Au trecut câteva luni bune de când am ocazia să folosesc intensiv mega router-ul Asus RT-AC5300, cel mai bun produs de acest gen pe care am pus mâna până acum. Pe lângă aspectul agresiv – aduce cu un păianjen uriaș, RT-AC5300 iese în față datorită vitezei și stabilității. Pe timpul a peste trei luni de folosire nu mi-a blocat nici măcar o singură dată și nu a trebuit să îl resetez nici măcar o dată pentru a-l face să meargă mai bine (sau ca să își revină).
De obicei nu testez router-e de acest calibru pentru că procesul este unul migălos, care necesită timp și foarte multă atenție, dar de data aceasta am apelat la Asus România pentru că eram în căutarea unui răspuns: există vreun router capabil să ofere viteza și acoperirea necesară într-o casă de două etaje, cu foarte mult fier beton?
La mine acasă folosesc un sistem de două router-e wireless (unul la parter, altul la etaj, conectate prin cablu ethernet) pentru a da acces la internet la 5 telefoane, două tablete, trei laptop-uri, două smart TV-uri, un sistem de supraveghere Orange Smart Home, un Xbox și o boxă Logitech UE plus un amplificator de semnal WiFi de la Edimax. Soluția actuală, compusă dintr-un router Linksys E4200 folosit pe două canale (unul exclusiv N, altul mixed) și un DLink DIR-860L, la fel, setat să funcționeze pe două canale.
Problema cu acest tip de configurație este că mai mereu aparatele sunt conectate pe rețeaua cu cel mai slab semnal, care automat oferă și cea mai slabă performanță. Iar dacă vreau să ies în curte, e cam jale de tot, acoperirea lasă de dorit.
În acest context, i-am dat router-ului Asus RT-AC5300 spațiu de manevră, să văd ce poate și dacă e capabil, așa cum am citit, să ofere o performanță pe măsură.
Rezultele mi-au plăcut.
Construcție: un extraterestru de birou … sau de sufragerie
Depinde de preferințe. Pentru mine nu contează cum arată un router: rolul lui este să îmi dea conectivitate, la o viteză constantă și să nu crape când am mai mare nevoie de el. Din acest punct de vedere, RT-AC5300 nu m-a impresionat, însă nu m-a lăsat nici indiferent. Cu ”coarnele” în sus, sau cu ele în jos, are un aspect interesant.
Le spun ”coarne” la cele 8 antene, reglabile, ce oferă o putere de emisie/recepție deosebită. Muchiile ascuțite și design-ul fațetat al lui Asus RT-AC5300, pe un material plastic negru mat, cu mici striații, sunt elementele care amplifică imaginea de produs deosebit, la care trebuie să te uiți cu atenție.
Pentru ca sistemul să fie răcit, în partea inferioară a carcasei există fantele de aerisire, iar pe una din laturi să se regăsească porturile ethernet (4 LAN + 1 Internet) și un slot USB.
Antenele sunt construite la exterior din același material plastic negru, mat și pot să fie orientate după nevoie.
Din punct de vedere al specificațiilor hardware ale acestui router Tri-Band ultrafast, tehnologia Broadcom NitroQAM face posibilă o viteză de maxim 4334 Mbps.
Software: complex și totodată simplu de folosit
Ceea ce îmi place la router-ele Asus este că deși pare complexă, interfața este construită logic și poți să te prinzi ce setări trebuie să faci și fără să stai să sapi ore intregi in manualul de utilizare, din scoarță în scoarță – eu vă recomand ca ori de câte ori aveți un produs nou, citiți-i înainte manualul. Vorba aia cu RTFM nu a ieșit degeaba!
Revenind, Asus RT-AC5300 se instalează simplu – după ce i-ai montat antenele, l-ai pus în priză și l-ai conectat la internet și la laptop cu un cablu ethernet, poți începe să te joci cu el.
Structura meniului începe cu ceea ce se numește Network Map, îti permite să setezi o rețea de tip guest (cea care oferă accesul vizitatorilor la internet, într-o altă clasă de IP-uri, ferindu-ți rețeaua de priviri indiscrete). Mai departe, în funcție de modul în care este configurat să funcționeze acest router, poți avea un meniu mai extins, sau unul mai simplu. Pentru modul de funcționare AP, structura meniului este mai restrânsă.
Se regăsește aplicația USB care se va ocupa de managementul dispozitivului de stocare conectat prin USB și apoi AiCloud 2.0 (via cloud-ul Asus poți să accesezi datele de pe dispozitivul de stocare și când nu ești acasă). Urmează opțiunile de setare pentru LAN, Wireless, partea de Administrare și un set de instrumente de diagnosticare a rețelei.
Pe lângă acestea există și un modul rapid de configurare: Quick Internet Setup, care permite configurarea minimală în doar trei pași – adică să legi router-ul la internet și apoi să activezi rețeaua internă, LAN și Wireless.
Network Map oferă accesul dintr-o privire la informații importante despre rețea: câți clienți sunt conectați, ce IP-uri au, care sunt MAC-urile și inclusiv detalii despre producător.
Partea de configurare wireless este complexă, beneficiind de multe setări ce pot fi modificate. Cine are de gând să scoată maximul din acest router, are cu ce să se joace. Notez doar facilitatea Smart Connect, prin care router-ul construiește singur configurația de lucru, alegând frecvențele de lucru.
Dacă pentru configurația mea inițială de două routere WiFi, fiecare cu câte o rețea separată, ajungeam la 4 SSID-uri, care puteau ușor să zăpăcească clienții de conectare de pe Windows, Android, MacOS, iOS, webOS, Linux, NetCast etc., folosind router-ul ASUS RT-AC5300 problema se rezolvă de la sine: un singur SSID pe care să îl aleagă automat orice aparat conectat.
Setări simple de WPS, filtrare MAC și conectare RADIUS (din păcate RT-AC5300 nu are propriul server RADIUS) se găsesc și pe alte produse de acest fel, însă zona Professional, gâdilă orgoliile multor pasionați de rețelistică, dându-le posibilitatea de a configura atent mai multe setări speciale pentru WiFi.
Din meniul de Administrare se aleg modurile de funcționare ale acestui router: modul implicit, cel de Wireless router, Access Point (AP) respectiv Media Bridge. Pe modul AP (cel pe care l-am folosit eu) funcțiile avansate de firewall, IP sharing, NAT-ing sunt dezactivate.
Extra: setări avansate în Wireless router
Țin să vă spun că pe modul Wireless router apar în meniul de configurare un set mai amplu de setări, adecvate pentru o rețea de birou și pentru una mai pretențioasă, de acasă.
Performanță: viteză maximă, acoperire bună
Vă dați seama că atunci când este configurat să funcționeze ca și router, Asus RT-AC5300 dă tot ce este mai bun.
Zona Adaptive QoS are grijă de calitatea traficului de date pe web, gaming sau streaming, fiecare aplicând setul optim, specific de parametri de funcționare.
Gamerii vor trebui să fie preocupați de setarea Game Boost de unde se pot activa setări predefinite pentru optimizarea traficului făcut atunci când se joacă în LAN sau pe internet.
Și să nu uit, RT-AC5300 beneficiază de un modul de protecție (AiProtection) de la Trend Micro pentru analiza și detecția în timp real a malware-ului, via filtrarea prin router.
În partea de Traffic Analyzer se obțin informații utile, sub formă de grafic, despre ce tipuri de aplicații fac cel mai mult trafic, respectiv ce clienți sunt campioni aici.
Setările din LAN, atunci când router-ul este funcțional pe modul Wireless router sunt și ele mai extinse, aducând în prim plan server-ul DHCP, cu opțiuni de prealocare a IP-urilor pe baza adreselor MAC, crearea de rute statice, personalizate și inclusiv setări pentru IPTV.
Cea mai complexă zonă de setări se află în meniul WAN de pe Asus RT-AC5300: de la detaliile legate de modul de conectare/autentificare la Internet, la activarea unei funcționalități Dual WAN (excelentă pentru situațiile în care se dorește redundanță), un Port Trigger ce va da drumul pe anumite porturi doar anumitor aplicații și până la setările de Port Forwarding și Virtual Server (de aici se pot personaliza modurile în care numite pachete pot ajunge din internet în interiorul rețelei, pe anumite IP-uri și invers).
Setări speciale de funcționare pot fi obținute direct din zona DMZ (zona demilitarizată în termeni specifici), în care un anumit PC din interiorul rețelei, este practic expus complet în internet. Opțiuni interesante de conectivitate se pot obține și prin activarea clientului DDNS (dynamic dns) care funcționează cu serviciile DynDNS, Asus, Selfhost, Zoneedit, DNSOMATIV, Tunnelbroker, No-Ip și okay ca să ofere posibilitatea de identificare și folosire a unor hostname-uri pentru IP-uri alocate dinamic.
Asus RT-AC5300 mai are și client de OpenVPN, făcându-l astfel gata de a fi folosit în cadrul aplicațiilor enterprise.
Firewall-ul oferă funcțiile de filtrare de bază, adică filtrare de URL, de IP-uri, de pachete pe baza IP-urilor sursă sau destinație și chiar o filtrare a cuvintelor. Cine învață să folosească cum trebuie regulile din Firewall va putea să seteze politici avansate de securitate pentru rețeaua guvernată de Asus RT-AC5300.
Performanță:
Toate funcțiile despre care am vorbit mai sus devin irelevante în contextul în care un router nu reușește să ofere ceea ce de fapt se așteaptă de la el: viteză, stabilitate.
Asus RT-AC5300 s-a descurcat excelent aici. Deja am zis că nu s-a blocat niciodată, indiferent de stresul la care a fost supus. Ca să vă dau doar câteva exemple, în care toți clienții erau pe WiFi:
– streaming HD YouTube pe televizor (webOS), joc online de pe consolă, muzică de pe TuneIn via WiFi pe boxa Logitech UE
– download masiv (kit-urile de Windows 10 AU și Windows Server, plus cele de Visual Studio) în paralel cu streaming YouTube HD pe NetCast și joc online de pe laptop
– streaming (Campionatul European de Fotbal) pe un Android, în curte, la distanță mai mare
– combinația de download simultan de imagini de Linux (via torrenți) și update de Windows 10
– streaming audio în curte, redare via WiFi pe boxa Logitech UE
E drept, în unele dintre aceste teste router-ul s-a încins binișor, nu s-a blocat.
Și mai e ceva: în teorie, acolo unde semnalul WiFi e mai bun și viteza e mai bună. Viceversa ar trebui să fie și ea valabilă, mai ales atunci când vrei să faci o comparație.
Ei bine, m-am plimbat cu telefonul prin jurul casei (distanța maximă a fost la 10 m față de router-e, cu doi pereți de fier beton între telefon și router), în zonele unde semnalul WiFi fluctua și am făcut niște măsurători pe Linksys E4200 versus ASUS RT-AC5300 – ambele routere funcționau cu setările standard, pe WiFi N. Uitați ce a ieșit pentru SSID-urile Creation(Linksys E4200) si ASUS (AC5300), unde prima valoare de speedtest este făcută pe router-ul Linksys, a doua pe cel Asus:
Asta se traduce cam așa: în aproape oricare locație, Asus RT-AC5300 a reușit să ofere o viteză mult mai bună (uneori chiar si de 4X mai buna!) și un timp de răspuns cel puțin egal.
Combinând măsurătorile de mai sus cu observațiile luate din timpul testării am ajuns la câteva concluzii interesante.
Concluzie: viteză, acoperire. Dar nu e totul!
Acestea fiind zise, concluziile mele sunt clare: da, RT-AC5300 oferă în medie o acoperire cel puțin la fel de bună decât poate să îmi ofere o combinație de două routere legate prin cablu ethernet.
În schimb are câteva avantaje majore: viteza de upload/download a fost mereu superioară, stabilitatea (extrem de importantă) oferită a făcut ca orice operație efectuată de pe orice aparat conectat prin WiFi să meargă fără probleme evidente – în comparație cu modul de funcționare al combinației de router-e unde în mod frecvent stream-ul de YouTube luat WiFi de pe televizorul smart cu NetCast se blochează sau situația în care traficul pe DLink se gătuie când sunt deschise foarte multe conexiuni, la viteze maxime.
Acoperirea – cu un singur router (RT-AC5300) pot avea o acoperire în afara casei, cel puțin la fel de bună ca și cu combinația de două router-e, însă frecvent o viteză mai bună de acces la internet.
Opțiunile software: oricât de mult mi-ar plăcea Linksys sau DLink, ceea ce oferă RT-AC5300 la nivel de configurație software este în mod cert superior, iar cine e interesat să aibă așa ceva direct pe router, ca să nu își mai facă încă un firewall software, atunci are ceea ce își dorește.
Toate aceste elemente pozitive trebuie puse în balanța prețului: la 1999 de lei cât costa Asus RT-AC5300, toate elementele software și de performanță sunt normale. Ne așteptăm să fie acolo, iar Asus le oferă.
Merită? Greu de zis. Sunt de părere că vor exista oameni care să aprecieze totul oferit de router-ul Asus RT-AC5300 și pentru faptul că oferă o acoperire și viteză bună într-un singur produs, cu opțiuni avansate de configurare și securitate, îl vor alege.
La fel cred și că foarte mulți alții vor prefera să își construiască soluții combinate din două sau mai multe router-e, care la final vor veni la un preț semnificativ mai mic și cu performanțe similare. Doar cu bătaie de cap mai mare pentru configurare, conectare și întreținere.
În final, nu trebuie să uităm că Asus RT-AC5300 nu e un router care să se adreseze oricui. Are o piață selectă pentru care vine cu un set adecvat de performanță și securitate. Totuși, aspectul de extraterestru al router-ului parcă se simte și la preț.
PRO | CONTRA |
+ Tri-Band + acoperire WiFi + viteza + stabilitate + optiuni de configurare si securitate avansate + AiProtection si firewall filtering |
– preț – dimensiune – se incalzeste |
Tentează la o casă cu finisaje interioare de rigips (structura metalică pe care se instalează rigipsul crează mari probleme routerelor) dar când vezi prețul te gândești de două ori și-ți amintești că ai cablare structurată în toată casă și e mult mai ieftin să o folosești.
Si eu am ethernet in fiecare camera – sa zicem ca laptop-urile sunt rezolvate, la fel si TV-urile si consola. Insa pentru tablete, telefoane e enervant ca ori de cate ori schimbi camera sa trebuiasca sa schimbi si reteaua :).
Plus ca pentru curte iti trebuie un alt AP sau router :).