Cu ceva vreme în urmă m-am trezit că autonomia de pe MacBook-ul meu cu Windows 10 și MacOS era extrem de mică: sub 3 ore, în condițiile în care nu făceam altceva decât să scriu materiale pentru site, să citesc știri și browsing. Inițial am crezut că e (din nou) vorba despre faptul că bateria nu mai duce, însă după ce am făcut niște verificări am ajuns la concluzia că pe MacOS Chrome este cel mai mare inamic al autonomiei și am renunțat aproape complet la Chrome în favoarea Opera și Safari.
Mi-a fost clar că pe Windows situația este la fel și încă de atunci am trecut direct pe Microsoft Edge, browser-ul modern livrat de Microsoft în Windows 10. De cele mai multe ori funcționează cum trebuie, are integrare cu Cortana și în mod cert nu încarcă la fel de mult resursele, așa că ori de câte ori trebuie să maximizez autonomia de pe MacBook Air cu Windows 10, Edge este browser-ul pe care îl aleg. Și pentru situațiile în care site-urile nu arată cum trebuie apelez la Opera, care la rândul său are inclusă o opțiune de creștere a autonomiei.
Astăzi Microsoft a dat drumul unui studiu conform căruia Microsoft Edge este mult mai optimizat decât Chrome, Firefox sau Opera în ceea ce înseamnă consumul de baterie pe Windows 10, oferind cu 17% – 70% mai multă autonomie decât acestea.
Și are și argumente:
În zona de productivitate, cu mai multe tab-uri deschise, pentru citit email-uri, social media, citit știri, YouTube etc., Edge are o eficiență mai bună chiar și cu 30%, pe Surface Book-ul folosit pentru test.
Experimentul poate fi urmărit mai jos:
Iar dacă asta nu ar fi suficient, Microsoft ne dă și un grafic făcut pe baza datelor colectate de la un set de ”miliarde de date” preluate de la utilizatorii de Windows 10 (asta ca să știți la ce sunt folosite informațiile pe care Microsoft le colectează din Windows).
După cum vedeți Microsoft Edge stă din nou mai bine, mult mai bine.
Îmi place că Microsoft are curaj să spună că Edge este un browser care oferă o autonomie mai bună, nu neapărat că ar fi cel mai bun, sau cel mai performant/sigur. E un mare pas înainte din momentul în care tăcea mâlc și nu spunea nimic despre IE 8,9,10,11 pentru că nu prea avea ce.
Cu Edge lucrurile sunt schimbate foarte mult în bine, dar mai e de lucru până va fi un browser perfect.
Pe de altă parte, aceste informații legate de optimizarea Edge pentru consumul de energie fac parte dintr-o acțiune mai amplă care vizează optimizarea și mai bună a lui Windows 10 pentru folosirea pe dispozitivele mobile. Odată cu Windows 10 Anniversary Update o să vedem că și alte chestii faine vin în interiorul Windows-ului, făcând posibilă o creștere a autonomiei.
Dacă în urmă cu 10-15 ani fiecare update de Windows însemna dublarea necesarului de resurse, de la Windows 7 încoace lucrurile sunt schimbate radical: ce hardware merge bine cu Windows 7, va merge la fel de bine (poate mai bine) și cu Windows 20.
Și dacă tot veni vorba, nu uitați că încă e posibil să faceți upgrade GRAUIT la Windows 10 direct de la Windows 7, 8 sau 8.1. Oferta e încă valabilă până la 29 iulie 2016, moment din care va trebui să plătiți dacă veți dori să aveți sistemul cu licență, adus la zi.
Și ca să închei, ați folosit Edge? Cum vi s-a părut?