Evenimentele sportive majore, în speță campionatele mondiale/europene de fotbal, sunt motive excelente pentru a lua decizia de a cumpăra un nou televizor. Știu asta pe propria piele, acum două luni am decis că e cazul să mai iau un televizor/monitor și dacă tot știam că vine EURO 2016 m-am decis pe un model care avea Miracast, tehnologie fără de care nu mai concep un televizor modern.
O chestie oarecum similară s-a întâmplat la începutul săptămânii: am surprins discuția între doi cunoscuți, pe marginea alegerii unui televizor smart. Primul, supărat că actualul său televizor său de 130 cm, care abia împlinise 5 ani, refuză să mai redea conținut pe HDMI, decisese să își ia un model nou. Celălalt, îl sfătuia ferm ”Ia Samsung, să vezi ce bine se vede!”.
Am devenit atent la conversație pentru că îmi place să ascult dezbateri de acest tip, așteptând cu interes deznodâmântul.
webOS 3.0
Domnul în cauză nu a părut deloc intimidat de argumentul ”Samsung” și a replicat scurt: ”NU, webOS 3 cu multi view, Fotbal mode și multitasking sunt chestiile pe care le vreau pe viitorul meu televizor”.
Hmmm.
Am un televizor cu webOS 2.0 de care sunt foarte mulțumit. Știam că webOS 3.0, spre deosebire de varianta precedentă, nu va veni ca upgrade pe modelele din 2015, așa că un argument de genul webOS 3.0 e puternic. De ce webOS 3.0 nu vine pe modelele mai vechi? Probabil pentru că vine cu funcții pe care puterea de procesare de pe hardware-ul webOS 2.0 nu le poate folosi la performanțe bune.
M-am îndepărtat de cei doi cu această idee în minte și mi-am propus ca atunci când îmi voi face timp să dau o fugă la Media Galaxy în Brașov să văd care e treaba cu webOS 3.0, multi view și Fotbal mode. S-a întâmplat ca abia astăzi să îmi fac timp pentru așa ceva, iar până azi să mă documentez puțin mai mult pe marginea subiectului.
webOS 3.0 e în principiu același webOS 2.0, care se mișcă mai rapid (dacă vi se pare că webOS 2.0 e rapid, atunci sigur o să vă bucurați de cum merge webOS 3.0), dar care vine cu câteva chestii extrem de interesante.
Fotbal mode
Știți cât de intense sunt culorile majorității televizoarelor pe care le vedeți expuse? Ei bine, cam asta e ceea ce a vrut să facă și LG cu modul de imagine Fotbal, cel prin care verdele gazonului este intensificat mult, făcând imaginea să semene extrem de mult cu una produsă de un televizor Samsung.
A fost primul lucru pe care am vrut să îl văd pe un UHD LG și mai ales să fac o comparație cu setarea standard de culoare. Pentru mine o setare corectă a culorilor, cea în care verdele nu este foarte intens, iar pielea arată natural e foarte importantă.
Cam așa se vede un meci pe o setare standard pe UHD LG cu webOS 3.0:
Dar dacă se dorește ceva mai intens, activarea modului Fotbal transformă radical imaginea, făcând culorile mult mai vii, așa cum se vede mai jos.
Multi view
O a doua funcție interesantă pe care am descoperit-o azi pe webOS 3.0 este multi view – ea oferă posibilitatea de a se afișa pe ecran, în mod PiP (Picture în Picture) două surse de imagine. Adică vă puteți uita la un film de pe un harddisc USB și în paralel să vă uitați și la TV, sau poate vreți ca pe același ecran pe care vă jucați de pe consolă să urmăriți și o emisiune TV. Ecranul este împărțit în două, un fel de side by side din Windows.
Inițial crezusem că e vorba despre posibilitatea de a vedea în paralel două canale TV, nu este așa, pentru asta fiind nevoie de două tuner-e.
Magic Zoom
Ce înseamnă Magic Zoom? Conform LG este o funcție nouă, din seria ”Magic”, disponibilă pe noua telecomandă Magic Remote și care activează o funcție de mărire, direct pe televizor, de pe orice sursă video, fără diminuarea calității.
Sună bine pentru fanii sporturilor care vor dori să vadă reluările fazelor discutabile (gol, offsaid, tușă etc.) mărite. Funcția se activează rapid prin apăsarea butonului dedicat de pe noua telecomandă Magic Remote, micșorând automat imaginea originală într-o fereastră din dreapta ecranului, urmând ca prin folosirea telecomenzii magice, să se poată plimba fereastra de zoom pe oricare din zonele din imaginea inițială, în același timp putând să fie selectat și nivelul de mărire.
Un fel de multitasking
Să vorbești despre multitasking pe un smart TV pare a fi o treabă extremă, la care doar puțini s-ar înhăma.
Totuși, pe un smartTV cu webOS 3.0 se întâmplă așa ceva. Pentru că de obicei nu ne uităm doar la televizor, ci mai facem și alte chestii în paralel, LG a decis să implementeze o soluție hibridă de multitasking, care permite afișarea ferestrei Live View, cea în care se vede emisiunea TV sau sursa de video selectată, peste interfața browser-ului preinstalat pe televizor.
Puteți observa mai sus cum se poate urmări un meci de fotbal de la EURO 2016 și în paralel să vă informați despre tehnologie de pe MOBzine.ro. DIn ce am putut testa, experiența de browsing este bună pe soluția preinstalată pe webOS 3.0, având peste layer-ul cu un meci de la EURO 2016.
Activarea acestei facilități se face din browser, apăsând pe icon-ul din dreapta sus, cel ce reprezintă un mic televizor.
Dar multitasking-ul de care vă vorbesc nu se oprește aici, LG permițând pe webOS 3.0 și rularea unui player multimedia, peste orice fel de sursă video/aplicație folosită. Singura condiție este ca player-ul multimedia să redea fișiere de pe un mediu de stocare USB/rețea. Iar dacă am vorbit de player-ul multimedia de pe webOS 3.0 trebuie să vă mai spun și că el poate să redea muzică în difuzoarele televizorului chiar dacă acesta nu mai are display-ul pornit.
LG TV Plus
Și ca să închei, după Fotbal mode, multi view, multitasking și magic zoom, webOS 3.0 mai are o noutate: prin intermediul aplicației LG TV Plus de iOS/Android, se poate transfera rapid ecranul smartphone-ului pe TV, din câte am înțeles fiind de fapt o modalitate mult mai simplă de folosire a funcției Miracast. Adică legați telefonul Android de un smart TV cu webOS 3.0 prin LG TV Plus și veți vedea instant cum ecranul telefonului este proiectat pe cel al televizorului.
Este ceva ce am așteptat de foarte mult timp să apară pe televizoarele LG cu webOS, acum a venit și e interesantă. Ceva similar se poate obține și pe webOS 2.0 cu Miracast, așa că nu o văd neapărat ca pe un mare plus.
Revenind la discuția celor doi cunoscuți, după ce am fost să văd și să testez noutățile, pot să zic că îi dau dreptate: da, webOS 3.0 e o chestie foarte faină dacă nu o ai (cred că dacă ai deja webOS 2.0 nu prea ai de ce să faci upgrade la televizor) și te gândești să îți cumperi acum un smart tv.
Fotbal mode, multitasking și multi view sunt opțiuni pe care LG le-a adus pe generația 2016 a televizoarelor inteligente pentru că piața a cerut așa ceva. Din nou, dacă aș fi în căutarea unui Smart TV nou, aceste elemente ar cântări greu în alegere. Pentru că în 2016 elementele smart de pe televizoare sunt cele care ne fac viața mai ușoară și ne ajută să folosim mai bine ceea ce avem, nu să ne ofere încă o aplicație pentru ceva ce folosim deja pe smartphone.
Televizorul e în mod evident o prelungire a smartphone-ului, iar partea smart din ea ține de fapt de elementele de conectivitate și cât de simplu ne este să le folosim.
Nu credeți?