În cursul zilei de sâmbătă, 10 septembrie 2016, serviciile ING din România au fost indisponibile pentru mai bine de 10 ore, timp în care foarte muți dintre clienți au făcut crize de nervi (și nu numai) pentru că nu au mai putut să își folosească banii nici pentru plăți nici pentru extrageri de numerar.
Incidentul a fost interesant și mediatizat pentru că nu a fost anunțat, i-a luat practic prin surprindere și pe cei de la ING, cărora le-a luat aproape 10 ore să reușească să remedieze problema și să repună online sistemul.
Se pare că problema a fost generată de faptul că data center-ul principal a căzut, ca urmare a unui test de incendiu ce a presupus eliminarea unui gaz în interiorul data center-ului. Operația asta ar fi generat un sunet puternic, de peste 130dB, care a fost cauza producerii unor vibrați puternice în data center-ul ING, care ar fi dus la defectarea harddisc-urilor de pe servere iar de aici la nefuncționarea sistemului.
Teoretic e posibil și explicația stă în picioare, poate fi chiar susținută cu diverse experimente, vedeți unul mai jos:
Practic mă întreb cum de o bancă de calibrul ING, care promovează tehnologia, nu a putut să anticipeze problema și de ce le-a luat 10 ore ca să repare problema? Poate că de fapt explicația e alta și până una alta au dat vina pe un exercițiu de incendiu.
În ultima perioadă am tot citit de diverse companii (mari, foarte mari și mici) care au căzut victime atacurilor cu malware de criptare și care au trebuit să plătească sume interesante pentru a putea decripta date importante. Sper ca în cazul acestor probleme ING de sâmbătă să nu fie totuși vorba de malware.
Până acum se pare că lucrurile au intrat în normal și nu există probleme suplimentare. Este însă un exemplu care ar trebui să ne facă să fim mai prevăzători și să nu ne încredem 100% în tehnologie, mai ales atunci când la mijloc sunt banii noștri – cu alte cuvinte, e bine să vă lăsați conduși de experimentele băncilor cu diverși bloggeri, care au trăit luni întregi plătind doar cu cardul (la ce costuri și cu ce sacrificii, nu se spune ) și să aveți mereu la voi niște bani fizici.
Pentru că … niciodată nu se știe. ȘI de bine de rău, în România poți face orice dacă ai suficienți bani. Cash.