Așteptarea a luat sfârșit și Samsung a prezentat oficial, în cadrul evenimemtului #Unpacked2016, versiunea 7 a lui Galaxy Note, phablet-ul de referință în lumea Android. Așa cum ne așteptam, Samsung a luat tot ce era mai bun în S7 edge și le-a introdus într-un Note 7 (nu 6!) oferindu-i și scanner de iris și stylus. Note 7 va disponibil pe piață din 19 august, cu comenzi ce vor putea fi preluate de mâine – prețul așteptat este undeva la 800 EUR, poate și mai mare.
În interioul lui Note 7 se află o configurație hardware similară cu cea de pe S7 sau S7 edge, adică un Qualcomm Snapdragon 820 CPU pentru modelele din SUA, respectiv CPU Exynos pe celelalte, DOAR 4GB RAM și nu 6 GB așa cum se specula, aceleași opțiuni de încărcare rapidă (și Qi) și aceiași cameră foto de 12 MP cu f/1.7 și stabilizare optică.
Note 7 este și el rezistent la apă (așa cum bănuiam) având certificarea IP68 de pentru apă și praf, vine cu suport pentru microSD. La nivel de stocare, Note 7 vine cu 64GB RAM și o baterie de doar 3500 mAh, care nu e foarte impunătoare.
Similaritățile cu S7 edge continuă și la nivelul ecranului curbat (al lucru pe care îl știam deja), unul AMOLED cu rezoluția quad HD (2560 x 1440 pixel) pe o diagonală de 5.8 inci. Este pentru prima dată când Samsung aduce pe seria Note ecranul curbat, semn că aceasta ar putea fi direcția viitoarelor modele high end produse de Samsung. Totodată, Note 7 e și cu 2.2 mm mai subțire decât precedentul Note 5.
Note 7 este și primul smartphone care vine cu Gorilla Glass 5, atât pentru față cât și pentru partea din spate. Iar pentru încărcare, avem în sfârșit USB Type-C și pe un model Samsung.
Uitați încă un handson unde putem vedea mai în detaliu noul Note 7:
Probabil că la fel ca mine, deja vă puneți întrebarea firească: de ce să alegi Note 7 în locul lui S7 edge? Samsung mizează pe un pachet mai mare de funcții (nu neapărat utile) care ar include scanner-ul de iris (chestie prezentă și pe Lumia 950) opțiune de autentificare care încă e în stadiul de dezvoltare și prezența stylus-ului și a aplicațiilor optimizate.
Dar pentru asta, în momentul de față și fără să mă fi jucat cu acest produs, Samsung nu mă convinge că Note 7 merită banii în plus.
Oricum, din orice poziție ai privi, Note 7 este cel mai interesant (și probabil performant) phablet de pe piață și mulți îl vor dori, probabil cei care vor un Android elegant pentru zona de business.
Doar că privind în retrospectivă, seria Note a fost mereu cea în care Samsung a adus chestii faine, făcându-l cel mai puternic smartphone din oferta sa. Față de seria S6 sau S7, Note 7, la nivel de specificații, Note 7 nu pare să fie phablet-ul pe care toată lumea îl aștepta.
Rămâne să îl testăm și să vedem de ce e în stare și dacă într-adevăr propunerea Samsung poate să ofere suficiente elemente de diferențiere față de actualele sale produse.