La 48 de ore de la încheierea ediției a șasea a evenimentului IT Camp, cel mai important pentru developeri, it pro și manageri, îmi apare clar ca fiind cel mai fain eveniment de acest gen la care am avut ocazia să particip în România, dintotdeauna. Și îmi place extrem de mult că se apropie tot mai mult de standardele unui nivel internațional, gen TechEd, BUILD sau Ignite, spunând asta din prisma unuia care a participat la extrem de multe evenimente majore de IT pe plan național și internațional.
1. Conținut divers, de calitate
IT Camp este un eveniment de tehnologie la care trebuie să mergi în primul rând pentru conținut. În 2016, la a șasea ediție, peste 40 de speakeri au susținut peste 50 de sesiuni, organizate pe 5 track-uri cu conținut variat, de la development, securitate, it pro și business. Rezultatul a fost că 600 de participanți s-au înregistrat și au venit să afle și să învețe lucruri noi.
Ce mi-a plăcut extrem de mult este faptul că IT Camp a evoluat și așa cum spuneau și organizatorii (Tudy Damian și Mihai Tătăran) a încetat să mai fie centrat pe tehnologiile Microsoft. La ediția a șasea a IT Camp-ului s-au putut vedea prezentări de Azure și PowerShell alături de cele Angular și Scrum, IoT, la care audiența a participat în mod echilibrat.
Și poate nu în mod surprinzător, prezentările tehnice, cu mult cod live, au fost apreciate la fel de mult ca și cele motivaționale sau de business. De ce?
Pentru că aduc calitate și nu sunt doar niște prezentări de marketing, alese de sponsori pentru a-și justifica cheltuielile.
2. Speakeri
Calitatea prezentatorilor și numărul lor crește an de an, atât cu oameni din România cât și speakeri internaționali. Pe lângă tradiționalii deja Peter Leeson, Tim Huckaby, David Giard, Paula Januszkiewich, George Saadeh, Radu Vunvulea, Raffaele Rialdi, Ciprian Jichici apar nume noi – Laurent Ellerbach, Jayson Street, Alexandru Moldovan pe subiecte noi, interesante.
Urmarea faptului că participanții apreciază conținutul și prezentatorii de la IT Camp este că revin, cu pretenții din ce în ce mai mari. Discutând cu Peter Leeson, vizavi de subiectul său ”Talk with no title” la care sala a fost arhiplină, am înțeles un lucru: IT Camp a evoluat de la un simplu eveniment de IT (nu zic doar din Cluj, zic și din România) la unul de referință, unde atât prezentatorii cât și audiența sunt provocați să aducă tot ceea ce e mai bun.
Și din această cauză organizatorii reușesc ca an de an să aducă oameni noi, cu subiecte noi, extrem de bine construite. Procesul de selecție prin Call for Papers dă roade și din câte am înțeles el va continua și la anul, așa că dacă sunteți interesați să participați ca speaker la IT Camp 2017, pregătiți-vă și când se dă drumul la Call for Papers, trimiteți-vă prezentarea.
3. Audiență
Aproape de finalul IT Camp 2016, stând de vorbă cu Paula Januszkiewich, îmi spunea că îi place extrem de mult audiența din Cluj (să zicem România?) pentru că e pasionată și bine pregătită. Și primește întrebări faine.
Și mie mi s-a întâmplat la fel: oamenii cu care ajungi să discuți sunt plini de energie și înțeleg să scoată maximul din participarea la un astfel de eveniment. E o plăcere să intri în discuție cu audiența.
Sau după cum zicea Jayson Street în keynote-ul din prima zi de la IT Camp 2016:
”atunci când mergi la o conferință de IT învață, vorbește cu oamenii, schimbă cu ei informații de calitate, pune întrebări și nu uita să te simți bine”.
Cred că asta a definit cel mai bine IT Camp 2016.
4. Organizare
Echipa de organizare a IT Camp 2016 și-a făcut excelent treaba – totul a decurs fără probleme, atât pe zona de participanți cât și la speakeri. Locația bună, sălile bine împărțite, detalii suficiente, aplicație de mobil în care să poți vedea ce sesiuni te interesează.
Felicitările mele tuturor celor ce au avut câteva nopți nedormite să organizeze acest eveniment.
5. Socializare
La IT Camp 2016 mi-a făcut plăcere să revăd o grămadă de oameni faini, pe care îi știu de mulți ani, pe unii chiar de la prima ediție a IT Camp. Că sunt speakeri sau doar parte a audienței nici măcar nu contează, important este că ne revedem an de an, într-un context de tehnologie. Iar ca mine sunt mulți alții, ce străbat mulți km pentru a putea vedea ce e nou în tehnologie, ce părere au alții despre noutăți, sau cum le folosesc ei.
Take away?
Dacă e să reduc totul la o singură chestie pe care am învățat-o după IT Camp 2016, mă rezum la mesajul lui Jayson Street din cadrul keynote-ului: ”atunci când îți faci treaba și o faci bine, ai grijă să nu îi afectezi pe cei cu care lucrezi. Lasă-i și pe ei să aibă un moment de victorie, așa te vor accepta mai ușor și chiar te vor ajuta la nevoie”.
Cu alte cuvinte, fă lucruri faine, dar lasă-i/ajută-i și pe alții să facă asta.
Plus că la IT Camp 2016 am avut ocazia să experimentez HoloLens, fără ca vreun PR Microsoft să stea prin jur și să dea indicații prețioase. Și credeți-mă că experiența de realitate augumentată (sau să îi zicem totuși realitate virtuală?) e deosebită. E relativ ușor să te obișnuiești cu ochelarii și experiența e mult mai confortabilă decât cea dată de Oculus sau la extrem, de Google Glass.
Și tot timpul ne distrăm . Thanks Tim!
Încă o dată, felicitări Mihai, Tudy & Co și abia aștept IT Camp 2017.
Am vazut din pozele de pe Twitter si Facebook ca a fost o editie interesanta. As fi vrut sa ajung pentru prezentarile de Angular si securitate (Paula & Jason & Raffaele). Poate la anul sa imi iasa
Da, e o conferinta excelenta. Tin minte ca am participat la prima editie acum surprinzator de multi ani si asa era inca de atunci.
Insa e foarte centrata pe tehnologii Microsoft, ceea ce o transforma intr-o conferinta oarecum de nisa (cel putin la un anumit nivel), nu e accesibila din punct de vedere al continutului celor care lucreaza cu alte stack-uri.
Asta nu e o problema in sine, ci e doar un factor semnificativ atunci cand te decizi daca sa mergi sau nu.
Bună Radu,
Față de prima ediție, lucrurile s-au schimbat într-o bună măsură, iar trecerea ITCamp de la o conferință Microsoft-centric la una non-Microsoft-centric este work in progress. Ca organizatori, noi am deschis porțile către toate zonele, rămâne să vedem în edițiile viitoare mai mulți speakeri din acele zone înscriindu-se. Mulțumim pentru participare și pentru feedback.