din urmă. Vine și cu câteva plusuri evidente, ca senzorul pentru citirea amprentei digitale, chipset-ul mai puternic, camera foto frontală mai bună. Și este puțin mai mic, o chestie de gusturi. Un ecran de 5,2 inchi pare mai potrivit. În prezent, Huawei P9 lite costă 1079 de lei la eMag, o diferență de preț nu foarte semnificativă.
Și dacă tot am vorbit de astfel de dueluri/comparații, în aceeași perioadă în care am testat Neffos C5 Max, am avut pe mână și un Moto G4. Două terminale cu configurații apropiate, cu diferențe de performanțe, dar nu decisive, așa cum se poate vedea în fotografia de mai jos.
Moto G4 costă 1199 lei, așa că decizia este una destul de dificilă, mai ales că reproșurile la adresa lui Neffos C5 Max nu sunt capitale. Nu aș putea să spun că prefer telefonul celor de la TP-Link, Moto G4 are farmecul său, însă decizia unei potențiale achiziții cu buget limitat nu ar fi deloc ușoară. Și, ca de atâtea ori, cred că trebuie făcută numai după un contact cu terminalele respective, pentru că gusturile diferă de la utilizator la utilizator.
Revenind la Neffos C5 Max, telefonul are o construcție solidă, bine finisată, care se abate puțin de la tiparul clasic de unibody metalic. Avem o ramă metalică și un capac de plastic în partea din spate, care permite accesul la SIM-uri și acumulator. Și aici, asemănarea cu Moto G4 este mare!
Important pentru Neffos C5 Max este că telefonul este bine închegat și pare destul de solid.
La nivel de performanțe nu se împiedică atâta timp cât vorbim despre utilizarea standard, care implică mail-uri, apeluri telefonice, navigare pe Internet, conectare la rețeaua wireless și social media. Dacă sunteți consumator de multimedia, mai ales de gaming, s-ar putea ca Neffos C5 Max să nu fie cea mai fericită soluție. Eu unul nu am avut niciun fel de problemă cu el.
Mi-a plăcut destul de mult ecranul, bine luminat și vizibil chiar și în condiții de lumină puternică, precum și interfața curată, fără bloatware inutil. Aici Neffos C5 Max i-a luat fața clar lui Huawei P9 lite, chiar dacă acesta rămâne preferatul meu. Un mic minus pentru versiunea de Android, Lollipop. Există promisiuni de Marshmallow, dar până la concretizarea lor mai este drum lung.
Din cauza faptului că în perioada asta este destul de greu să prinzi vreme frumoasă în Brașov, nu am putut testa camera foto așa cum mi-aș fi dorit. Din punctul meu de vedere, camera foto este unul dintre cele mai importante aspecte la un smartphone. Poate că nu este o afirmație general valabilă pentru toți utilizatorii, este doar opinia mea. Motiv pentru care acord mai multă importanță pozelor atunci când am pe mână un nou terminal.
Aprecierea camerei lui Neffos C5 Max o pot face (și, de fapt, o putem face împreună) comparând câteva fotografii interioare și una exterioară, făcută pe geam (v-am spus, condițiile meteo nu sunt dintre cele mai fericite în perioada asta), cu unele similare realizate cu Samsung Galaxy S7, telefonul care are una dintre cele mai bune camere foto de smartphone la ora actuală (și asta nu am spus-o eu). Rezultatele ne arată că Neffos C5 Max se descurcă onorabil, cum a făcut-o la mai toate aspectele testării noastre și pare capabil să facă poze reușite în condiții de lumină naturală. În partea de sus sunt pozele realizate cu Neffos C5 Max, în partea de jos, cele realizate cu Samsung Galaxy S7.
Una peste alta, ca și concluzie la scurtul meu test, pot spune că TP-Link Neffos C5 Max este un telefon decent, care nu s-a impiedicat deloc într-un ritm de utilizare standard și care vine cu un preț destul de citit. Pe zona aceasta de preț, de 899 de lei, poate fi o alegere interesantă și demnă de luat în considerare. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie și de o strategie de vânzare bine pusă la punct. Deocamdată ea lipsește și am senzația că Neffos C5 Max nu poate fi achiziționat în România. Să sperăm că atunci când vor pune la punct și ultimele detalii de natură comercială, cei de la TP-Link își vor folosi din plin experiența acumulată pe piața din România și Neffos C5 Max va fi disponibil pentru un număr cât mai mare de utilizatori și potențiali clienți. Telefonul chiar merită această șansă.
Mai vreau doar să spun că Neffos C5 Max face parte din prima experiență a TP-Link pe piața de smartphone și nu s-a făcut deloc de râs. Așa că putem spera și la mai bine, începutul este unul promițător, motiv pentru care le doresc o viață lungă și presărată de multe lansări pe această piață extrem de dinamică, care încă mai are loc pentru jucători noi.
[…] TP-Link a mai cochetat cu piața de smartphone, dar nu s-a pus problema ca acesta să fie focusul companiei. Totuși, portofoliul de telefoane al TP-Link a avut parte, de-a lungul timpului, de câteva lansări de produse noi. Ceea ce s-a întâmplat și zilele trecute, când și-a făcut apariția TP Link Neffos N1. Un telefon cu specificații mid-range, destul de decente, dar cu un preț care nu prea se dovedește competitiv, dacă ținem cont de faptul că nu vine de la un nume consacrat pe piața de telefoane smart. […]