Facilitatea de a introduce puncte intermediare pe o rută făcută cu Google Maps, anunțată de Google acum două săptămâni, e de astăzi disponibilă și pentru utilizatorii din România, oferind încă un atu pentru folosirea acestei soluții de navigație asistată de GPS în detrimentul celor tradiționale.
Nu trebuie să faceți nimic special pentru a primi această opțiune, ea venind automat cu un update de Google Maps. Iar ca să o activați atunci când vă construiți o rută în Google Maps e nevoie să deschideți meniul Google Maps (apăsând pe butonul din partea dreaptă, sus) și să apăsați pe Add Stop.
Adăugați apoi pe rând punctele intermediare, aranjați-le după cum doriți și când ați terminat, apăsați Done.
Google va calcula ruta optimă între punctul de pornire și cel final, ținând cont de punctele intermediare. Iar dacă e cazul vă va oferi soluții alternative.
Îmi place să văd că sunt oferite și informații despre bucățile de traseu (timp, km) cât și pe toată ruta. Ăsta e un plus enorm adus de Google Maps utilizatorilor de Android și iOS și alături de costurile interesante de trafic de date pentru roaming în UE, fac călătoriile noastre și mai simple și mai interesante.
Deci, dacă vă pregătiți să plecați în concediu, nu uitați că Google Maps știe să facă rute cu puncte intermediare. Și mai are și posibilitatea de a descărca offline hărțile locațiilor pe care le veți vizita.
Mai aveți nevoie de un alt GPS decât smartphone-ul? Cred că nu …
Nu m-as grabi sa renunt la un dispozitiv dedicat GPS. Fiecare e bun pe felia lui. Google maps are si dezavantaje:
_ algoritmul de calcul al duratei traseului este mult mai simplist decat la GPS
_ am intalnit situatii in care GPSul (culmea, acesta actualizandu-se in cazul meu de cateva ori pe an doar) avea harti mai actualizate decat google maps;
_ aplicatia maps de pe mobil sau tableta consuma mult bateria si incalzeste semnificativ dispozitivul
_ sincronizarea si sensibilitatea GPSului este mai slaba la google (firesc).
Personal folosesc google maps doar pentru locatii de interes specifice care nu prea apar pe GPSurile clasice, in paralel cu GPS. Uneori, mai rar Waze in loc de maps.